• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Na druhou stranu, umím si představit, že pokud bude v komunitě nebo na semináři vyznáván nějaký ortodoxní stravovací extrém, taky to nebude ono.


    Super mi přišlo, jak to bylo teď na týdenním kurzu ashtanga jógy. Vařili nám tam dva kluci, jeden makrobiotik, jeden ex-makrobiotik, nyní umírněný s příklonem k ájurvédě ;-DD (není divu, chlapík byl od pohledu váta, a pro ty takový vývoj dává velmi smysl).

    To co vařili označili sami za "vyvážené veganství", bylo to moc dobrý :o), všichni se olizovali až za ušima, a to tam bylo dost lidí, kteří nevypadali, že by zatím s jídlem moc experimentovali....hodně výborně uvařených a ochucených celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny, všelijak vychytanýho tofu, seitanu, tempehu, oříšků, luxusní polívky, dezerty...vycházeli hodně z makrobio, ale v něčem "slevili"....a k tomu nám udělali 2 výborný přednášky, jak to všechno myslej :), a z toho makrobiokluka neustále padaly úžasný historický informace, co kdy kde lidi jedli a s čím to souvisí.....
    Dodávalo to tomu kurzu imho dimenzi, bez který byl úplně jinej, že jídlo bylo fakt čistý a kvalitní a přitom skvělý :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BROZKEFF: Z té komunity, která už zanikla, jsem měla velice smíšené pocity, taky jsem ji po pár měsících opustila.

    Dělaly se tam aktivní meditace a terapie ve stylu Osha, což byly samy o sobě moc dobré věci a teprv teď s odstupem je asi oceňuju ještě víc, opravdu lidi osvobozují a pomáhají.

    Fyzická stránka života se ale moc neřešila. Když byly semináře, někdo na nich vařil kvalitní vegetariánskou kuchyni, ale to bylo spíš kvůli návštěvníkům, mimo semináře to byla běžná česká strava bez masa (většinou;) Nebyl tam moc prostor na vlastní tělesnou praxi a dokonce ani na osobní meditaci, obojí se moc nepodporovalo... Otázka vztahu k Zemi se taky neřešila.

    Přišlo mi to takový....jednostranný, úzce zaměřený, brzo jsem tomu přestala věřit....

    Připadá mi, že jednotlivé oblasti transformace od sebe nejdou oddělit, a dnes mě nejvíc oslovují ti, kdo mají aktivity opravdu celostní. Tj. dělají něco duchovně a transformačně zaměřeného, přitom je vidět, že naplno aktivně žijí ve svém těle, mají harmonickou životosprávu a taky harmonii a řád okolo sebe, a jejich aktivity se vztahují k Zemi a procesu na ní jako celku....a tomu taky odpovídají semináře a tak :)

    Přijde mi ale, že to jde tímhle směrem, alespoň na akcích, kam se dostávám. I přirozeným výběrem, protože tam, kde je věnována pozornost všem oblastem, to lépe funguje....
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    CONTINUITY: Dík za pohled.

    Zaujalo mě tohle:
    'v duchovní komunitě, kde se paradoxně jedlo výhradně "normální" jidlo.....ale to už teprve nevím proč bych dělala ;-D'


    Můžeš to trochu zkusit rozvést? Jaké pocity máš z lidí z této komunity v porovnání s asi jinou skupinou lidí z jiné duchovní komunity co znáš, kde se naopak na nějakou tu makrobiotiku/jiný systém "zdravého" stravování klade jiný důraz? Liší se nějak cesta a cíl duchovních praxí v těchto skupinách?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BROZKEFF: Myslím si, že u každého člověka je to trošku jinak, nakolik je pro něj zásadní to řešit, a souvisí to třeba i s tím, jaký má na tomhle světě tvoje duše plány. U některých je úplně jedno, kolik člověk vypije piva, vykouří tabáku nebo sní masa ;-D, u některých je něco z toho podstatnější, a někdo to musí řešit ještě jemněji. Platí obecné principy co jak člověka ovlivňuje, ale je na něm, co z toho je pro něj opravdu podstatné.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BROZKEFF: Biokosmetika je právě ok.

    Přijde mi, že je to trochu otázka zvyku, jako s tím vším ostatním, jak už léta standardní věci nepoužívám, pokud použiju, hned se projeví vysušující a dráždivé vlastnosti těch chemikálí. Kdybych musela, dokázala bych si na to opatrně zase navyknout, prostě bych používala všeho supermálo....(už se stalo, v nouzi na novém zélandu)...ale nevidím důvod ;) Podobně to vnímám s potravinama, když chvíli nic standardního nejím a pak si něco hustějšího dám, chutná to divně a pak je z toho ještě divnějc. Teda, jak z čeho, samozřejmě něco je zvladatelnější, něco méně, už to mám dost zmapované
    Mám vyzkoušeno, že přivyknout zpátky lze, i to se mi stalo, např. v duchovní komunitě, kde se paradoxně jedlo výhradně "normální" jidlo.....ale to už teprve nevím proč bych dělala ;-D....jak můžu porovnat i v malém ty dva různé stavy těla a vědomí...

    nedávno jsem měla dobrej zážitek s tímto, když jsem byla vypsychlá z řízení, zastavila na benzínce a zbaštila standardní čokoládu ;-D....tedy, následující půlden spousta zajímavých pozorování ;), už jen to, jakej rozdíl byl mezi chutí bezprostředně v puse a stavem, co následoval už za 5 minut ;))....a od té doby si dobrůtky buď nakoupím předem nebo vůbec ;)))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Jídlo z popelnic by třikrát nakrmilo svět | Česká pozice
    http://www.ceskapozice.cz/zahranici/svetove-udalosti/jidlo-z-popelnic-trikrat-nakrmilo-svet
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    CONTINUITY: No tak jestli máš nějakou extra sensitivní kůži, co nesnese i biokosmetiku, tak to je pak jasný, že si fakt dobře hlídáš co a jak. Já jsem asi opakem, resp. mi snad nic co jsem kdy pozřel, čím jsem se kdy napatlal, etc., nezpůsobilo nějaký okamžitě patrný projev - možná negativní účinky se kumulují postupně, ale tím, že není reakce silná a okamžitá, tak vlastně nemám od těla takovou zpětnou vazbu. Hypotéza 1 - tělo mi snese kdeco, Hypotéza 2 - tělo trpí, ale jsem k jeho volání hluchý. (Asi něco mezi.)

    KAREN
    KAREN --- ---
    CONTINUITY: ok) ja myslela, jestli nemas vyzkoumanou tu cedulku se slozenim - ja nez bych to vsechno vyhledala a overila, zkousim se poptat takhle potencialne zbehlejsich lidi)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BROZKEFF: dobrej anarchista :o)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KAREN: můžu ti na to odpovědět jen subjektivní zkušenost, žádný tvrdý fakta nemám ;)...Alverde mi přijde jako něco mezi bio a standardem, a dost se to liší výrobek od výrobku, jejich sprcháč a šampón kůže nechtěla ;), tekuté mýdlo se dá, používám to občas na ruční praní ;) jejich deodorant mi přijde ok a používám (fakt fajn cena ;)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KAREN: Já jsem pěstoval krom stevie ještě lipii ("aztécký cukr"),sušené jsem to rozdrtil a smíchal společně, každá rostlina má svou hodně specifickou chuť, mně přijde lipie lepší, ale v kombinaci to je iMHO nejlepší. Používám to velmi opatrně, buď trochu do bylinkových čajových směsí, nebo ve směsi s nasekanými oříšky atd., na oslazení a ochucení ranní kaše.

    Je ale rozdíl mezi celým listem a čistým extraktem. Ten už nebude mít tu "pachuť" či jak to říct. Schválené éčko je pouze exktrakt, nikoli celá rostlina.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    hm, poslední rok a půl jsem, co se jakýchkoliv kosmetických serepetiček týká, nespotřeboval nic než mýdlo na ruce...
    KAREN
    KAREN --- ---
    CONTINUITY: ad ta drogerie - "prizemne" praktickej dotaz: nezkousela/nezkoumala jsi vyrobky Alverde z DM drogerie? jsou vegansky, udajne prirodni, no a cenove srovnatelny s klasickejma produktama z drogerii. na Alverde jsem v podstate presedlala, ale jak se v tom nevyznam, nejsem si jista, jak moc koser to ve skutecnosti je...
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: totez jsem si rikala pri cteni podobne ladenyho hodnoceni ve Waldenu (R. W. Emerson, 1854)
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: k ty stevii: nevim, jestli to nekdo pouzivate nebo znate, ale ja to pred nejakou dobou ochutnala, kousek susenyho nasekanyho listu ci co to je, a bylo to tak silene sladky - a jeste pro me takovym dost neprijemnym zpusobem, ze me to naprosto odradilo)))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: no a v jaky pekny dobe to zil, co by rikal chudak dneska :D
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: „Škol přibylo a úroveň lidí klesla. Nad tím opravdu jest třeba se zamyslet a hledat příčinu… Příčina je na bíledni. Vždyť škola už dávno přestala děti vychovávat. Stala se prostředkem, aby byly zaopatřeny. Vysvědčení a kariéra – stalo se cílem dlouhého studování… Jsem hluboce přesvědčen, že není možná výchova mládeže, aspoň ne tak, aby se dospělo k jemnému, duchovému typu člověka, dokud národ kouří, pije, vydržuje si nevěstince, zbrojí, kupčí svatokrádežně s politikou a všemi svými ideály a mládež to vše vidí a v tom žije. Že je marno mluvit o výchově k ušlechtilému lidství u národa, jenž denně vraždí tisíce kusů dobytka, jenž zavírá ptáčky do klecí, nešetří stromů, a ze svých jediných, nejbližších lesů dělá střelnice!“ (Miloš Seifert, 1929)


    Prvorepublikový radikál ;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    YMLADRIS: .)) jen jsi me chvili teda zmatla, s tim "patkem", uff)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    YMLADRIS: jitka to na zelňáku dělá podobně - postupně vytipovaných pár lidí, kteří mají dobré věci, a udělovat pro okolí dobře slyšitelné pochvaly :))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    dneska fajn zazitek... jako kazdy patek jsme sli nakupovat na Zelny trh, vykoupili jsme vsechn hroznovy most z frankovky na zamrazeni na zimu a pak uz spis bloumame mezi chryzantemami a kedlubnami a v tom na nas jeden prodejce zurive gestikuluje a vola Mam! Maaam!! a pak vytahl bedynku PODPULTOVYCH rajcat, ze jsou letos jeho posledni, pro nas :). Tak jsme si to vzali (3kg). Tomu rikam vychovat si prodejce. Kazdy tyden jsme totiz koupili po rajceti u 4-6 lidi a kde byly hnusny/bez chuti, rovnou jsme vyplivnuli... ale dva stankari meli fakt skvely rajcata jak kdysi za komousu. Tenhle a jeden slovak. Vzdy jsme je nalezite pochvalili, ze maji nejlepsi. Takze si nas typek pamatuje. Pozitivni motivace :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam