• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    CHANA: to nechápu. Rozdíl v tom pochopitelně je, ale ve prospěch tibetské houby.Ovšem kupuju jí Selské mléko, s tím mám moc dobrý zkušenosti.
    A kefír je jako sametový - kyselý více nebo méně pdle toho, jak dlouho se dělá. Já mám ráda hodně kyselý
    CHANA
    CHANA --- ---
    OLVEN: podle mé zkušenosti také chutná dost jinak než kupovaný kefír. V případě mých chutí žel ve prospěch kupovaného.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OLVEN: mléčný kefír chutná imho lépe, než kupovaný kefír - je takový ostřejší. Dá se střídat dva mléčené a jedno vodní kolo, hotový kefír se taky dá nechat vykapat a posléze skladovat vzniklý měkký sýr, který zabere daleko méně prostoru. Vykapaná syrovátka je teď geniální v těch vedrech jako ionťák a dá se s ní umejvat.

    Za měsíc s kefírem se mi celkem zlepšila sebroritická dermatitida, která je spojená s imunitou.

    Uložit se dají kefírová zrna na pár dní do ledničky ve vodě a nebo se prej daj i mrazit, ale to jsem nezkoušela.

    Vypěstovala jsem si celkem závislost na cream soda kefíru - tedy vodní verze, vanilkový cukr a vanilkový lusk. Celkem kvůli tomu zvažuju pořídit čistě vodní zrna.
    CHANA
    CHANA --- ---
    MILHAUZ: ten mlýnek je prý super, dělá i vločky:) ale se sháněním obilí nemám zkušenost.

    Před několika týdny jsme koupili 60 kg mouky v Pejšově mlýně v Sedlčanech. Ceny chlebové mouky jsou prý mírně pohyblivé okolo 12 kč/kg. Skladujeme ji v mrazáku a v plastových kýblích. Dnes jsem do jednoho koukala a je bez známek napadení moly. Molů ale máme plný byt. Plastové kýble mají za 25 Kč/ks v sedlčanském řeznictví, nebo jsem je zahlédla v nějakém internetovém obchodě na skladování keramické hlíny.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: vsak ja tohle nerozporuju, jen jsem daval tip. Nic vic nevim :)
    Jinak na CZU jsem delal v laborce, kde byla holka, co se primo zabyvala kvalitou obilovin pro pekarske ucely. Takze bych klidne napsal na katedru kvality http://www.af.czu.cz/cs/?r=2124
    CZU ma i svoje stanice (delal jsem v Cervenym Ujezdu), kde je mozne po dohode primo koupit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: hele někde to tam líčí klára z kopce, jak hledali vhodné zrní, protože jaksi kvalita zrna a podíl škrobů a bílkovin (lepek).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MILHAUZ: mouku nevim, ale v Pticich vidam (jezdivam tam na kole) ceduli zito+psenice+jecmen+kukurice cca 3-4 kc/kg.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    zadne tipy ohledne zitne mouky? praha a okoli...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ID_0: a zpomaluje to kapsaicin a nebo nějaké enzymy v těch paprikách? Ty by se deaktivovaly převařením paprik.

    Ale teda dávala jsem chilli papričky do kimči a kvasilo to normálně.
    ID_0
    ID_0 --- ---
    máte někdo zkušenost s kvašením chilli papriček mám představu něco na způsob tabasca? co jsem zjistil na netu prý chilli kvašení zpomaluje tzn větší možnost napadení tzn nějaký startovací roztok s cukrem a laktobacily?
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ehm, poradte jak nejlepe kupovat zitnou chlebovou mouku? koupil bych to i ve velkem, ale jak to skladovat, aby to nezrali moli? taky bych klidne koupil zito v celku a namlel si to sam, mama mi nabizi mlynek na obili.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    LOJZA: tady: Sázavská 14, Praha 2
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    LA_PIOVRA: Jakže? Kdeže?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Vcera jsem nahodou ve zdave vyzive v sazavske zahledl takovouto nadobku s pruzinou a stlacovatkem pro snadne kvaseni, cili budu kvasit i v praci na stole:)
    Terrasana Saladep Pers 1200ml, 1 stuks..€9,75
    http://www.accense.nl/terrasana-saladep-pers-1200ml-stuks-p-356494181.html?language=en
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Cha - tak výroba octů se zredukovala na 50%, protože jsem u rodičů v komoře našla tak desetiletej jablečnej i s octovou blánou. Takže mám základ na rýžovej. A ten archviní jablečnej navíc krásně voní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: v norsku jsme dostali kečupovici. Dobrá byla, pálil ji asi třikrát a pečlivě filtroval.

    Aneb prohibice vede ke kreativitě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kari květák - více než doporučuju.

    Květák rozebraný na růžičky chviličku ovařit ve vodě.
    Vyrobit kari pastu.

    Verze a)
    rozmixovat cibuli, česnek a kari.

    verze b)

    Na troše sezamového a nebo arašídového oleje opražit plátky zázvoru, pak stroužky česneku, pak chilli papričku, pak kurkumu, kumín, koriandr a černou hořčici. Všechny věci, včetně zbytku oleje smíchat s cibulí a rozmixovat na pastu.

    Karipastu rozmíchat v převařeném 5% solném roztoku a zalít tím květák. Případně přihodit něco syrovátky jako startér (lít ji až do vychladlého nálevu). Nechat kvasit.

    Po pár dnech se mi tam začal dělat křís, tak jsem to zalila ještě hřebíčkovým odvarem a zmizel.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: možná jsem tam občas hodila kus cukru, ale nejsem si jistá, já ho tam dala celkem dost na začátku. Tak týden to stálo a pak jsem to postupně rozdistribuovala do dalších základů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: tak to mě mrzí, mě zázvorovka vyšla skvěle a to jsem to teda udělala žavesovou metodou - tedy nastrouhat celkem hodně zázvoru, dát tam stejné množství cukru, zalít to vodou a nechat stát.

    Zato teda pampeliškový kořen sice kvasil krásně, ale čím byl prokvašenější, tím hnusněji chutnal. Ovšem našla jsem lopuchy, tak to ještě zkusím s lopuchy ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kim CS Chang/ Natural Farmer: Making Brown Rice Vinegar
    http://kimcschang.blogspot.cz/2011/10/making-brown-rice-vinegar.html
    (hm - ale teda je to rok výroby)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam