Nejaky novy dotazy, mel jsem se cas v Linuxu zase chvili hrabat:
4) Jeste k tomu kernelu prakticky, ponekud me nepekne prekvapilo, ze rolling a uplne upradovany LMDE 2 ma kernel 3.16, zatimco LTS 14.04 LTS ma 3.19, znamena ze LMDE admini to flakaj, nebo neco nechapu? Protoze treba Sabayon ma kernel 4+ a vsechno je ok.
Treva ted nu LMDE po instalaci xkrat do hodiny tuhlo, v ruznych grafickych nadstavbach, ale po poslednim upgradu toho 3.16 kernelu je to rock solid (nic jinyho jsem v systemu nemenil), takze kernel je docela fajn resit :)
Ikdyz ano mam mesic starou novou architekturu procaku (byt teda tu Iris grafiku nepouzivam) a treba autor Phoronixu se tyden vztekal, ze na jedny desce na tom tejden nemohl nabootovat vubec nic, ja na tom nam nahodil i 2.6 kernel, bootuje mi na tom 6 dister, az na Arch nize:)
5) Portoval jsem Archlinux 201507 upgradovany z Virtualboxu na fyzicky zelezo, zpusobem jakym jsem naportoval par dni prednim dalsi 4 distra, virtual box tools jsem jsem odstranil, takze v samotnym naklonovani image a grub parameterech problem nebude (zkopiroval jsem je do master grubu, kterej ma v Debilianu, ktery pouzivam jako bootloader).
Problem je, ze se Arch mi na Broadwellu s Z97 chipsetem zasekne pri bootu - ve vypisu neni prakticky nic, nejdriv to nadava - ze je nejaky ACPI bug ve Firmwaru a pak, nejaky USB descriptoru (Intel + Asmedia USB3 radice) a enumeration error, pak uz vubec nic - tyhle warningy pri bootu mi, ale vyhazuju i jiny distra, ktery pak fungujou ok.
Nastesti v dobe, toho zaseku se uz dostanu do virtualniho terminalu, nebo jak se tomu rika pres CRTL+ALT+F2, kde mi v ramci textovyho rezimu vsechno jede - ping, mc,pacman, vsechno.. proste system funguje netuhne, ale problem je, ze je teminal kazdych X vterin automaticky vraci do toho bootovaciho vystupu - coz je priserny a musim porad mackat CRLT+ALT+F2
Pres ten terminal jsem i proved upgrade, nastavoval Nvidia ovladac a zkompiloval kernel, nic nemelo zadny dopad, boot vypis je porad stejny, to samy i safe mod.
Potreboval bych to nejak debugovat, z toho vypisu v konzoli nic nepoznam, coz je asi tim, ze v grubu mam nejaky quiet parameter a potreboval bych opak:
linux /boot/vmlinuz-linux-lts root=UUID=e69026de-d72f-4bab-b481-d689bea2f2ee rw quiet
Druha vec je, ze jsem se pres jinou distribuci dival do /var/log - ale nic tam neni, respektive jsou tam soubory, ktery ale ani jako pres sudo gedit z toho jinyho distira neotevru, az na:
- lxdm.log kde mi to napada, ze zserver nenalezl displaye a modprobe: FATAL: Module nvidia not found.
Bude asi tim, ze chybi xorg.conf, ale tusim, jeslti je to co zpusobuje to zatuhtuji, v tom logu nejsou zadny timestampy, tak kdovi z jakyho pokusu je a jestli je aktualni - pridat do logu timestamp mi prijde jako zaklad.
Xorg.log to samy, je tam jen timestamp releasu Xserveru, pak se tam pouziva xorg.d protoze se asi nenasel xorg.conf a nakonci to nadava, ze tam zase nejsou displaye.
Abych to schrnul, protreboval bych poradit:
Co dal zkouset?
Vztahujou se ty logy k poslednimu bootu?
Kde najdu, jestli to zatuhnuti vubec souvisi s Xserverem?
Jak zabranit tomu vraceni do boot / hlavniho terminalu?
6) Jak to vypada s Waylandem / Westonem a Mirem, v kazdym videu, kde se resi desktopovy linuxu se nadava hlavne na Xserver, Wayland mel byt resenim - asi precenovanym ja jsem naivne drive doufal, ze diky nemu asi uz nikdy pri bootu neskoncim v terminalu namisto gui a budu moct instalovat drivery z GUI, bude poradne fungovat vic displayu atd.. ted uz si to moc nemyslim, ty problemy asi roztahany v ruznych mistech napric architekturou - xserver, display manager, GUI nadstavba asi i v kernelu.
Co jsem cet naposledny Wayland by snad mohl byt default v dalsi Fedore, ale o Miru se ke me nedostalo prakticky nic.. Ale vzdycky kdyz o tom ctu, tak me uprimne desi, jaky trivialni veci uz na Waylandu fungujou, ve smyslu, ze to nevypada, ze ty to byla ta spasa, na kterou se ceka.