• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    ATLAS:: hehe "kamardka chtela napr. rict neco ve smyslu, ze se takovemuto placi dneska (v neodbornych, resp. protiodbornych kruzich) rika nekdy nepresne encefalyticky."....krasna teorie, ale asi ne, co? :o) NEMESIS asi vi, co ji kamoska rekla, spis nez ty, ne? .o)
    a ten pojem "encefaliticky plac" se na pribalovych letacich nazyva "neobvykly plac"...nebudou prece ty lidi desit necim, jako je encefalitida ;o/
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    NEMESISS: já bych se hodně bála, že to byl ten encefalitický pláč, popisuješ to přesně tak, jak to má vypadat (a jenom sami rodiče poznají, kdy je pláč/řev ještě normální, a kdy už to je za hranou). rozhodně bych po doktorce požadovala, a to i teď zpětně, hlásit to jako nežádoucí reakci na očkování na SÚKL, a další očkování bych já osobně teda určitě hodně omezila a odložila, taky bych nechala děcko vyšetřit u neurologa...
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    NEMESISS: Ockovani na lzicku bylo v Cr zrusene. Za uplne ockovani se u dospelych povazuji 3 davky, v pripade ockovani malych deti mnoho statu vyzaduje davek 5. Teoreticky neni duvod, proc nedat ctvrtou davku v peti letech jako infanrix polio, tu patou davku s ockovanim Tdap (Boostrix polio - dneska v Cr bezna vakcina pro 10-11 lete deti). Ale nikdo ti nezaruci, ze se obe bude do CR dovazet (popr i za par let dovazet) Problem je , ze Cr je maly trh a neketere kombinovane vakciny, ktere by potrebovalo jen male mnozstvi deti, se sem proste hromadne nevozi. Musela bys vyuzit individualni dovoz. Jestli najdes nekoho, kdo bude vedet jak na to a jestli budes ochotna za to dat castku vetsi nez nepatrnou.
    NEMESISS:
    Deti v teto dobe vyvijeji novy typ hlasovych projevu. Uci se pouzivat hlasivky a mimicky svaly. Pokud by dite v pul roce neumelo brecat jinak, nez jak brecelo jako novorozenec, tak by to bylo divne.
    Byla jsem kdysi na navsteve u kamaradky a jeji syn se zrovna prvne prevratil ze zad na brisko. Koukaly jsme na nej nadsene obe. Nejdriv to vypadalo, ze se zacne rechtat, ale ocividne se sveho hlasu lekl a zacal "zdesene" jecet. Kamaradka se vazne bala, ze si pri tom prevratu neco udelal. Rval takhle velmi casto jeste 14 dni. Vypadalo to, ze se vlastne sveho noveho hlasoveho projevu boji a rve strachy z toho, co slysi. Jsem si uplne jista, ze nebyl v te dobe ockovan. 14 dni na to, nam na hristi nechavala starsi, protoze s nim na ockovani sla. A prave vypravela, jak si s nim od te doby uzila. Polozit na brisko ho prvni tyden treba nesmela ani ona sama. A lekarka mela ve zvyku pokladat dite pri ockovani na brisko, tak spekulovala, jestli nechytne zase ten hysterak. (Nechytl, ockovani presel se stoickym klidem).
    Samozrejme jsem neslysela, o cem jste se s kamaradkou pediatrickou bavili. Ale, pokud by jakykoli lekar pojal podezreni, ze slysi dite kricet, jako pri encefalitide, tak by si to overil nekolika dotazy a volal okamzite zachranku. Za mych mladych let jsem tedy pojem encefalytický (popr. encefalicky) plac nikdy neslysela. Encefalitida byla znama svym typickym krikem, ale vybavuji si jen terminy typicky krik, typicky plac. Tenhle pojem znam az od antivax a nemam pocit, ze se bezne pouziva mezi odborniky. Proste si myslim, ze mezi vami muselo dojit k nedorozumneni. Kamardka chtela napr. rict neco ve smyslu, ze se takovemuto placi dneska (v neodbornych, resp. protiodbornych kruzich) rika nekdy nepresne encefalyticky. Pokud se kvuli tomu bojis ockovani, tak si o tom zkus s kamaradkou promluvit. Myslim, ze zjistis, zes ji tenkrat spatne pochopila.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    ALI_EN: Reakce muzou byt u nekterych deti horsi, nez ten nejmirnejsi prubeh nemoci. Ale jen hodne naivni rodic si mysli, ze jeho dite, ktere melo ten prubeh horsi by prece melo ten nejmirnejsi prubeh. Normalni rodic, kdyz vidi ne prilis standartni reakci na ockovani, tak je safra rad, ze dite bylo ockovano nevirulentni vakcinou v dobe uplneho zdravi, nez aby chytlo skutecnou infekci v dobe nahodne. Vetsine dojde, ze by ten prubeh tezko byl mirny...
    ALI_EN: "Pokud by lidi nespolihali na to, ze stat a kolektivni imunita jejich deti ochrani"
    Vakcinovaci na kolektivni imunitu spolehaji jen v pripade jeste malych deti (u kterych ockovani neni mozne z duvodu protilatek od matky) . A konstatuji, ze se bohuzel na kolektivni imunitu nemohou spolehnout pacienti, kteri by to potrebovali. Naopak antivax je ten, co doporucuje rodicum, se na kolektivni imunitu spolehnout.
    Hadej odkud je tohle?
    "1. Než se rozhodnete, zda vůbec chcete očkovat, ujasněte si, které nemoci jsou pro Vás skutečně nebezpečné svým průběhem, reálným počtem komplikací, výskytem nebo možností přenosu (výskyt infekčních nemocí v ČR http://www.szu.cz/publikace/data/infekce-v-cr nebo v ročních shrnutích infekčních nemocí na webu ÚZISu http://www.uzis.cz/katalog/zdravotnicka-statistika/infekcni-nemoci-drive-prenosne-nemoci ) Důležitý je i fakt, zda je možné dané onemocnění vyléčit a jaká je náročnost léčby pro dětský organismus.
    2. Zjistěte, jaké vakcíny jsou u nás proti danému onemocnění k dispozici, co obsahují, které mají co nejmenší množství toxických přídavných látek a jak časté jsou na ně negativní reakce. Všechny příbalové letáky vakcín schválených Ministerstvem zdravotnictví ČR najdete na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) www.sukl.cz, nebo přehledně a komlpexně na adrese www.vakciny.net Při výběru porovnávejte pravděpodobnost nežádoucích reakcí po očkování s pravděpodobností onemocnění a jeho případnými komplikacemi."
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    NEMESISS, ALI_EN:
    Chripka neni zrovna banalni onemocneni.
    Male deti do peti let maji mnohem casteji komplikace vyzadujici hospitalizaci.
    V letadle hrozi prenos mnohem vic nez nekde v Praze v metru.
    Je to onemocneni dlouhodobe (tyden vlastni choroba 2-3 tydny rekonvalescence, v prubehu ktere bych s ditetem urcite letadlem k protinozcum nejela).
    Pokud by dite chytlo chripku cestou letadlem tam, tak ti tohle obdobi narusi pobyt tam (pokud bude mit neproblematicky prubeh).

Pozn. na severni polokouli vetsinou neni specficka vakcina pro polokouli jizni. Nicmene, predpokladam, ze tam chcete jet v nasi zime.

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KATIA: spalničky mohou způsobit poškození sluchu nebo zraku nebo intelektu.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALI_EN: důkazy jsou zdravý selský rozum, prostě mít rozhodnutí něčím podložené. ty píšeš o nějakých emocích, odůvodněném či neodůvodněném strachu.

máme za sebou čerstvě neštovice. žádné drama, ale taky nic zásadně příjemného. blbý je, že s postojem - běžná nemoc, ať si to prodělá - trochu zanikl fakt, který jsem se dočetla až pozdě - že zatímco u nemoci hrozí zapouzdření a pásový opar jako druhotná infekce, u očkování toto není. to, že má po několika měsících stále se léčící pupínky v obličeji, to je fakt kosmetická záležitost... nicméně příště očkuju. a jestli mmr ušetří s velkou pravděpodobností 3x jiné obdobně závažné onemocnění, tak za mě je to docela dobrý deal. nemám důvod svoje dítě zbytečně chránit před nástrahami světa, ale taky ne ho zbytečně vystavovat něčemu, co nemá nějaký zásadní význam samo o sobě.
    TARI
    TARI --- ---
    NEMESISS: chřipka je celkové horečnaté onemocnění, na které se umírá-na španělskou chřipku umřelo hodně lidí...to, co se mezi většinou lidí nazývá chřipkou, je běžné nachlazení...
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ALI_EN: A tohle je teda taky perla-prave z toho selskeho rozumu a logiky vychazi veda. I ta o medicine. Z ceho asi jineho by lezla prosim te?
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ALI_EN: Pekna blbost to "vic NU po ockovani nez s nemoci"
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    *mi tam vypadly slova.. oproti tomu ockovani budi... tam melo stat
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KATIA: dukazy :] na to se proste hodne jede.. hlavne cisla a co nejodbornejsi vyrazy. A zdravej selskej rozum jde uplne stranou. Tak treba spalnicky byly uplne bezna detska nemoc, rodice spis vitali, ze to dite prororodela a vvybuuduje si dlouhodobou imunitu. Oproti budi ve spouste rodicu vetsi hruzu nez prodelani te nemoci. Boji se reakci a pripadnych nasledku - ockovani, ne nemoci. Ja jsem proste presvedcena o tom, ze ty reakce muzou byt horsi, nez sam prubeh nemoci, ktere byvaji vetsinou bez nasledku.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALI_EN: k tomuto podle mě nemáš důkazy: porad ma vic lidi nasledky po ockovani, nez po prodelane nemoci
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KATIA: taky nejaky smysl v tom vidim, proto se nepocitam mezi uplne odpurce ockovani. Jen se bojim, ze je naduzivany, nebo mozna lip receno ze jsou pouzivany spatny nastroje k tomu, aby si stat prosadil to, jak vysokou ochranu vyzaduje. Ty nasledky samozrejme jsou spatne, ale porad ma vic lidi nasledky po ockovani, nez po prodelane nemoci. I dozivotni. Pokud by lidi nespolihali na to, ze stat a kolektivni imunita jejich deti ochrani, mozna by se vic venovali svymu zdravy a spravnymu vyvoji svejch potomku. To se bohuzel moc nedeje.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALI_EN: netřeba to dramatizovat. osobně zvýšené riziko vidím a je pro mě reálné. většina lidí, co vím já, kteří MMR nedají, počítají s tím, že to dítě nemoci prodělá. (tedy ne, že se jim zcela vyhnou). a očkování tedy pouze odsouvají do věku, kdy se z relativně zvladatelné dětské nemoci stává nemoc s potenciálně doživotními následky.
    jistě, očkování budí jakousi falešnou iluzi, že se nemůže už nic stát, což je samozřejmě blbost, těch rizik je nespočetně více. i tak u něj jistý smysl teda vidím.
    KATIA
    KATIA --- ---
    NEMESISS: rozhodně souhlasím, že informace si je potřeba zjišťovat a bohužel často i poměrně základní.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KATIA: to, ze nebudu mit trilety dite naockovany MMR nebude mit na prilis maly deti o nic vetsi dopad nez to, ze mam rocni dite nenaockovany MMR. Aspekt mozny nakazy je pro me hodne imaginarni pojem. Nesouhlasim s tim, co si kdo vymyslel, ze pusti do verejnyho povedomi, a jak epidemie nas vsechny a hlavne nebohy miminecka a starousky vyvrazdi. A nebavi me strachovat se o sebe, natoz o cizi deti. Mozna to zni necitlive ale az tak to neni. Myslim ze degenerace tyhle doby je hlavne se vic starat o vsechny kolem na ukor sebe a to sorry, to me taky moc nebere. A prehazovat odpovednost za svy deti na nekoho jinyho uz vubec ne.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Je tady někdo, kdo očkoval dítě twinrixem (hep.A+B)?
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    KATIA: no a to jsme právě u toho, zda se vyplatí vždy spoléhat POUZE na odborníky, mně toho pediatrička taky říkala minimum, než pochopila, že nebudu očkovat tak, jak je to ve vyhlášce, jen proto, aby měla méně práce s vysvětlováním a hledáním nevyšlapaných cest. tím ji nechci po odborné stránce nijak hanit, jen nespoléhám, že mi vždy poskytne kompletní informace. překvapilo mě ale mile, jak posléze sama vyrukovala s tím pediacelem, mnoho známých o té možnosti od svých dr nevědělo...
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALI_EN: jenom prosím vezmi do úvahy, že tvoje rozhodnutí o tom, že tvoje dítě nemoc prodělá, má taky aspekt možné nákazy dětí cizích - například dětí příliš malých na to, aby byly očkované. nebo mladšího sourozence... obávám se, že tenhle aspekt prostě zaznívat musí dokola. fakt to není rozhodnutí jenom o vás.

jinak pokud vím, tak reakce na MMR jsou silnější, protože je to živá vakcína. ale štve mě, že jsem nevěděla dřív o té možnosti posunu druhé dávky, naše pediatra nic takového neříkala...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam