• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: to v té druhé lávhi - je to zavřené a nebo ti CO2 prchá?
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Tak si pořád nějak nevím rady s tím vodním kefírem...
    Čekal jsem kvašení, bublání, perlení jak u šampáňa a ono pořád nějak nic...
    2 litry vody, cca 200g krystalků, cukru dost (normální + třtinový), cca 8 hrozinek (ne bio, ale alespoň proprané v horké vodě). Takhle to bylo minimálně 48 hodin, možná o kousek víc.
    Pak jsem to slil do 2 lahví - do jednoho litru přišlo už jen trochu máty, do druhého litru dva vanilkové cukry.
    V lahvích to je dalších 36 hodin.
    Teď to bublá a lehce zašumí, když s tím zaklepu, ale jinak nic extra. Na chuť je to pořád sladké (obzvlášť u toho s tím vanilkovým cukrem, ale ten zase víc perlí).
    Co s tím? Nechat pořád na pokojové teplotě? Nebo je něco špatně, mám to vypít a dát šanci dalšímu pokusu?
    Chci z toho mít něco jako "burčák na pochodu" :) Je to vůbec reálné?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zrada - kvas z těch krámků s ruskými specialitami je normální limonáda se sladovým výtažkem, byť teda ta základní chlebová chuť tam je nějakým extraktem dodaná. Ale rozhodně to není kvašená tekutina.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako alkoho, jogurt, kvas, majolka, chipsy a jiné produkty přátelských bakterií jsou fajn, ale zlato - to je celkem výzva!

    Superman-strength bacteria produces gold
    http://news.msu.edu/story/superman-strength-bacteria-produces-gold/
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Díky blogu Zuzkyou jsme dali druhou šanci jablečnému octu z loňska (muž ho nevylil, ale vedl ho jako technický, na odrezování bajonetu apod.). Odležení mu vážně pomohlo, přesune se do sklenice a do potravinové sekce špajzu. Díky!
    CHANA
    CHANA --- ---
    VERONIKA22: Jdu pozdě, ale přece.
    Moje máma dělá tvarohy z osmilitrových hrnců mléka, množství tvarohu pak závisí na požadované tvrdosti. Mléko nechá kysnout samovolně bez přísad v teplé místnosti - dává ty hrnce nahoru na horní skříňky kuchyňské linky. Před cezením si musí mléko sednout - tzn, že má mírně rosolovitou konsistenci, jako třeba domácí jogurt. V létě je to hotové za jeden den, se snižující se teplotou se doba sedání prodlužuje. Mléko v tomhle stavu zahřeje, tak aby mohla na hrnec bezbolestně sáhnout (ale ona má "azbestové" ruce). Prý čím víc mléko zahřeješ, tím je tvrdší tvaroh a menší množství, čím méně zahřeješ, tím měkčí tvaroh. Nepřeváří. Tvaroh jde vyrábět pouze z mléka, co si sedne - to jest mléko od krávy nebo z mlékomatu. Když mléko zkysá a sedne v lednici, tak už většinou bývá hořké, protože to trvá dlouho a to mléko už je moc staré, takže je lepší nechat ho kysat v pokojové teplotě.
    Sedlé mléko nalije do látkového pytlíku (používá nějaký polyester, plátno by prý bylo moc málo propustné) a zatíží na "šeráčku" - to je takový dřevěný lis, co se pokládá na lavor, aby měla kam téct syrovátka.

    Já dělám tvaroh jen když mi zbyde dobré mléko a stačí na to jemný cedník (asi ideálně plastový) lépe se pak čistí než textil. Mám domácí tvaroh fakt ráda, ale pokládám to za drahý špás, protože z litru mléka dostanu pár lžic tvarohu a syrovátku nemusím.

    ZUZKAOU: Versi s přidanou kyselinou citronovou (v případě mojí mámy syntetickou) nazývá "sýr". Někde jsem se dočetla, že to dělají i v Góvindách a říkají tomu panýr. Mám dokonce pocit, že jsem se to dočetla u Tebe:)
    Prostě ten panýr a tvaroh mají dost odlišnou chuť.

    VIKY_K: u mojí mámy se syrovátka z tvarohu a z panýru liší dost. Ta z panýru mi chutná ještě méně než ta z tvarohu.
    FLU
    FLU --- ---
    LOJZA: disiricitan draselny by tomu teoreticky nemel vadit. pouzival jsem ho pri vyrobe cideru ke konzervaci a i tak to kvasilo o sto sest. ale je pravda, ze v kefiru se muze chovat jinak.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: OK :)
    BTW, ta šťáva je tohle: Realime. Kupuju to občas, když nejsou k sehnání limetky,
    protože je to asi fakt z limetek (žádné esenciální oleje, aroma, barviva a tak...
    až na ten antioxidant, kterého jsem si všiml až teď).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: tak až se ti přemnoží, tak se hlásím o vzorek.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Dal jsem to do dalšího nálevu ještě včera večer, po ránu to vypadá nadějně - začalo to trošku bublat.
    ZUZKAOU: Řekl bych, že jich tam je ještě víc. Nevážil jsem to, ale 200g jich asi bude.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda nevím kolik těch krystalků máš, ale tři litry to je tak na 100 g krystalků.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: vyzkoušej další nálev. Ta šťáva jako byla z nějaké lahvičky? A dala bych tam víc cukru.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Nevím, jestli jsem si nezabil krystalky vodního kefíru.
    Založil jsem cca 3 litry vody, 10 lžic třtinového cukru a asi 4 polévkové lžíce šťávy z limetek.
    Po 24 hodinách žádná změna barvy / vůně / chuti. Žádné bublání.
    Dodatečně jsem si všimnul, že šťáva z limetek nebyla tak úplně "natural", jak jsem si myslel, ale obsahuje antioxidant disiřičitan draselný :(

    Co s tím? Omýt krystalky a zkusit znovu čistý roztok? Nebo je to v háji?

    Díky za rady.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Recepty na kysané kečupu, majonézy, hořčice, chilli omáčky a vůbec.

    Cultured Condiment Recipes | Lacto-Fermented Condiments
    http://www.culturesforhealth.com/cultured-condiment-recipes
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A v rámci experimentů s tím, jak teda funguje ten internetový marketnig jsem spáchala blogu facebookovou stránku.

    https://www.facebook.com/Zkvaseno
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    kchůl - fermentované brambory a z nich udělané chipsy
    Traditional Foods Recipes
    http://nourishedkitchen.com/recipes/?recipe_id=6002230
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A něco o konjugované kyselině linolové a střevních, či žaludečních bakteriích

    http://www.vuzv.cz/sites/Marounek%20CLA(2).pdf
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU:
    ".... pravé vinné zelí připravíme pomocí hroznů bez jader. Na pět kilogramů krouhaného zelí přidáme zhruba 250 gramů hroznů a nakonec přilijeme250 ml ryzlinku – nebo sektu, to pak získáme „šampaňské zelí“...."
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://knihy.cpress.cz/?p=actions&action=download/file&value=files&id=105337

    Ukázková kapitola z knihy o domácím konzervování vydané Cpressem - a zrovna mléčné kvašení!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hm, tak jsem hodila poměrně nenápadný odkaz na blogýsek do jednoho dotazu na mimibazaru a za den mi to vygenerovalo víc jednotlivých návštěvníků než nyx za tři týdny ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak dva pokusy
    1. houby kysané v kyselém mléce. Prej se maj zalít kyselým mlíkem, zatížit a nechat 10 dní. Ochutnala jsem je po týdnu a vylila do záchodu. Brrr. Rychlokvašky se slaném roztoku se syrovákou, kmínem a koriandrem mňam - jen v kyselém mléce - fuj.

    2. alkoholový kefír.

    Do půl litru kefíru jsem přidalal lžíci cukru a nechala na teple - po dvou dnech byl krásně napěněný a měl tendenci utíkat z lahve, ale alkohol tam nebyl znatelný. I přidala jsem další lžíci a po dalších dvou dnech byl stále napěněný a troška alkoholu se tam objevila. PO dalších dvou dnech už začal hořknout.

    No ale fakt si neumím představit, že by se tím někdo opil.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: díky to dává smysl. kupovaná v prášku je fakt nažloutlá, a při výrobě másla jen odstraňuji tuk. už se těším na ten tvaroh snad se povede :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VERONIKA22: syrovátka je, pokud z toho mléka dostaneš kasein - tedy vysráženou bílkovinu. Měla by být nažloutlá až průhledná.
    Podmáslí vzniká odstraněním tuku a ještě by to mělo být kyselé. Je normálně bílé, protože tam jsou pořád ty bílkoviny.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    VERONIKA22: tak jsem právě byla poučela, že po výrobě másla zůstává podmáslí. tak se omlouvám za mýlku
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    VIKY_K: do kupované jsem se musela nutit a mixovala do toho jahody abych to vůbec spolkla. domácí jako zbytek po výrobě másla je úžasná a pila bych klidně po litrech.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIKY_K: nevím jak chutná kupovaná syrovátka, ale ta co mi zbývá po vykapaném kefíru je moc dobrá. Nakyslá nej trošku, ale piju ji osolenou, ne nasladko.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Musím říct, že mne překvapila příjemná sladká chuť syrovátky. Nikdy jsem ji neměla, až teď tu, co prodává výrobce Gran Moravia. Takhle chutná vždycky nebo se liší chuť syrovátky získané při výrobě tvrdého sýra a při výrobě tvarohu apod.?
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: moje kvasaky z obyc okurek taky nedopadly nijak skvele... resp. ze zacatku byly docela dobry, ale pak jsme to az tolik nejedli a sly rychle do kytek;/ "matjesy" mozna zkusim)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: tak z litru 100-200g je super do toho půjdu ale musím si tvůj příspěvek přečíst ještě tak 3x. je teda informacemi obsáhlý a mooooc díky.
    já doposud kupovala z jedné farmy totálně domácí ještě v plátnu ale nyní budou mít telátko tak mléko chvíli nebude tak budu brát mléko odjinud ale tam mi tvaroh neudělají tak musím doma.
    zkusím to tedy pořádně pochopit a vyzkoušet.
    dám třeba pak vědět
    ještě jednou velké díííky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam