• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DANYSEK: "musel nutne preinstalovavat system"
    Není to nutnost, ani povinnost. Když přecházím na nový stroj, má větší a lepší disk. Nebudu tam tedy cpát horší. Pokud mě budou strašit bubáci, že můj disk nenabootuje skoro všude, můžu mu tuto vlastnost přidat i když stroj ze kterého byl už neexistuje. Takže ano. Můžu mít, ale nemám. Až budu potřebovat udělám.
    V mezidobí, kdy jsem distribuci instaloval a kdy vyměním stroj se změní některé názory a podmínky. Místo FS3 dám FS4, zbavím se věcí, které nepoužívám, ale byl jsem líný vyhodit, ... Není to tedy ztracený čas, protože bych to dělal stejně. Tento přístup mě zbaví problémů s HW i SW.
    Častěji než se svými HW problémy se setkávám s HW/SW problémy někoho jiného a mám na to nástroje. Je tedy pro mě snadnější vedle/místo rozflákaných Widlí nainstalovat malý nebo velký Linux a vyslechnout si co všechno jsem zachránil, než z dotyčných tahat co s tím provedli, k čemu to vedlo a co mi neřekli.

    Takže neříkám, že to děláš špatně(ostatně je to tvá věc), ale já to dělám jinak a vyhovuje mi to.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    PUPU: s tím mohu souhlasit. Původní myšlenka byla dobrá, ale bohužel jak se to stává s dobrýma myšlenkama a jejich setkání s reálným světem, jejich implementace pokulhává protože jsou za nimi lidé a jejich ega a ambice.

    Mě hlavně vadí to všechno co se na to nabaluje a když chtěli nahradit init tak proč to nedělá jenom to a samozřejmě by mě zajímalo jak se to bude chovat, když se "věci rozbijí" a jestli to půjde dát rozumně dohromady.

    Osobně na desktopech systemd mám a je mě to jedno, kde když to funguje a nemusím to opravovat no prosím, ale na servrech zůstávám na init(u) dokud to půjde a až to nepůjde zamyslím se jak dál a jestli to v té době bude mít cenu řešit.
    SATAI
    SATAI --- ---
    PUPU: tak, tak. To, co bylo předtím, byl chlívek nejhorší. systemd to správně vyřešil.
    Škoda, že se do něj postupně nabalily další věci. Na druhou stranu vypadá docela slušně rozložený na komponenty, takže je tu pořád naděje na fandů zmenšení vazby a rozházení...
    PUPU
    PUPU --- ---
    DELVIT: nahodou, ta puvodni myslenka neni spatna. mit centralni system na spousteni a zastavovani daemonu je super, viz Solaris. jenze ta vec casem nejak zmutovala a to, co se deje dneska, uz se nelibi ani me.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DANYSEK: jo to je tak když se magor se spoustou volného času rozhodne zachraňovat linuxový svět a měnit k obrazu svému. Zajímavé je, že co dlouhé roky fungovalo relativně bez prolémů se stalo "žhavým" tématem probíraným všude, protože systemd se tlačí silou a ne výhodami či zlepšeními oproti starému řešení. Připadá mě, že systemd se chce začlenit do všeho, aby ho nebylo možné vyměnit.

    Nedávno jsem četl článek, jak se Lennart dostal na kernel forum a tam se je jal přesvědčovat osazenstvo o svém světonázoru a systemd, tak se mu vysmáli.
    SATAI
    SATAI --- ---
    ZZGERO: spustit si terminál a v něm dmsg nebo sudo dmsg?

    Jinak na první konzoli se přepneš Ctrl-Alt-F1
    ZZGERO
    ZZGERO --- ---
    chci se zeptat na jednu vec. Jak se v distribuci Kali (ale dost mozna to bude u vsech distro stejne) prepnout na terminal ktery bezi na pozadi...? Vysvetlim to lip - zavru laptop, necham ho byt, pak ho otevru a prvni co vidim, tak je prikazova radka a vypisuje to nejake errory na USB (mam nejakou dojebanou mys), kazdopadne to po sekunde az dvou zmizi a objevi se normalni GUI - tedy loggovaci okno, nalogguje se, ale nevim jak se prepnout na to pozadi, abych si mohl precist co to tam vypisuje....diky
    ZZGERO
    ZZGERO --- ---
    chci se zeptat, jak se prepnout v distribuci Kali do "terminalu" co bezi na pozadi...? Jak to vysvetlit - zavru laptop, necham lezet, ted ho otevru a prvni co tam najede je klasicka prikazova radka a pise to nejake errory s USB a mysi (mam nejakou dojebanou mys), po vydrzi ale pouze sekundu max. dve a hned se to prepina do klasickeho GUI, kde je logovaci okno, takze se naloguju a sem v systemu. Ale chtel bych si prohlidnout, co to tam pise za errory. Diky za rady.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GILHAD: ja ho tam proste mam uz od instalace a distribuce si jej aktualizuje jak se ji hodi :) Tim ze mam balicek s novejsim vlastnim kernelem (dpkg -i; muj vlastni build pres make-kpkg, takze opet nic echt casu-zrave; kdyz .config nemenis), tak ten distribucni tam proste je, jen kdesi na konci automaticky generovaneho seznamu v grubu... tak nejak bezpracne :) Proste jsem ten distribucni pouze neodstranoval (narozdil od balicku tech mych custom buildu cas od casu, boot mam v samostatne male partition - kvuli sifrovani zbytku...). V dusledku je to par (desitek) mega, ktery me v dnesni dobe fakt nevytrhnou. V bootu si treba nechavam i memtest - jasne, taky muzu prijit s boot flashkou, co ho ma, ale tech par kilo me nevytrhne vymenou za to, ze ho tam mam "ready" :)

    A peknych par chciplych desek jsem uz potkal... a samozrejme v situaci, kdy kazda minuta byla draha :D Nebo i v situacich, kdy mas manualne-sikovne remote hands, co chciplou desku vymeni. Zkus si po telefonu odnavigovat rescue-boot s nekym, kdo to nikdy nedelal a ma to tam nabusit rucne ;-) Jasne, souhlasim s tim, ze ve vetsine beznych use-case je kravina mit custom kernel, pokud nejsou potreba nejake specificke patche nebo se fakt honi vykon. Distribucni default sam nahrazuju jen tam, kde mi neco fakt chybi a nejde jinak. A tech v case hrube ubyva (tim, jak se i do vanilla kernelu dostavaji ruzne veci, ktere driv staly bokem - at uz ovladace, nebo uz dalsi veci).

    Ostatne to byl duvod, proc jsem Ruthanovi sam psal, at proste upgraduje (v jeho pripade rovnou cely distro) ;-) Jeho problem byl fakt, ze HW se snazil rozbehat v distribuci, jejiz kernel dany ovladac jeste nemel - pricemz ty novejsi ho uz maj. U debian-based distribuci se da zapatrat i v backportech, ale to zas neni pro kazdyho.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    DANYSEK: Proto linux dava moznost volby. Pokud bych ja poscital casy potrebne k instalacim generickeho kernelu jako n-te polozky v grubu, dosel bych k podstatne vetsimu cislu, nez kdyz bych poscital casy kustomizace kernelu pri padu jineho HW nez HDD.

    Nove verze kernelu, ci nova nastaveni do nich delam "co chvili", vylagrovany MB me zatim nepotkal vic nez 2x za desetileti.

    Ale cele to zacalo Ruthanem, ktery se podivoval nad tim, zda/ze je mozno optimalizovat kernel az do urovne SSE4 a podobnych drobnosti - jak vidno, mozno to je, jsou use-casy kde je to prinosem a jsou use-casy, kde se to nepouziva a kazdy si muze vybrat, co se mu na co hodi vic.

    Ty mas na disku jak ocesanou verzi, tak kosatou, ja mam na disku jen ocesanou a kosatou mam na flesce, spousta lidi ma jen kosatou distribucni a treba ty stovky stroju, ktere spravuju maji zase jen tu ocesanou, protoze automaticke preinstalovani a obnova dat je rychlejsi nez zjistovani moznych chyba a jejich oprava.

    Proste kazdy si muze prizpusobit system dle svych preferenci na rozdil od Windows, kde je par prednastavenych moznosti a prizpusobit se musi uzivatel.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: dokud mi vydrzi sid bez systemd, tak nebudu panikarit :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DANYSEK: sundavam cepicku pane, systemd a journald nema na slushnym systemu co delat.
    ale je to peklo trba v debianu 8
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ERGOSUM: no a vysvetli mi jediny logicky duvod, proc bych kvuli odeslemu system boardu (kdy nutne nemusis sehnat stejny kus HW) musel nutne preinstalovavat system a stracet cas s nejakym restore dat :) To stoji cas. Zbytecny srani, a ja usetreny cas radeji venuju... treba psovi :) Kdyz odejde disk je jasne, ze jine cesty neni - ale ono muzou odejit i jiny veci ;-)

    Kernel mam prave svuj, ocesany "na miru" jej mam mj. kvuli zkraceni doby buildu (neprekladaji se zbytecnosti, co bezne nepotrebuji/nepotkam atd) - mj. proto, ze rad zkoumam co je v kernelu noveho/zajimaveho (a cekat na distribuci se mi holt nechce; a jsou tam i jine "pekne" veci nez ovladace HW, kde zmen moc neni) :) - na druhou stranu zaloha v podobe univerzalniho distribucniho kernelu me porad nezbavuje toho komfortu, ze vysroubovany disk/ssd mi bootne skoro vsude. To se zalohama (ktere ano, mam vicemene denni vc. rozdilu v case - rdiff-backup mi celkem vyhovuje) nema spolecneho zhola nic ;) To je o vlastnim pohodli, "recovery" moznosti v podobe bootu z live / rescue instalace mi cizi fakt nejsou. Systemovou distribuci mam jednu, vsecko ostatni (ad uz jiny distribuce na ruzny testy, nebo i windows kvuli nejakym obskurdnim SW, co nemaji alternativu) mam ve virtualech nad tim poustenych dle potreby.

    DELVIT: bohuzel ta poucka "jeden nastroj - jedna vec" se systemd na Linuxu tak trosku pada a vetsina distribuci k nemu tihne :) Coz treba me vede k tomu, ze se mu vyhybam jako cert krizi ;-) (nastesti to porad jde). Na druhou stranu je fakt, ze beznymu cloveku to je jedno, a naopak jsou lidi, co vyhody systemd oceni. Dokud je moznost volby, neni duvod brblat.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CHEVALIER: Hledáš?
    ASUS WL-500g Premium [OpenWrt Wiki]
    http://wiki.openwrt.org/toh/asus/wl500gp
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Prosím vás nemůžu nikde najít, jak zkrzevá Ubuntu přeflashovat firmware na WL-500gP V2. Nevíte?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DANIELSOFT: Asi tak. Rozchodit jednorazově připojený nestandardní HW a udělat potřebné.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    CHOROBA: samozrejme krome pripadu, kdy zkousis, zda a jak ten ktery OS ci distro funguje s tvym konkretnim HW, ale to je jasny
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    na testovani je nejlepsi virtualbox, qemu..
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BTW Více distribucí na jednom stroji.
    IMHO to má smysl když se rozhoduješ co ti vyhovuje(a to často zjistíš i z live). V produkčním systému to většinou není třeba.
    Mám Lubuntu. Používám prostředí LXDE. Programy i z KDE, Gnome, QT a asi něčeho dalšího. Pokud se objeví lepší prostředí, můžu ho nainstalovat a přepnout do něj. Ani v programech nejsem omezen na to, co mi nabízí distribuce, nebo balíčkovací systém. Každý účet může mít nastaveno své prostředí.
    O moc větší bezpečí to nepřinese, protože aktuální distribuce může sahat na celý počítač.
    Pro zkoušení šíleností udělám instalaci na kartu a v BIOSu dám bootovat z ní. Karta tak simuluje pevný disk.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DANYSEK: Tohle se nejsnadněji řeší tak, že máš zálohovaná hesla k wifinám, poštovní účty atd(BTW máš zálohy, že?). Disk je rozdělený na /home, /swap a zbytek. /home a /swap si necháš a na zbytku provedeš novou instalaci.
    Důležitá jsou data, nikoliv programy. Ty nahradíš.
    Pokud to děláš častěji a máš specifické potřeby na programy, uděláš si vlastní distribuci(není to tak složité) a pak aktualizaci.

    Takže zjednodušeně: Vezmu NB. Vytáhnu flashku. Nainstaluji distribuci. Vytáhnu disk. připojím k NB. Nakopíruji uživatelská data(/home).
    nebo: Vezmu NB. Vyměním disk. Vytáhnu flashku. Nainstaluji distribuci.

    Vzhledem k tomu, že jsem s tou live distribucí na flashce NB kupoval odzkoušel(případně tam nějaký linux byl), vím, že problémy s HW nebudou.

    Jako ano. Mohu mít live distribuci (třeba Puppy) v dual bootu na tom disku a pak ji rozjedu na "každém" stroji. Ale stejně tak mohu mít n live distribucí na n flashkách a rozběhnu nejen tento disk, ale "každý na každém stroji" a nezastaví mě ani totálně zbořené Widle.

    Vlastně mě napadá jediný důvod proč to mít na disku. Když nemohu v BIOSu přepnout bootování.

    Takže ano. Linux to umí. Je dobré o tom vědět. Ale příliš často to nepotřebuješ.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam