• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    XAJA
    XAJA --- ---
    MUTHA:
    FITH: moc to tu nesledujem, takže neskoro. ale z praxe, takže použiteľné trebárs budúcu sezónu:D

    drevo na doštičku do suda sa používa z listnáčov - je husté, odolnejšie vlhkosti. ten červený smrek by tiež mohol fungovať, je veľmi odolný. ale napríklad taká borovica vhodná nebude, predsa len dokáže vylučovať smolu aj roky po vysušení.

    ja osobne mám čerešňu. a malý tip - je dobré si dať u stolára rozrezať jeden rez z kmeňa tak, ako je na obrázku. ak ide o klasický kameninový súdok na kapustu, navrchu so zúžením na žliabok, tak priemer toho kruhu môže byť väčší ako otvor - tak, aby sa dal zošikma vložiť a bude ho vlastne zapierať okraj súdka. hádam je to zrozumiteľné, na druhom obrázku je vidieť, ako sa to do súdka ukladá.

    čo sa týka odkrývania počas kvasenia. ono to odkrývať treba zo začiatku každý deň. nie je sa čoho báť - kapusta je predsa ponorená v tekutine, takže prístup vzduchu nehrozí. ale ak je riadne natlačená, tak sa práve v prvých dňoch môže stať, že tekutina klesne a povrch by mohol zostať suchý, čo nie je dobre. preto treba kontrolovať a prípadne dolievať vodu.

    a ešte teda k tlačeniu - okrem druhu kapusty (neskorá odroda, tlačená čo najneskôr je to možné - ja mám naloženú dnes práve 2 týždne) je základom pre úspech dobré natlačenie. také nepísané pravidlo znie, že kapusty by sa malo do súdka/pohára zmestiť dvojnásobok objemu. takže do 5 l pohára vtlačím 10 kíl, do 15 l súdka 30 kíl,... je to teda orientačné, ono záleží na tom, ako je už kapusta zavädnutá, aká je to odroda, aký bol vôbec rok, ale v zásade to platí. a hmotnosť kapusty sa berie v hrubom, teda pred očistením a odhlúbovaním.

    inak nebude tak chrumkavá, ako by mala byť. ona teória s listami s obsahom trieslovín (u nás sa tradične pridáva list viniča, čerešne, či čiernej rýbezle na dno suda) platí len vtedy, ak praje počasie. takže tento rok, keďže je už dávno po prvých mrazoch, sa žiadny vhodný list nezachoval. a pridávanie zeleného čaju moc tradičným spôsobom nie, aj keď funguje (skúšala som to raz do jedného pohára). ale dobré natlačenie kapuste zmäknúť neumožní.

    a tiež je dobré používať nádobu primeranej veľkosti. ono dopolovice zaplnený súdok moc dobroty nerobí - kapusta sa môže predsa len uvoľniť a zmäknúť. aspoň zo začiatku je vhodné, aby nádoba bola čo najplnšia. a to samozrejme znamená, že to prvé intenzívne kvasenie spôsobí odtekanie tekutiny, ktoré môže byť tak intenzívne, že preteká cez žliabok von zo suda. preto je vhodná nejaká nádoba, do ktorej sa sud postaví. ja používam staré plechy na pečenie - zmestí sa do nich aj 30 l kameninový sud.

    ešte jeden tip - kameninový súdok je dobré tesne pred plnením po umytí a vyparení vytrieť rozpolenou cibuľou.
    FITH
    FITH --- ---
    MUTHA: Už jsem naložila, prkýnko vypařila a kámen asi 15 min vyvařila. Teď 14 dní hrnec bouřlivě poprdával a teď nastal klid, jsem trochu na vážkách, zda můžu nahlédnout pod pokličku...co myslíš?
    FITH
    FITH --- ---
    MUTHA: Stačí když ho před prvním použitím řádně vypařím v horké vodě?
    FITH
    FITH --- ---
    ZUZKAOU: Díky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FITH: no něco typu dub či olše, čemu nebude vadit voda.
    FITH
    FITH --- ---
    Mě nejde o ten kámen, kterým to má být zatížené, jde mo to to dřevo které leží na zelí pod tím kamenem...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FITH: nejlépe z pískovce... Ale asi z něčeho tvrdého, čemu nevadí voda.
    FITH
    FITH --- ---
    Mám dotaz: "Z jakého dřeva má být vyrobené prkýnko do zelňáku?"
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Našla jsem ve sklepě zapomenutou krabici loňského kimči. Žádná plíseň se k němu ani neodvážila přiblížit. Pravda, zelenina dlouhou fermentací změkla a kapsaicin někam vyprchal, ale je to chuťově naprosto výborné.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    marocké máslo z kefírové smetany. Trošku mě překvapuje, že pán neproplachuje vodou.

    How to make Smen, Moroccan fermented butter » Carl Legge
    http://www.carllegge.com/2013/03/how-to-make-smen/
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    GHOSTDOGG: Aha, tak to bohuzel ne. Ja mam vec co se pripevni na stul, toci se klickou a kotouc s platkovacem kraji zeli, ktere tam tlacis otvorem navrchu.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    LADY_CANDAR: Ještě jiné, měl jsem na mysli úplnou klasiku, toto:

    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    GHOSTDOGG: Shanis elektricke nebo takove to jako mlynek, na rucni pohon? :) To rucni tu mam a asi nevyuziju :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Vcerejsi snidane - kimči
    Dnesni snidane - kimči

    Mam ze sebe radost :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NICKIE: tak tam přidej třeba jablečný šlupky, ale hlídej anaerobnost procesu, jinak ti to zoctovatí.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    nemate nekdo zkusenost s bezinkovym vinem? Dneska mi babicka povidala, ze ho delali bez pridani kvasinek... jen cukr, voda a bezinky, ale jak se znam, tak by mi to splesnivelo...
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    GHOSTDOGG: zkusila bych aukro, lidi toho budou mit plne pudy a sklepyl.
    LEMS
    LEMS --- ---
    GHOSTDOGG: videl sem je v domacich potrebach v Hol. trznici. cenu si nepamatuju:/
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Nepořizovali jste náhodou někdo kruhadlo? Zjistil jsem, že veškerá z mého okolí byla nejspíš vyhozena, protože "kdo by si kysané zelí dělal sám, když se dá koupit již udělané". A nová jsou poměrně drahá, popř. si pak nejsem jistý kvalitou. Ptal jsem se i v jednom bazaru, kde jsem se dozvěděl, že od té doby, co je zase v módě si to dělat doma sám, tak jsou neustále a ihned vyprodaná. (Pokud možno Praha)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nemáte někdo doma živé nukazake? Mám tu krásné pidi lilky a nechce se mi čekat měsíc, než mi dozrají otruby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam