VSOUKOLOHLOR: to byl spíš vtip, ale každopádně na obranu oběmu cílkovo vědomostí nebo záběru
nejistý plamen ani nic dalšího od cílka, jsem bohužel nečetl.
ale teď jsem si pustil "Mizející místa domova: kouřim, trojité město" a musim jako zcela nezávisle pozorující a porovnávající osoba, všechno co řek bylo k věci ...
nebo teda k věci, bylo to korespondující stim, co jsme na místě vyluštili s kamarádem.
takže už podruhé potvrzuju příčetnost a přiměřenost jeho výpovědí.
http://krajina.kr-stredocesky.cz/uvod.asp .. tohle vypadá dost dobře, to si určitě pročtu.
VSOUKOLOHLOR: obojí jsi četl ?
BEHEMOT: jo asi bysme si mohli tak napsat, co si asi pod tím pojmem "krajina" představujeme ...
nechci se moc hlásit k tomu, že krajina je něco jako směs přírodních a kulturních vlivů, to mi připadá jako upřednostňování člověka, resp. vyvyšování jeho důležitosti, nebo dokonce jako pokus o legitimizaci jeho v dnešní době už úplně zcesla zcesttnejch zásahů do zmíněný krajiny a přírody vůbec.
co jsem si zatím tak všim, krajina a příroda by dost dobře zvládly fungovat bez člověka, dokonce soudim, že i mnohem harmoničtěji, skoro rájsky.
tim ovšem nechci zase říct, že jakákoliv kulturní krajina musí nutně znamenat poškození krajiny (ať už tu označíme jako) původní nebo přírodní.
poeticky řečeno chápu krajinu jako tělo bohyně.
její různá a většinou víznačná místa se pak ukázala jako orgány tohoto lokálního těla resp. oblasti odpovědné za specifické funkce (většinou silového, energetického charakteru) v této krajině.
v krajinách lokální úrovně, pak podle jiných lidí, převládá specifická kvalita, která určuje charakter a funkci krajiny ve vztahu k celku kontinentu a celé planety.
určení nás lidí pak spočívá v tom, že my s planetou, krajinou máme spolupracovat na jejím velkém díle vědomě. většinou ale s jistým přispěním, jistým vkladem.