Tak hlásím, že
první maso nedopadlo.
Dnes ráno jsem si říkal, že šuplík začíná jaksi lehce divně smrdět, jakoby zatuchle. Večer se to potvrdilo a bylo to ze staršího kusu masa, který před půl hodinou zrál přesně sedm dní. Maso bylo lehce oslizlé, smrdělo jakoby sklepním, ztuchlým pachem a zdroj byl zejména jeho spodní část, která byla ve styku s roštem.
Po rozkrojení (zabral jsem hodně, asi 1,5 cm) však maso vevnitř bylo moc pěkné a nesmrdělo vůbec. Při krájení však lepilo a "mazalo".
Rozhodl jsem se proto dokončit pokus, okrájel maso solidně po všech stranách, omyl a pečlivě osušil, aby mi zbyl jen malý kousek ze středu:
Zkusím ho udělat, nesmrdí, je velmi měkký a na pohmat příjemný. Sice jsem vyhodil třeba 100 Kč v roštěnci, ale učenej z nebe nespadl.
Druhému kusu masa,
o tři dny mladšímu, jsem proto ihned vyměnil podestýlku, rošt vyhodil a dal nový, otočil ho nahoru jinou částí, aby se špejle nezarývaly pořád to stejného místa, a dal znovu do lednice. Hodlám s ním umytýma rukama dvakrát denně rotovat a obden mu měnit rošt. Okolo pátého dne ho začnu pozorovat a kdyby též začlo jet, tak ho okrájím mnohem tenčeji a nechám pravděpodobně dál stárnout. Též ho budu okrajovat tak, aby nůž ani ruka, která se otřela o povrch, nedošla do styku s okrojeným povrchem, což se mi stalo s prvním masem (proto jsem ho myl). Tohle nechci mýt. Uvidíme, kam se dostanu.
Podvědomě se ale obávám, že narazím na limity metody a uzavřu pokus tím, že maso v běžné lednici stařit nejde.