• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)

Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka

Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    JANITA
    JANITA --- ---
    DAWYT: já taky maso jím... i když minimálně a snažím se aspoň kupovat bio. Ale jsem člověk, kterej zase maso moc často nemusí...

každopádně mně asi dělá největší problém nejíst lepek... cítím, že by mi to docela pomohlo. Snažím se ho nejíst, ale někdy..... Jak jsem začala cvičit druhou sérii, tak si připadám těžká.. ale asi je to i o tom, než člověk posílí ty ruce. A samozřejmě se taky přikláním k LAKSHMANA: a už se těším na trhy a čerstvou zeleninu :)

U nás to někteří jogíni docela hrotěj, a říkali jak se jim dobře cvičí... ale já si myslím, že je třeba mít v tom nějakou rovnováhu a čím víc si budu něco zakazovat, tím víc na to budu mít chuť...

btw, to s mula bandhou po 35 slyším poprvé.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    JANITA: jím maso, takže nevím jestli jsem jogín. Definice neubližování je docela jasná. Jinak se snažím jako LAKSHMANA:

Mě by zase zajímalo, jestli tu jsou nějací praktikující přes 35. Ve "žluté joze" od Skarnitzla jsem se dočetl, že by se neměla praktikovat mula bandha po 35 roce.

Nebylo tam uvedeno proč. Tak pokud má někdo nějaké info, prosím o sdílení:)
    JANITA
    JANITA --- ---
    LAKSHMANA: maso ano? mléčné výrobky? lepek?
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    JANITA: Čerstvě, pestře, s rozumem.
    JANITA
    JANITA --- ---
    Přátelé jogíni, jak se stravujete?
    JANITA
    JANITA --- ---
    KLUZAU: u Petry Vonšovské - http://www.aysp.cz/
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    JANITA: jj. Můžu se zeptat, u koho cvičíš?
    JANITA
    JANITA --- ---
    KLUZAU: pod to se podepisuju

souhlasím s STQ: , že když člověku něco je, a neposlouchá tělo, tak to může pěkně dodělat... ale zároveň se mi osvědčilo, že když vydržím cvičit (v mírnější formě), tak se to za čas samo spraví. Přesně, jak píše KLUZAU: jóga je v psychice mocná a vlastně jsem přesvědčená o tom, že všechno, co se nám děje navenek v těle, souvisí s psychikou a tím, co si řešíme uvnitř. Já v tomhle důvěřuji maximálně svému učiteli / učitelce - řeknu jí: je mi to a to.. ona mi odpoví: okay, nedělej to a to, poslouchej tělo, masíruj, ale cvič a nejdi přes bolest.. a pak si povídáme i o tom, co se mi děje v životě.. a mně to najednou začne docházet. Hlava mi několikrát nedala a já přestala cvičit a pak uzdravování trvalo déle a to už vůbec nemluvím o rytmu cvičení... najednou z toho vypadnout a pak se do toho zase horko-těžko vracet. Všechno se mi rozhodilo a trvalo několik měsíců, než se vše vrátilo do normálu. Pak jsem jí jednou poslechla a cvičila třeba i se zablokovaným krkem, ale samozřejmě jsem nedělala pozice zátěžové na páteř, nikam jsem se necpala, dala si třeba jen půlku série, prostě poslouchala tělo... No a za pár dní jsem byla jak proutek :) Jóga prostě není jen o cvičení... je v ní mnohem větší hloubka.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ---------------a samozřejmě poslouchám jemné signály těla
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    já bych osobně doporučoval při jakékoliv nemoci jógu nevzdávat. Jógu může cvičit i člověk, který už js skoro mrtvý :).
    Otázkou je, co a jak cvičit. Mám zkušenosti s artrózou kolena - 2 špatné varianty jsou buď že se na to vyprdnu, a jelikož kolena souvisí s psychikou, ještě to zhorším, protože ´joga je v psychice hodně mocná. A nebo se s kolenem, které natíká, potřebuje klid a prokrvit a vědomě rozhýbávat, vrhnu na nějakou drsnější formu aštangy, cvičím každý den celou sérii a ještě odpoledne jedu na kole.
    Osvědčuje se mi, že v případě velké obtíže zvolím jógovu terapii (co u nás cvičí třeba Lucie Konigová nebo škola Iyengara), cvičím krátce, nebo cvičím hatha jógu ale vynechávám některé polohy. Postupně zvyšuji zátěž.
    A pokud cvičím kratšeji než obvykle, doplním pranajamou, meditací, mantrou, možností je hodně :)
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    MISTR8: Nevypada to vylozene zle, ale prijde mi, ze je to spis prevence pro maximalne stredne nemocny kolena a navic ma obsazeno.
    STQ: Dik za radu, skocim si asi zatim spis do toho bazenu.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    STQ:
    KLUZAU:
    Díky za odpovědi, ale moc mě to nepotěšilo, na kurzy už je nutné se přihlásit napevno, a vzhledem k mým proměnlivým časovým možnostem mi právě vyhovovala ta časová nezávaznost... nevíte o něčem podobném?
    MISTR8
    MISTR8 --- ---
    FAEKAL: co zkusit tohle? http://www.petrruzicka.com/seminare/seminar_zdrava_kolena.html - není to sice jóga, ale může ti to rozšířit rejstřík možností, jak si dát (nejen) kolena do kupy.
    STQ
    STQ --- ---
    JANITA: jogou se daj kolena taky krasne dodelat...ja bych s rozbitym kolenem s jogou rozhodne nezacinal a pockal az to bude uplne zahojeny.
    JANITA
    JANITA --- ---
    FAEKAL: Když budeš pravidelně cvičit, tak se ti ta kolena můžou i spravit... jóga není jen o asánách.. teď bylo období kolen a zablokovaných krků. Lze dělat třeba jen pozdravy slunce a závěrečné pozice a koleno šetřit.. mazat kokosovým olejem, masírovat... třeba si s tim kolenem i povídat (já vim, zní to blbě)... Začni s jógou, až se budeš cítit.. ale já se poslední dobou řídím větou: zítra znamená nikdy :) držim palce.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    FAEKAL: Tak opatrně. :-)
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    Dekuju vsem za cenne rady. Zlobi me ted jeste trochu koleno po prasklem menisku, ale verim, ze to tak do mesice rozchodim a pak se na neco muzu vrhnout. Do te doby budu zatim chodit plavat a premyslet kam dal :)
    JANITA
    JANITA --- ---
    FAEKAL: každej někdy začínal.. asi je nejlepší vyzkoušet víc druhů a uvidíš, co ti sedne. Já kopu za Ashtangu :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    LAKSHMANA: taky jsem pred jogou nejakej rok chodila na pilates a byl to dobrej "input" pro dalsi praci se stredem a jeho vnimani celkove...
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    Pilates je bez pomůcek, nebo případně s pomůckami (to je pouze volitelná, nepříliš častá, nadstavba). Prostředí kde se cvičí je stejné jako u tzv. jógových lekcí.

Osobně to považuju za bezvadnou přípravu na ásany i posilovnu. Ale můžeš se samozřejmě vrhnout rovnou na ásany. Když budeš cvičit s rozumem a jemně tak to bude fajn.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FAEKAL: pilates - jádrový svaly, břicho atd... jestli Ti jde pevnej střed, jdi do toho.. ale samozřejmě minimum duchovna.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    FAEKAL: pilates na strojich neni.
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    LAKSHMANA: Pilates je ale na strojich, ne ?
    Ja bych radsi bez stroju a bez fitka, neni mi to prostredi tam sympaticky. Radeji bych zkusil nejakou tu jogu level 0 .
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam