• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    GUDRUN: ja to jeste nedelal, pisou, ze lze jakykoliv zitny chleba, s psennicno-zitnym by to melo jit, ale ze zacatku bych to udelal ze 100% zita
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MILHAUZ: zkouseli jste nekdo? je to moje oblibene piti v lete na vychode, rada bych ho ozkousela, aspon bych spotrebovala prilezitostne zbytky chleba... sel by pouzit normalni, cesky, kupovany chleba? imho jo, kdyz se tam pridava drozdi... chapu to spravne? Dik.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://rdo.psu.ac.th/sjstweb/journal/29-4/0125-3395-29-4-1135-1143.pdf

    Kořením proti křísovatění (takový ten hnusný, bílý povlak)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aha - takže co v tom kvásku namáčíte?
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    fck susenej kvasek. opravdu staci zitna mouka a voda a trochu vyssi teplota ze zacatku, kazdy den trpelive prikrmovat a nemuze se to pokazit. po par tydnech uz je naprosto nesmrtelnej
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vám se někdy ten sušenej kvásek rozjel? zkoušela jsem to asi pětkrát a pokaždé mi z toho vznikla prostě mrtvá hmota, která teda, když jsem ji přikrmila žitem začala prokvášet normálně.

    Teď je ideální počasí na pořádnej kvásek.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    tak ja jeste do kysela zamichaval nakonec zloutky a daval tam trochu kminu. a bylo to moc dobre. s tim namocenim si budu zkusit pamatovat, mozna, ze jsem to posledne ani poradne nemacel a pravda bylo dost kysele, ale ja mam rad kvasek i syrovy, takze mi to kysely nevadi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILLY: jo tak to jo. Jinak to kyselé je ona extrzdravá kyselina mléčná.
    MILLY
    MILLY --- ---
    ZUZKAOU: 12 hodin nechat odstát rozmíchanej kvásek ve vodě. Vařili jsme taky 30 minut. Bylo to pak chutnější a míň kyselý, když jsme to nechali odstát dýl.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILLY: počkej - jak 12 hodin vařit kyselo?

    Já jsem ho vždycky dělala tak, že jsem ve vodě rozmíchala něco aktivního kvásku, nakrájela do toho brambory a nalila namočené sušené houby a uvařila do měkka. Takže tak maximálně 30 minut.

    A teda kvásek normálně pěstovanej žitnej, ty sušený v prášku mi nikdy nevzešly.
    MILLY
    MILLY --- ---
    MILHAUZ: Ke kyselu: napadá mě jen, že čim dýl se nechá kvásek namočnej ve vodě (rozmíchanej), tím kratší dobu je pak třeba kyselo vařit. (tzn, např. místo 12. hodin 24)


    Zajímavá diskuze. :-) Osobně jsme zatím doma kysali jen mlíko- přičemž jsme objevily, že mu to jde líp ve skleněný láhvi než v plastový.

    Zuzkaou: díky za recepty zatím, případné zavalení dotazy přijde posléze. .-) Nechce se mi teď nic hledat...- ale případně.....- jak má vypadat vhodná nádoba na kvašení?


    VIKY_K: Zkoušeli jsme jablečný...- přidat ke strouhanejm jabkám, zalitejm vodou, kůrku chleba a denně zamíchat, ale vlezly nám do něj octomilky (vítr nám z něj odfoukl plátýnko) a ocet se zkazil.
    Byl to asi tenhle recept: http://www.zeny.cz/magazin/zdrava-vyziva/jablecny-ocet--domaci-vyroba.aspx
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    BOOK!
    kvass: http://www.enjoyyourcooking.com/beverage-recipes/russian-rye-bread-drink-kvass.html

    uz nejaky cas peceme kvaskovy chleba a neni nic jednodussiho a lepsiho. kvasek zalozen doma pouze zitna mouka a voda a je nesmrtelny a skvely.

    apropo nejake vychytane recepty na kyselo? respektive uz jsem nejake kyselo delal, bylo moc dobre, spis by me zajimaly nejake osvedcene finty.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: Zkoušeli jsme jablečný, ale vznikla z toho kysele smrdící a velmi podivně chutnající hmota jdoucí přímo do záchoda. Šli jsme na to amatérsky, z premisy "nastoruháme jablka a za dostatečného přístupu vzduchu nedojde k alkoholovému, ale k ocotovému kvašení".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Olive - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Olive#Traditional_fermentation_and_curing

    jj - olivy sem patří. Teda některý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A velmi bohatý katalog studií. http://naldc.nal.usda.gov/


    A jdu spát.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Moderní techologie v tradičním kvašené - full text
    http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=1939&page=11
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aehm
    Recipe for Garum or liquamen, the Roman fish sauce
    http://www.coquinaria.nl/english/recipes/garum.htm

    A uheráky, pršutky a takové ohavnosti
    Cured Meats
    http://curedmeats.blogspot.cz/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam