• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    VANEK
    VANEK --- ---
    Tak zpět k tématu: naši včera nakládali zelí, tak jsem při té příležitosti seznámil matku se Zkvašeno (s křísem mívali dost problémy) a konečně ji donutil otevřít kimči, které jsem přinesl ze silvestru od BRAMBOREENy (vyrobeno dle receptu na blogu, jen se zlepšovákem, že místo těžko dostupné a drahé rýžové mouky dala obyčejnou rýžovou krupici, a tuším rozmixovala) a od té doby se mu pořád vyhýbala, protože přece jen vypadalo domáčtěji než (poněkud změkčilá pro zápaďácký vkus) verze podávaná na banketu ke korejskému státnímu svátku (heč ;-) Ale jak jsem čekal, hned si ho zamilovala a už plánuje vlastní výrobu (v panelákovém sklepě je teplo až moc, nechávají tam kvasit obyčejné. Já jsem spíš čekal na jaro, že by nám půjčili balkón, ale sousedi že prý to vydrží :-)

    Čas myslím ještě zdůraznil slanost; takže měla otázku, jestli se dá nějak omezit -- ale jak si znovučtu návod, asi postačí důkladněji propláchnout. A taky pod vlivem českého zelí spekulovala, jestli by šlo zavařit, což mi přišlo jako zhůvěřilost, ale opět až znovupřečtením jsem si uvědomil, jak velká.

    Takže tenhle post je asi zbytečný, krom vyjádření díků.
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    ZUZKAOU: ok budu to sledovat...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOG32: spolu s Machalikem máme rozepsané cosi o vývarch na blog, tak vydrž.

    a nebo hledej zde [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ] zejména machalikovy posty. Jinak zelenina, koření a bylinky výrazně zlepšují chuť vývaru.
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    ZUZKAOU: dobře, spokojím se asi s těmi kuřecími kostmi, ty se dají sehnat nejlépe, ale do TRMS se určitě taky podívám po těch hovězích klidně hned zítra. ty seš úplná studnice vědomostí. respekt :-) škoda, že jsem todle všechno nevěděl dřív. po pár neúspěších s vývarama v minulosti jsem to totiž pak rychle vzdal... pak je asi dobrý z těch želatinových kostek udělat nějaký polívky z kořenové zeleniny viď? aby se to dalo požívat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOG32: v papiňáku tu nepoznáš, to musí nejdřív vychladnout. Ale za dvě hodiny je z kuřecích koster už téměř kaše a víc toho z nich nevyvaříš.

    kdyby v kostech nebyly minerály, tak by ty kosti neexistovaly - strava ovlivňuje spíš složení tuku, než tvorbu kostí, které prostě potřebuješ sestavit. A kuřata z EU jaksi neobsahují ani hormony, ani antibiotika ani nic takového, co tvrdí veganská propaganda.

    Samozřejmě že je lepší mít zdroj biokostí.

    V Praze šťastné kosti (hovězí a vepřové) dostaneš třeba v TRMS a nebo se dají objednat ze Sasova a případně se poptat farmářů na trzích.

    Biopotraviny, bio maso vepřové i hovězí, bio brambory a cibule v e-shopu - Biofarma Sasov, Jihlava
    http://e-shop.biofarma.cz/cz/produkty/vsechny-produkty

    Jinak krávy na maso (a tedy i jejich kosti) jsou v ČR v drtivé většině z pastvin, protože to je prostě levnější, než je mít přes léto v kravíně a navíc na pasení byly dotace.
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    ZUZKAOU: aha, tak já to zkusím v tom papiňáku... mám k tomu teda respekt, ale bude to asi nejlepší řešení. ten díl hmoty a vody mám brát podle váhy? jak v papiňáku poznám, že už je z toho želatina?

    já si ten vývar dělal nejdříve normálně v hrnci s poklici, klidně i 6 hodin, ale výsledek byl pouze ten, že byla všechna voda pryč a rozhodně to nepřipomínalo želatinu... navíc se to musí sníst do 3 dnů. zamrazit na kostky mě to nenapadlo. dobrej nápad, ale chce to teda určitě víc koncentrovanější ten vývar

    ještě taky otázka, kde ty kuřecí skelety kupovat, aby ta zvířata během života vůbec nějaké minerály navstřebala. asi není úplně ideální to dělat úplně z čehokoliv viď?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOG32: kupovaný vývar - včetně těch nesmyslů v nádobkách je cosi, co rozhodně neobsahuje potřebné minerály a želatinu a navíc je to chuťově hnusné. LEda kupovat pravé demiglace http://www.demiglace.cz/

    S vývarem se to dělá tak, že čas od času uvaříš opravdu velou dávku, vyreuduješ ji na hustotu kaše, naleješ do tvořítek na led, zamrazíš a posléze to zaleješ dávkou horké vody a voila - máš vývar.

    A nebo pořídíš papiňák a při poměru 1 díl hmoty na 1,5 dílu vody a s půldeckou octa máš za hodinu, či dvě z kuřecích skeletů vývar dostatečně hustý na to, aby želatinizoval a ocet byl už navázaný na minerály, tedy tam nebyl cítit.


    Další varianta je crockpot, který má malou spotřebu.

    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    chci se zeptat ještě na jednu věc, ikdyž se to kvašení moc netýká... v té knize od ramiela nagela s píše, že by měl člověk vypít denně alespoň hrnek vývaru ze kostí kuřete, z hovězího nebo ryby... a to teda jako jediný nedodržuju, protože takový vývar se podle něj má vařit klidne 24 hodin a kdo si může nechat dovolit nechat propálit každej týden tolik plynu na sporáku? nehledě na to, že se takový domácí vývar špatně skladuje. myslíte, že se dá věřit těm komečním výrobkům, které todle mají nahrazovat? my máme v rodině geneticky problém s kloubama i zubama. díky
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    VANEK: to by se asi dalo přirovnat k tomudle http://www.countrylife.cz/stava-special-kysana-750-ml-bio-eden. je to teda hrozně drahý, ale jinak německá značka EDEN asi nemá konkurenci v tomto a je to škoda. Fermentovaná a ještě odštavněná zelenina je snad ta nejpřímější forma, jak dodat tělu všechny ty látky v zelenině obsažených.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Bydlenky nemůžou být daleko:
    | Domácí pickles – pro zdravé zuby, kosti, imunitu a proti candidě
    http://www.najimseazhubnu.cz/pickles-k2/
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    ZUZKAOU: ok :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOG32: v lidlu, nebo v penny mají německé kysané bez konzervantů. Jinak v brně bych tě poslala do zeleniny na rohu Antonínské.
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    ZUZKAOU: dik za odpoved, ja chtela porizovat cisty bez prichute tady http://3-omega.cz tak je otazka, zda bude podobne odolny.
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    může si člověk zaneprázdněný koupit někde poctivé kysané zelí nebo musí jít do domácí výroby? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAAKA: mám ho v ledničce a má tam docela dost rozmarýnového extraktu (zabraňuje oxidaci) a nízké ph díky citronové šťávě, je v tmavé lahvi. Už mi tam stojí pár měsíců a nic se s ním neděje.
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    ZUZKAOU: jak je to s trvanlivosti toho rybiho oleje? nezlukne brzy po otevreni?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GHOSTDOG32: z arzenalu mi zbyl jen obyc kartáček, jednosvazkove i mezizubni mi odpadly...ale uz jsme tu vyrazne OT :)

    Abych se vratila k tématu, mam zkvasene zeli s minimem soli, za pouziti syrovatky, funguje to dobře, ale není to ani zdaleka tak dobre jako zeli se soli. Chutna to vyrazne kyseleji, skoro az citronove...
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    BEBERA: já si ji budu taky pořizovat k mému arzenálu čístících pomůcek na zuby, protože mě stejně ještě čekají rovnátka, aby toho nebylo málo :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GHOSTDOG32: taky trpim (trpela jsem) na mezizubni kazy a osvedcila se mi (mezi)zubni sprska,uz dva roky jsem bez kazu.. Sice stoji kolem dvou tisic,aleclovek zas dlouhodobe usetri za mezizubni kartacky...
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    těžko říct, jesli to těm lidem fungovalo... na amazonu má ta kniha hodnocení dost vysoko
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam