• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: díky to dává smysl. kupovaná v prášku je fakt nažloutlá, a při výrobě másla jen odstraňuji tuk. už se těším na ten tvaroh snad se povede :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VERONIKA22: syrovátka je, pokud z toho mléka dostaneš kasein - tedy vysráženou bílkovinu. Měla by být nažloutlá až průhledná.
    Podmáslí vzniká odstraněním tuku a ještě by to mělo být kyselé. Je normálně bílé, protože tam jsou pořád ty bílkoviny.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    VERONIKA22: tak jsem právě byla poučela, že po výrobě másla zůstává podmáslí. tak se omlouvám za mýlku
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    VIKY_K: do kupované jsem se musela nutit a mixovala do toho jahody abych to vůbec spolkla. domácí jako zbytek po výrobě másla je úžasná a pila bych klidně po litrech.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIKY_K: nevím jak chutná kupovaná syrovátka, ale ta co mi zbývá po vykapaném kefíru je moc dobrá. Nakyslá nej trošku, ale piju ji osolenou, ne nasladko.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Musím říct, že mne překvapila příjemná sladká chuť syrovátky. Nikdy jsem ji neměla, až teď tu, co prodává výrobce Gran Moravia. Takhle chutná vždycky nebo se liší chuť syrovátky získané při výrobě tvrdého sýra a při výrobě tvarohu apod.?
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: moje kvasaky z obyc okurek taky nedopadly nijak skvele... resp. ze zacatku byly docela dobry, ale pak jsme to az tolik nejedli a sly rychle do kytek;/ "matjesy" mozna zkusim)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: tak z litru 100-200g je super do toho půjdu ale musím si tvůj příspěvek přečíst ještě tak 3x. je teda informacemi obsáhlý a mooooc díky.
    já doposud kupovala z jedné farmy totálně domácí ještě v plátnu ale nyní budou mít telátko tak mléko chvíli nebude tak budu brát mléko odjinud ale tam mi tvaroh neudělají tak musím doma.
    zkusím to tedy pořádně pochopit a vyzkoušet.
    dám třeba pak vědět
    ještě jednou velké díííky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VERONIKA22: tvaroh teoreticky nepotřebuješ ani kysat, ale je to pak lepší. V paneláku to jde bez problémů. Z litru mléka budeš mít tak 100-200g.

    Mléko buď vezmeš čerstvé a nebo ho necháš den, dva kysat - kus chleba a nebo lžíce jogurtu tomu pomůže. Pak mléko zahřeješ na 60-70 stupňů a naliješ do toho lžíci, až dvě citronové šťávy. Začne se ti to srážet - ideálně to udržuj horké, dokud se jednoznančně neoddělí bílá bílkovina od syrovátky. Pokud to převaříš, tak se to vysráží rychleji, ale bude to hrudkovat. Vysráženou hmotu pak přeceď přes plátno a nech vykapat do takové hustot, jaká ti vyhovuje.

    Ale teda chuťově to není takový zázrak aby stálo za to nekupovat normální tvaroh. Vono sražené kyselým je přeci jen jiné, než syřidlem.

    Tady je to s obrázkama http://davidplacek.blogspot.cz/2010/09/mlsny-fotoblog-domaci-tvaroh-klasicky.html

    Když to necháš srážet delší dobu a při nižší teplotě, tak to bude krémovější. Když to necháš dokysat a nebudeš to převářet vůbec a pak to necháš vykapat, tak ti z toho vyleze krémový sýr typu žervé/lučina či softcheese - podle toho z jak tučného mléka či smetany to budeš dělat.


    (dokysané mléko poznáš tak, že se odděluje sražená bílkovina od od syrovátky např takhle)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    nevím jestli se tady ptám správně ale chtěla bych doma zkusit vyrobit tvaroh a nevím jestli to půjde i v paneláku. buď máme lednici nebo teplé pokoje s 25st :o/
    a hlavně já nechápu jak poznám, že už to kysnutí je u konce a jako teď hned bych to měla slít přes plátno.

    předem díky za pomoc :o)

    a nevěděl by někdo kolik je tvarohu z 1L mléka?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAREN: kysat jsem ji nezkoušela (nutno naznat že kvašené okurky mi nechutnaj a u cukety si to už vůbec neumím představit), ale kdysi jsem dostala výborné cuketové matesy - naložené v octě s oleji s kořením. Nutno naznat, že jednou jsem se je pokoušela vyrobit a nedopadlo to dobře.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    KAREN: doporučuju nakrajet na platky a zavarit nakyselo jako okurky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha- tak dva týdny odložený pampeliškovo-lopuchový skoropivo je celkem dobrý. Uvidíme, co s ním udělají další dva týdny.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: s plísněma je to blbý, no. Setřít je moc nestačí, protože jsou to konec konců houby a kromě těch viditelných částí maj daleko větší podhoubí.

    Možná bych ještě zkusila do kvásku přidat při krmení významné množství jogurtu (nebo lépe čerstvé syrovátky), popřípadě pár kapslí lactobacilů, třeba když to bude hodně kyselé, tak je to povraždí.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    MILHAUZ: Mně chutná tenhle, v Brně ho mají ve zdravých výživách.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    KAREN: offtopic cuketa: http://www.food52.com/blog/4236_julia_childs_zucchini_tian#tian

    dotaz ke kvasku: byl jsem delsi dobu pryc a po navratu mel kvasek z obchodu (vysoke nad jizerou) nehezkou plisen a sladce, shnile vonel. sel tedy pryc. zase jsem odjel a po navratu zjistil, ze podobnou plisen, ovsem ciste bilou, krabatou, ma na sobe i nas milovany vlastni kvasek. podle rad internetu jsem to opatrne setrel a zivim dal. ovsem stale se tam po par dnech, kdy nezivim intenzivne, plisen zjevuje. kvasek je jinak chutove dobry-kysely, ale stale trochu sladce voni. jake s tim mate zkusenosti? prave jsem zadelal na chleba, tak uvidime, zda to vubec vzejde, dal jsem tam teda pro jistotu i kus noveho kvasku z vysokeho.

    jo a ad KVAS - naprosto to, piovro, ochutnej! hlavne na ukrajine mi moc chutnal. je potreba najit ten, co neni uplne limonadove sladky. ja to pil jedine z cisteren, tak nevim, ale pokud by nekdo nasel dobry kvas v lahvi v praze, sem s nim!
    KAREN
    KAREN --- ---
    nemel byste nekdo tip na neco osvedceneho z cukety (treba i ve smesi)?
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Dnes naložena další sklenice, cca 2 kg. Červené zelí, cibulka, 2 mrkve a feferonky.
    Opět to krásně pustilo šťávu, parádička. Jsem zvědavý, jaké to bude mít grády :)



    & thanks to ZUZKAOU sklízíme první úrody kefíru. Žužlíky se mají k světu,
    asi se jim u nás líbí. Dnes dostali epes-ňůňos krmení: čerstvé mlíčko přímo od kraviček.



    A tady ještě jedno lehké off-topic: v neděli jsme zakládali záhon (resp. zahrádku).
    5x7 metrů, hezky uleželý hnůj na spodek, nahoru překatrovaná hlína.
    Zjara do toho přijdou brambory, ať se to ještě trochu zkultivuje, a od přespříštího roku zkusíme
    sezónní samozásobení (cibule, mrkvičky, celery, bylinky, hrášek... možná i nějaké to zelí na kvašení ;)).

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FLU: super prima.
    FLU
    FLU --- ---
    ZUZKAOU: sakra, donutila jsi mne to vyhledat :) za tiche vino se pro ucely zakona (§93 odst. 3 pism. c) a d) povazuje i polozka celniho sazebniku 2206 00

    "Ostatní kvašené (fermentované) nápoje (například jablečné víno, hruškové víno, medovina); směsi kvašených (fermentovaných) nápojů a směsi kvašených (fermentovaných) nápojů s nealkoholickými nápoji, jinde neuvedené ani nezahrnuté"
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FLU: no jo, ale tam se píše konkrétně o výrobě tichého vína a víno je definované jako nápoj z hroznů. Ptala jsem se tu v právní poradně, ale odpověď nejní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam