ROXTYDY_A_BIBOB: Ne to delas dobre a deti se to musi naucit, ta argumentace proti TME neni, ze by si ADHD meli delat co chteji, je to ciste o tom, ze jako dospely k nicemu nevede kdyz si bude vycitat veci ktere nedokazu nijak ovlivnit. A ze opravdu neni narcismus kdyz to ze mam jako adhd a jak me to ovlivnuje proste pouzivam jako fakt. Casova slepota neni vymluva, proste nejak funguje a je treba s tim pocitat. Ja uz prakticky neoperuju s pevnymi casy a vsichni kolem me to ocekavaji.
Ta myslenka neni ja mam adhd a muzu si delat co chci, myslenka je ja mam adhd a cely zivot s tim nejak pracuji a nejak to koriguji, nejdriv podvedome a po diagnoze uz o dost efektivneji vedome, ale zaroven uz jsem dospel dost daleko, ze jsou veci ktere proste neovlivnim nebo ani nechci ovlivnovat.
- nemam potrebu resit moc maskovani, u cizich je mi uplne sumak co si o me mysli a okruh mych pratel jsem si nasel taky z rad alternativcu a neurodivergentu
- casova slepota je fakt ktery ovlivnim naprosto minimalne a dochvilnost nikomu proste neslibim
- zapometlivost a nespolehlivost resim nejakymi kompenzacnimi mechanismy ale proste neni a ani nemuze to byt na 100% a zase je s tim treba pocitat, sebemrskactvi absolutne nema zadny smysl a nevede k zadnemu zlepseni
- asi nejvetsi problem se kterym nejvic bojuju je proste to cemu ja rikam exekutivni disfunkce kdy proste nejsem schopnej donutit se neco udelat nebo aby se mozek rozjel a to je asi nejtezssi normikum vysvetlit protoze pro ne to je nepochopitelne nebo lenost, ale zase nejaky svalovani vonu, sypani si popelu na hlavu, stud apod. situaci pouze a jen zhrosuje a je mnohem efektivnejsi naucit lidi kolem me a sebe nejake jemne postupy motivace atd. a pochopeni ze proste mi mozek obcas nemozkuje a jedine reseni je dat tomu cas a zkusit za nejakou dobu restartovat system
TL;DR Zvladani ADHD je proste o spolupraci cloveka co to ADHD ma a vsech lidi kolem nej, rodiny, kamaradu a i spolecnosti. Kdyby si kluk delal co bude chtit tak tam bude chybet ta prace od nej bez ktere to nemuze fungovat vubec a absolutne na zvladani ADHD nejvic dela ten clovek co to ADHD ma. Ale bez pochopeni a spoluprace tech ostatnich to take nemuze fungovat a clovek zkonci jako zahorskly smutny pripad jako TMA a uz neni schopny znovu tu spolupraci a pomoc s okolim navazat.