• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: tak tak. ale napada te nejake lepsi reseni nez nalezeni vnitrniho nepritele a jeho likvidaci s tim, ze cely tento proces bude ridit ten nejvetsi soutezivec?
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    btw diskuse je o nicem :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    V současnosti vidím problémy v tom, že těch pár soutěživých vysoutěží zdroje těm, kteří si chtějí jen tak v klidu žít. Soutěžící soutěží i s těmi, kteří soutěžit nechtějí a považují je za konkurenci, kterou je třeba vyřadit ze hry.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: tak, soutezit se da v leccems. v sikovnosti ve sportu, v mnozstvi bab a deti, ve schopnosti nalezat lepsi reseni nez ostatni, ve velikosti majetku, v tom kdo si urve vetsi kus moci... v pripade komunity nebo spolecnosti neplati, ze vyhrava ten, kdo se hry neucastni :)

    a nikdo nezije ve vzduchoprazdnu. kazdy se narodil uz do nejak nastavene komunity/spolecnosti, ktera mu jen tak neda pokoj (na davovou psychozu potrebujes dav a na dav potrebujes ty jedince).
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Byt lepsi nez ostatni vyzaduje taky ty ostatni, aby bylo s kym soutezit. :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    INK_FLO: autor se zrejme nedokazal smirit s tim, ze lidi jsou ruzni a ze jsou ruzni i v tom nakolik jsou schopni prozivat neco jako kolektivni stesti, stavy dlouhodobe davove psychozy apod. a hleda problem jen ve vzdelavani. jenze, svete div se, ony existuji ne jen deti pro ktere je smyslem zivota byt oblibene v kolektivu, ale take deti, pro ktere je smyslem zivota neco umet a byt lepsi nez ostatni. nekdo je spis solista, nekdo spis kolektivni hrac.

    a ted mi rekni jak chces s vedomim tohoto dojit k zivotni filosofii, ze kazdy jedinec by se mel upokojit pro blaho nejakeho celku? chces lidi kteri o to nestoji nutit? chces je vyclenit mimo spolecnost? presvedcit je, ze byli spatne vychovani a vzdelavani, protoze spravne je tleskat kdyz dav tleska a bucet kdyz dav buci?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    _BENNY: ti záhadní "lidé", o kterých se tak často mluví bývají někdy spíš těmi osobami, které se na ně odkazují :-)

    jinak co se týče zbytku:

    [ INK_FLO @ oO( ) psychedelické memy ( )O๑.. ॐ ..๑O( ) psychedelic memes ( )Oo ]
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ANNA: Já třeba moc nechápu, jak někdo dojde k životní filosofii, že si všichni musí vše vybojovat jako jednotlivci na úkor druhých.

    protoze to tak mezi lidmi kteri neziji v komunite funguje? protoze pokud clovek neciti k cloveku nejaky zavazek, tak nema zajem mu pomahat? lidi si lezou na nervy, lidi maji radi svoje soukromi, lidi ve skupinach strategizuji jeden proti druhemu nebo proti celym skupinam (zname ze ZS, vzdy u toho musi byt nejaka ucitelka ktera detem rekne jake chovani je vuci nekomu pekne a jake je osklive)... vsak se staci podivat jak mlady kolektiv reaguje na dite ktere se jenom trochu lisi - vysmech, sikana, nakonec nutnost zmenit skolu. takhle to mezi lidmi funguje, kdyz jde o hry, jsou vsichni relativne homogenni celek, kdyz jde o vlastni zajmy, vsichni najednou hraji sami za sebe. za takovych okolnosti mi prijde logicke, ze zacnu bojovat za svoje vlastni zajmy (a treba proti zajmum jinych) a ne za zajmy nejake skupiny, se kterou se nejen ze neztotoznuju, ale jejiz zajem je v primem rozporu s mym zajmem. ze se budu zastavat systemu, ktery cloveka od ostatnich lidi osvobodi a nebudu vyhledavat system, ktery mi na jednu stranu slibi harmonii ve spolecnosti, ale na druhou stranu me identifikuje jakozto hlavniho narusitele spolecenske rovnovahy a da mi to poradne sezrat (on necura s nami, na nej!).
    ANNA
    ANNA --- ---
    ENKIE: Celek je právě ta (ty) skupina (skupiny) lidí. Těžko by řadový individualista z minulosti seděl u počítače a tepal diskuzní fóra, z mnoha důvodů. Mám dojem, že dost dnešních individualistů a cochcalistů by prostě nádeničilo na poli, žili by ve světnici po 10, protože zvyk/potřeba jíst/etc..

    Já třeba moc nechápu, jak někdo dojde k životní filosofii, že si všichni musí vše vybojovat jako jednotlivci na úkor druhých. Ne že bych si to neuměla vyložit tak, aby to dávalo smysl, ale ta formulace mi přijde asociální. A popravdě to, až na psychopatické výjimky, nikomu moc nevěřím, myslím, že když jde do tuhého, tak by drtivá většina těhle extrémních pravicových liberálů začala škemrat o slitování. A nemyslím, že by se solidarita vylučovala s přijetím vlastní nedokonalosti.

    Při pohledu na zdejší příspěvky a jejich rozštěpenost je imho jasné, proč je tak těžké udržet v běhu nějakou komunitu.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Co se tyce komunit, ktere prezivaji dlouho, tak me napadaji americti Amish.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ENKIE: Ja si naopak myslim, ze skutecnou transformaci a potlacenim toho hnusu ve svete kolem nas by bylo prijeti nerovnosti, moci, smrti a nasili jako zakladu zivota a veskereho vyvoje, a prijmuti vlastni nedokonalosti a slabosti v reakci na nevyhnutelne vlastni neuspechy v boji o skutecny zivot a vlastni seberealizaci.

    coz je na jednu stranu mozna extremne pravicove liberalni, ale na druhou stranu takto prece cele dlouhe veky fungovalo kastovnictvi v Indii :) ale obavam se ze ta touha po rovnostarstvi (ktera muze vychazet ze zavisti, z beznadeje, z usurpatorstvi nejakeho deprivanta apod) tady bude vzdy. spolecnost by se imho mela spise naucit respektovat pluralismus, zjednodusene receno "socialismus pro socialisty, individualismus pro individualisty" (a stejne to nebude dokonale, protoze cas od casu clovek zmeni svuj nazor a prejde z jedne skupiny do druhe).
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ANNA: Podle me ale neni zadny "celek" - ie. neexistuje zadna spolecnost - je to jen iluze - to slovo nic neznamena - existuji jen jednotlivci a skupiny lidi. I treba v paru dvou lidi je to spolecenstvi jen takova pekna iluze pro zjednoduseni veci, a v prostredi, kde jsou tech lidi miliony, uz je to naprosta iluze - je to jen termin pro zakryti nedostatku informaci a nemoznosti predvidani vseho a nechuti premyslet.

    Ja podporuju *autenticke* pokusy o ruzne rovnostarske komunity, proc ne, at se lide realizuji jak chteji v zivote, nejsme vsichni stejni. Problem ale nastane, kdyz tem slabym v ramci cele "spolecnosti" nejaky politicky grazlik nakeca, ze maji v zivote na neco narok a nemusi si vse oni sami jako jednotlivci vybojovat na ukor druhych.

    Ta socialisticka mafie se pak na vlne nespokojenosti z nenaplnenych tuzeb siri vsude, proroste i tim rovnostarskym a "anarchistickym" hnutim, a vytvari jenom vic a vic centralizovane moci, moralni spinu, korupci a smrt vsech a vseho. Pak prijde nejaky Hitler v reakci na tuhle falesnou solidaritu prostrednictvim statu, a zneuzije situaci k vytvoreni narodniho socialismu, ktery zadupe i posledni zbytky zivota. To je ten straslivy dusledek neviry v sebe sama jako jednotlivce a prijeti toho kolektivismu a socialismu, nebo i kapitalismu a jakyhokoliv jinyho -ismu.

    Ja si naopak myslim, ze skutecnou transformaci a potlacenim toho hnusu ve svete kolem nas by bylo prijeti nerovnosti, moci, smrti a nasili jako zakladu zivota a veskereho vyvoje, a prijmuti vlastni nedokonalosti a slabosti v reakci na nevyhnutelne vlastni neuspechy v boji o skutecny zivot a vlastni seberealizaci.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    INK_FLO: ne, to byl jen priklad
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    _BENNY: tobě stačí socializování přes internet?...ptám se, protože se projevuješ na nyxu celkem hodně, tak mě napadá, jestli je to "vyřešení si sociálna přes internet" svobodnou volbou nebo znouzectností
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    _BENNY: je super si pomahat s lidma s kterejma si sedis.
    ja takhle si dlouho vypomahal se sousedama. taky jsem si je nevybral ale scuchli sme se a delali veci spolu a super. akorat nic netrva vecne :D ale tady byl ten luxus ze pokud clovek nechtel tak nemusel. je pravda ze kdyz by se melo zit v uzavreny komunite tak pak takovy prostor neni. proto je tam potreba toho tvorit komunitu spolu. ten proces musi byt uvedomely ze strany vsech clenu a zadny clen nesmi byt opomenut. nejde o to se starat o nase prime zajmy ale delat rozhodnuti ktera prinesou prospech vsem. jak i nasi komunite tak i nasim sousedum a vsem kteri se na tom primo ci neprimo podili at uz to budou treba kravy ktery budou davat mliko :D
    ANNA
    ANNA --- ---
    Imho jak komunita tak anonymní město se řídí určitými pravidly a (ne)poskytují určité věci. Třeba můj dojem z města je, že narážím akorát na vesnici větších rozměrů, poměr pro mě zajímavých a nezajímavých lidí je možná ve velkoměstě o něco větší, ovšem pořád je to natolik zřídkavá věc, že, přičte-li se k tomu ona anonymita, šance nejsou nic moc. Taky uvažuju, nakolik je cochcalismus možný jen díky momentální konstelaci, kdy je možné si ho dovolit, aniž tím začne trpět celek.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ENKIE: Ono jsou i muzi, kteri i lasku chapou jako snahu o dokonalou vymenu ekvivalentu. Pak je prekvapi, kdyz je zena "vykoristuje", a pripadne kdyz kvuli tomuto "vykoristovani" zrovna na ne nezbyde nejaka ta opravdu skutecne krasna, po ktere touzi skoro vsichni :D
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    _BENNY: Podle me je cele to hledani rovnosti honbou za nejakou chimerou, ktera nema zadny zaklad v realite, je to vyplod zapadniho descartesovskeho pojeti existence ve stylu "myslim, tedy jsem". Myslet pak muzeme treba na dokonalou vymenu ekvivalentu, ke ktery ale v prirode nikde nedochazi, vse je nerovne a nestejne, vse porad roste a spotrebovava vic a vic energie, kterou je nutno tahat z okolniho prostredi, kde je ji cim dal mene, vse se vyviji atd.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: ze stejnych duvodu nejsem proti penezum. ja to vnimam naopak jako docela vyhodnou vec, chodit do prace k jednomu cloveku se kterym jsem se dohodl na oboustranne vyhodnem byznysu a dostanu za ten byznys penize, ktere pak mohu promenit za jine zbozi, a to prestoze (vsechno prevazne hypoteticke priklady, klidne si dosadte vlastni):
    - nemam potrebu vypomahat manualni praci
    - nemam potrebu znat do detailu sveho souseda a vyuzivat toho ze ode mne neco potrebuje k tomu abych od nej mohl neco potrebovat ja
    - nemam osobne rad pekare a reznika odvedle, osobne si o nich nemyslim nic dobreho
    - vetsinu casu ani nemam potrebu se socializovat (socialno si vyresim pres internet a pak at mi vsichni vlezou na hrb)
    - nemam rad ani svoje socialni prostredi, nemam pocit ze bych mu cokoliv dluzil, nepretrhnu se kvuli nemu a kdykoliv se odlifruju pryc, kdyz se mi znelibi

    proste ta anonymita je super. bez nich bychom museli bartrovat s temi ktere nemusime. fakt bych byl nerad, kdyz bych kvuli rohlikum a flaku masa musel otrocit na poli a socializovat se s fanousem a pepikem, jinak bych mel utrum. vam by se treba nelibilo kdyz by jedinou moznosti jak dat dohromady napr. komunitni server bylo zavolat si na pomoc otravneho Bennyho odvedle, ktereho kvuli jeho kecum vylozene nesnasite a nemuzete jej ve sve pritomnosti vystat :-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NYA: ani nevim jestli se tomu da rikat tak nabozenstvi jako ze lidi chodej do hospody, spolecne pijou, bavej se a pak spolecne delaj. tak to znam ja. jak s lidma chlastas tak ti prijdou pomoct udelat garaz, narezat drevo atd atd..to je ta ceska cesta ktera jeste porad funguje kort na vesnicich ci malych mestech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam