• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    LADY_CANDAR: Ještě jiné, měl jsem na mysli úplnou klasiku, toto:

    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    GHOSTDOGG: Shanis elektricke nebo takove to jako mlynek, na rucni pohon? :) To rucni tu mam a asi nevyuziju :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Vcerejsi snidane - kimči
    Dnesni snidane - kimči

    Mam ze sebe radost :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NICKIE: tak tam přidej třeba jablečný šlupky, ale hlídej anaerobnost procesu, jinak ti to zoctovatí.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    nemate nekdo zkusenost s bezinkovym vinem? Dneska mi babicka povidala, ze ho delali bez pridani kvasinek... jen cukr, voda a bezinky, ale jak se znam, tak by mi to splesnivelo...
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    GHOSTDOGG: zkusila bych aukro, lidi toho budou mit plne pudy a sklepyl.
    LEMS
    LEMS --- ---
    GHOSTDOGG: videl sem je v domacich potrebach v Hol. trznici. cenu si nepamatuju:/
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Nepořizovali jste náhodou někdo kruhadlo? Zjistil jsem, že veškerá z mého okolí byla nejspíš vyhozena, protože "kdo by si kysané zelí dělal sám, když se dá koupit již udělané". A nová jsou poměrně drahá, popř. si pak nejsem jistý kvalitou. Ptal jsem se i v jednom bazaru, kde jsem se dozvěděl, že od té doby, co je zase v módě si to dělat doma sám, tak jsou neustále a ihned vyprodaná. (Pokud možno Praha)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nemáte někdo doma živé nukazake? Mám tu krásné pidi lilky a nechce se mi čekat měsíc, než mi dozrají otruby.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pickling Watermelons Whole | A Gardener's Table
    http://agardenerstable.com/2013/08/22/pickling-watermelons-whole/
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Kefíry, zdá se, rostou i v kokosovém mléce. Nejsem si nicméně jista, jestli ten 40% přírustek, vzhledem k tomu, že to byly dva gramy, nebyl chybou v měření nebo metodologii. Kokos mi ovšem chytl plíseň, takže kefíry v háji, další kulturu, která sobě radostně kvasila v piksli u dřezu a vypadala jako 'něco zkaženého', což je pro většinu lidstva cokoli, kde se hmota oddělila od syrovátky, mi vylily pokojské do záchoda. Takže mi zbyly dvě kuličky, které momentálně rozmazluju ve smetaně; až jich bude víc, bude ověřovací pokus.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DA_NIELA: Jde z toho mastná škaredá voda. Ale přesně to samozřejmě nepoznám. Stejně jako nepoznám ne/přítomnost chemikálií v jiném ovoci a zelenině :)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    BONEMINA: A jak poznáš, že jsou ty chemikálie opravdu pryč?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nádhera - stručný přehled mikroorganismů v kefíru!

    Zen Kefir: What Is Milk Kefir? (Part 1 - LACTOBACILLI)
    http://zenkefir.blogspot.cz/2011/02/so-what-is-milk-kefir.html

    Zen Kefir: What Is Milk Kefir (Part 2 - STREPTOCOCCI / LACTOCOCCI)
    http://zenkefir.blogspot.cz/2011/03/so-what-is-milk-kefir-part-2.html

    Zen Kefir: What Is Milk Kefir (Part 3 - YEASTS)
    http://zenkefir.blogspot.cz/2011/03/so-what-is-milk-kefir-part-3-yeasts.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    fermentace a věda o jíde H. T. Huang - čína.pdf | Ulož.to
    http://uloz.to/xPo214U8/fermentace-a-veda-o-jide-h-t-huang-cina-pdf

    Monografie o čínské fermentaci z téhle série
    http://www.cambridge.org/...ry-science-and-technology/science-and-civilisation-china-volume-6-part-5

    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Z citrusů to dostávám teplou vodou a olejem. A používám na cukrařinu, ne na kvašení.
    Ale to neva. Nebude ananasový, zkusím, co to udělá z různého domácího ovoce :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: no vono se jich z těch citronovejch slupek moc zbavit nedá, rozhodně ne tak, aby to přežily i zárodečné kultury.

    (ty postřiky nejsou moc rozpustné ve vodě - takže jen omývání je spíš rituální činnost - jsou rozpustné třeba benzínem, ale to prostě bakterie nepřežijou.)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Nedá se jich zbavit stejně jako u citrusových slupek?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: ale tak asi to bude fungovat, ale ten ocet bude jaksi plnej postřiků.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Takže tomu "any ordinary pineaple" radši nevěřit?
    Doufala jsem, že takhle spíš užitečně zlikviduju odpad, co by jinak skončil ve smetí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: má to zásadní háček - potřebuješ na to bio ananas :-/ Respektive chemicky neošetřený.

    Jinak spíš nech zkvasit ananasový džus (normálně vinnejma kvasinkama) a pak to ananasový čůčp dej do něčeho širokého, do tmy a pravidelně s ním míchej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam