GILHAD: ja ho tam proste mam uz od instalace a distribuce si jej aktualizuje jak se ji hodi :) Tim ze mam balicek s novejsim vlastnim kernelem (dpkg -i; muj vlastni build pres make-kpkg, takze opet nic echt casu-zrave; kdyz .config nemenis), tak ten distribucni tam proste je, jen kdesi na konci automaticky generovaneho seznamu v grubu... tak nejak bezpracne :) Proste jsem ten distribucni pouze neodstranoval (narozdil od balicku tech mych custom buildu cas od casu, boot mam v samostatne male partition - kvuli sifrovani zbytku...). V dusledku je to par (desitek) mega, ktery me v dnesni dobe fakt nevytrhnou. V bootu si treba nechavam i memtest - jasne, taky muzu prijit s boot flashkou, co ho ma, ale tech par kilo me nevytrhne vymenou za to, ze ho tam mam "ready" :)
A peknych par chciplych desek jsem uz potkal... a samozrejme v situaci, kdy kazda minuta byla draha :D Nebo i v situacich, kdy mas manualne-sikovne remote hands, co chciplou desku vymeni. Zkus si po telefonu odnavigovat rescue-boot s nekym, kdo to nikdy nedelal a ma to tam nabusit rucne ;-) Jasne, souhlasim s tim, ze ve vetsine beznych use-case je kravina mit custom kernel, pokud nejsou potreba nejake specificke patche nebo se fakt honi vykon. Distribucni default sam nahrazuju jen tam, kde mi neco fakt chybi a nejde jinak. A tech v case hrube ubyva (tim, jak se i do vanilla kernelu dostavaji ruzne veci, ktere driv staly bokem - at uz ovladace, nebo uz dalsi veci).
Ostatne to byl duvod, proc jsem Ruthanovi sam psal, at proste upgraduje (v jeho pripade rovnou cely distro) ;-) Jeho problem byl fakt, ze HW se snazil rozbehat v distribuci, jejiz kernel dany ovladac jeste nemel - pricemz ty novejsi ho uz maj. U debian-based distribuci se da zapatrat i v backportech, ale to zas neni pro kazdyho.