• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    CHANA
    CHANA --- ---
    VERONIKA22: Jdu pozdě, ale přece.
    Moje máma dělá tvarohy z osmilitrových hrnců mléka, množství tvarohu pak závisí na požadované tvrdosti. Mléko nechá kysnout samovolně bez přísad v teplé místnosti - dává ty hrnce nahoru na horní skříňky kuchyňské linky. Před cezením si musí mléko sednout - tzn, že má mírně rosolovitou konsistenci, jako třeba domácí jogurt. V létě je to hotové za jeden den, se snižující se teplotou se doba sedání prodlužuje. Mléko v tomhle stavu zahřeje, tak aby mohla na hrnec bezbolestně sáhnout (ale ona má "azbestové" ruce). Prý čím víc mléko zahřeješ, tím je tvrdší tvaroh a menší množství, čím méně zahřeješ, tím měkčí tvaroh. Nepřeváří. Tvaroh jde vyrábět pouze z mléka, co si sedne - to jest mléko od krávy nebo z mlékomatu. Když mléko zkysá a sedne v lednici, tak už většinou bývá hořké, protože to trvá dlouho a to mléko už je moc staré, takže je lepší nechat ho kysat v pokojové teplotě.
    Sedlé mléko nalije do látkového pytlíku (používá nějaký polyester, plátno by prý bylo moc málo propustné) a zatíží na "šeráčku" - to je takový dřevěný lis, co se pokládá na lavor, aby měla kam téct syrovátka.

    Já dělám tvaroh jen když mi zbyde dobré mléko a stačí na to jemný cedník (asi ideálně plastový) lépe se pak čistí než textil. Mám domácí tvaroh fakt ráda, ale pokládám to za drahý špás, protože z litru mléka dostanu pár lžic tvarohu a syrovátku nemusím.

    ZUZKAOU: Versi s přidanou kyselinou citronovou (v případě mojí mámy syntetickou) nazývá "sýr". Někde jsem se dočetla, že to dělají i v Góvindách a říkají tomu panýr. Mám dokonce pocit, že jsem se to dočetla u Tebe:)
    Prostě ten panýr a tvaroh mají dost odlišnou chuť.

    VIKY_K: u mojí mámy se syrovátka z tvarohu a z panýru liší dost. Ta z panýru mi chutná ještě méně než ta z tvarohu.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: tak z litru 100-200g je super do toho půjdu ale musím si tvůj příspěvek přečíst ještě tak 3x. je teda informacemi obsáhlý a mooooc díky.
    já doposud kupovala z jedné farmy totálně domácí ještě v plátnu ale nyní budou mít telátko tak mléko chvíli nebude tak budu brát mléko odjinud ale tam mi tvaroh neudělají tak musím doma.
    zkusím to tedy pořádně pochopit a vyzkoušet.
    dám třeba pak vědět
    ještě jednou velké díííky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VERONIKA22: tvaroh teoreticky nepotřebuješ ani kysat, ale je to pak lepší. V paneláku to jde bez problémů. Z litru mléka budeš mít tak 100-200g.

    Mléko buď vezmeš čerstvé a nebo ho necháš den, dva kysat - kus chleba a nebo lžíce jogurtu tomu pomůže. Pak mléko zahřeješ na 60-70 stupňů a naliješ do toho lžíci, až dvě citronové šťávy. Začne se ti to srážet - ideálně to udržuj horké, dokud se jednoznančně neoddělí bílá bílkovina od syrovátky. Pokud to převaříš, tak se to vysráží rychleji, ale bude to hrudkovat. Vysráženou hmotu pak přeceď přes plátno a nech vykapat do takové hustot, jaká ti vyhovuje.

    Ale teda chuťově to není takový zázrak aby stálo za to nekupovat normální tvaroh. Vono sražené kyselým je přeci jen jiné, než syřidlem.

    Tady je to s obrázkama http://davidplacek.blogspot.cz/2010/09/mlsny-fotoblog-domaci-tvaroh-klasicky.html

    Když to necháš srážet delší dobu a při nižší teplotě, tak to bude krémovější. Když to necháš dokysat a nebudeš to převářet vůbec a pak to necháš vykapat, tak ti z toho vyleze krémový sýr typu žervé/lučina či softcheese - podle toho z jak tučného mléka či smetany to budeš dělat.


    (dokysané mléko poznáš tak, že se odděluje sražená bílkovina od od syrovátky např takhle)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    nevím jestli se tady ptám správně ale chtěla bych doma zkusit vyrobit tvaroh a nevím jestli to půjde i v paneláku. buď máme lednici nebo teplé pokoje s 25st :o/
    a hlavně já nechápu jak poznám, že už to kysnutí je u konce a jako teď hned bych to měla slít přes plátno.

    předem díky za pomoc :o)

    a nevěděl by někdo kolik je tvarohu z 1L mléka?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAREN: kysat jsem ji nezkoušela (nutno naznat že kvašené okurky mi nechutnaj a u cukety si to už vůbec neumím představit), ale kdysi jsem dostala výborné cuketové matesy - naložené v octě s oleji s kořením. Nutno naznat, že jednou jsem se je pokoušela vyrobit a nedopadlo to dobře.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    KAREN: doporučuju nakrajet na platky a zavarit nakyselo jako okurky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha- tak dva týdny odložený pampeliškovo-lopuchový skoropivo je celkem dobrý. Uvidíme, co s ním udělají další dva týdny.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: s plísněma je to blbý, no. Setřít je moc nestačí, protože jsou to konec konců houby a kromě těch viditelných částí maj daleko větší podhoubí.

    Možná bych ještě zkusila do kvásku přidat při krmení významné množství jogurtu (nebo lépe čerstvé syrovátky), popřípadě pár kapslí lactobacilů, třeba když to bude hodně kyselé, tak je to povraždí.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    MILHAUZ: Mně chutná tenhle, v Brně ho mají ve zdravých výživách.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    KAREN: offtopic cuketa: http://www.food52.com/blog/4236_julia_childs_zucchini_tian#tian

    dotaz ke kvasku: byl jsem delsi dobu pryc a po navratu mel kvasek z obchodu (vysoke nad jizerou) nehezkou plisen a sladce, shnile vonel. sel tedy pryc. zase jsem odjel a po navratu zjistil, ze podobnou plisen, ovsem ciste bilou, krabatou, ma na sobe i nas milovany vlastni kvasek. podle rad internetu jsem to opatrne setrel a zivim dal. ovsem stale se tam po par dnech, kdy nezivim intenzivne, plisen zjevuje. kvasek je jinak chutove dobry-kysely, ale stale trochu sladce voni. jake s tim mate zkusenosti? prave jsem zadelal na chleba, tak uvidime, zda to vubec vzejde, dal jsem tam teda pro jistotu i kus noveho kvasku z vysokeho.

    jo a ad KVAS - naprosto to, piovro, ochutnej! hlavne na ukrajine mi moc chutnal. je potreba najit ten, co neni uplne limonadove sladky. ja to pil jedine z cisteren, tak nevim, ale pokud by nekdo nasel dobry kvas v lahvi v praze, sem s nim!
    KAREN
    KAREN --- ---
    nemel byste nekdo tip na neco osvedceneho z cukety (treba i ve smesi)?
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Dnes naložena další sklenice, cca 2 kg. Červené zelí, cibulka, 2 mrkve a feferonky.
    Opět to krásně pustilo šťávu, parádička. Jsem zvědavý, jaké to bude mít grády :)



    & thanks to ZUZKAOU sklízíme první úrody kefíru. Žužlíky se mají k světu,
    asi se jim u nás líbí. Dnes dostali epes-ňůňos krmení: čerstvé mlíčko přímo od kraviček.



    A tady ještě jedno lehké off-topic: v neděli jsme zakládali záhon (resp. zahrádku).
    5x7 metrů, hezky uleželý hnůj na spodek, nahoru překatrovaná hlína.
    Zjara do toho přijdou brambory, ať se to ještě trochu zkultivuje, a od přespříštího roku zkusíme
    sezónní samozásobení (cibule, mrkvičky, celery, bylinky, hrášek... možná i nějaké to zelí na kvašení ;)).

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FLU: super prima.
    FLU
    FLU --- ---
    ZUZKAOU: sakra, donutila jsi mne to vyhledat :) za tiche vino se pro ucely zakona (§93 odst. 3 pism. c) a d) povazuje i polozka celniho sazebniku 2206 00

    "Ostatní kvašené (fermentované) nápoje (například jablečné víno, hruškové víno, medovina); směsi kvašených (fermentovaných) nápojů a směsi kvašených (fermentovaných) nápojů s nealkoholickými nápoji, jinde neuvedené ani nezahrnuté"
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FLU: no jo, ale tam se píše konkrétně o výrobě tichého vína a víno je definované jako nápoj z hroznů. Ptala jsem se tu v právní poradně, ale odpověď nejní.
    FLU
    FLU --- ---
    ZUZKAOU: nejsem celnik, ale tipuju, ze tyhlety veci se nebudou danit jako pivo, nybrz jako "vino" (§ 93 a nasl.). jsou to produkty podle jednotne celni nomenklatury (to jsou ty kody 2204, 2205, 2206 uvedene v zakone - jsem liny hledat, pod ktery by spadal ten cider, ale jsou tam vsechny kvasene napoje krome piva) za predpokladu, ze maji mezi 1,2% - 22% obj. alk.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: To je jednoduché - pivo je to tehdy, když to splňuje definici piva v daném zákoně (nebo v zákoně, na který se tento odkazuje). Pokud tam nikde není napsáno, co je z hlediska zákona pivo, pak pokud se nerozhodneš vařit sladový nápoj s přídavkem chmelu a yvdělávat na tom, pak jsi IMHO z obliga. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No cider je další takový - kam to patří? Do piva?
    FLU
    FLU --- ---
    FLU: ...jinymi slovy, opravdu bych chtel videt celniky, jak mi budou ve spravnim rizeni prokazovat, ze jsem vyrobil a nenahlasil a tudiz se stavam platcem dane ve smyslu ust. § 80 odst. 3 ZSpD. zkratka nehlasit nic a hotovo.
    FLU
    FLU --- ---
    minuly rok jsme delali cider (dohromady cca 50 litru) a vubec mne teda nenapadlo, abych se nekde registroval :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: nijak nekomplikuju a hlásit se nikam nebudu, jen mě to zajímá, odkdy to je pivo a jak je to třeba s kvasem ;-)

    Pokud se dělá domácí pivo z koncentrátů, kde se nic nevaří, tak to už by nahlášený být mělo. Sladovit je sladovej výtažek - tedy mladina a kdybych do toho neházela šištice na studenou maceraci, ale chmelový výluh, tak už je to jasné ;-)
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Mě překvapuje, že si to chceš vážně tolik komplikovat :) Přidáš chmel a už je to pivo? :) IMHO to s pivem nemá nic moc společného. Vaříš to potom nějak?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam