STQ: Ok, to co jsi napsal chápu, ale otázka byla, zda považuješ tělo za znečistěné, když je třeba ho pranayamou pročistit? Vnímám paralelu mezi vnímáním znečištěného chrámu a utrpením aka dhukou. Aneb když je třeba čistit, tak je asi něco špinavé - ve smyslu když je něco v nepořádku je třeba něco změnit. A když je třeba něco měnit, tak to asi není v pořádku současný stav. Hm?
A tím druhým se stále ptám na následující otázky: Jakože kdo má ten plán? Ego? Vědomí? A kdo se toho plánu drží? A k čemu je ten plán, když se člověk rozhodl k prožívání života jako ráje na zemi?
Nesnažím se ti nic říct, já se ptám na tvoji zkušenost anebo vhled.
Zajímá mě tvá odpověď, ale k tvé otázce - já nevím, to přesahuje moje pochopení, ale mohu ti zacitovat, že šedá kůra není mozek, ale jeho součást. A bez části šedé kůry, která mimo jiné "tvoří plány" jsme schopni existovat. To se ale potom dostáváme k filozofickým úvahám, zda mají zvířata a evolučně jednodušší formy života vědomí. A opět z pozice člověka předpokládám, že jistou formu vědomí mají, ale popravdě nevím jak svět vnímá například leguán...