• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Dík, právě jsem si vygooglil taky.
    MOIRAIN: Pravda, co začal otec nakupovat v Normě a Plusu, tak jich myslím výrazně přibylo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: aha, tak kecam, žernou normálně cukr, co se přidává do toho salámu a pak je vyžrán.

    Průvodce výrobou – Kmotr – Masna Kroměříž, a.s.
    http://www.kmotr.cz/cs/pruvodce-vyrobou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: jak kyselého salámu?

    Ale fermentované uzeniny typu uherák/vysočina/herkules a spol. se očkují bakteriemi mléčného kvašení co žere tuk a blíkoviny a případně tuším že camembertovou plísní.

    Vhodné doplňky k naší stravě
    http://www.knivic.unas.cz/dtestsalam.htm
    VANEK
    VANEK --- ---
    Tak mě včera u kyselého salámu napadlo, v čem vlastně spočívá ta jejich fermentace?

    LA_PIOVRA: A kolik ho je, kolik stojí a jak pálivou máš chuť? ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAAR: http://www.maskrtnica.cz/hamburgerove-housky/

    SQUZZA: Přikrouhej zelí a ředkve a nech to ještě dokvasit. A teda je dobré pastu při výrobě ochutnávat průběžně ;-)
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    nekdo osvedcenej recept na burger buns z kvasku??
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    LA_PIOVRA: super tip, kde to tam je? nemaj ho nahodou i v tom obchode v korunni?

    otazka do plena: ja jsem ted doma udelala kimchi, ktery je tak palivy az je temer nepozivatelny... co s tim mam delat? mam to naredit zelim? 8]
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Zacal jsem v Sape v korejskym obchode kupovat tohli kimchi, lepsi jsem v zivote nejel, uplne presne dle me chuti:
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MIC: Našemu dvouletýmu strašně chutná zubní pasta, dřevo, papír, písek, hlína, pastelky... Možná mu nechybí nic a je to termit, jako ostatní děcka :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    MIC: Vitamín B? :-)
    MIC
    MIC --- ---
    Našemu ani ne dvouletému synovi strašně chutná syrovej kvásek. Dedukuju z toho, že mu nějaká substance chybí.. Co to tak může být?
    FLU
    FLU --- ---
    BEBERA: asi jsem kimchi nazi, ale korejske paprikove vlocky povazuji za nenahraditelne.

    a uz vubec bych tam nedaval tum yum pastu, cervene curry, sambal ölek ani takove ty korejske pasty a la miso.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BEBERA: Vločky jsem neměla, dala jsem tam Sambal oelek - neberu to puristicky a snad to žádný kimchi nazi nezjistí :) Zvažovala jsem Tom Yum pastu, akorát jsem zrovna dodělala skleničku a novou jsem neměla doma. Teď při druhé várce jsem se držela http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/11/kimci.html a dala "směs sladké papriky a chilli" (bylo to ovšem tak 1:10 :D). Ještě mě napadlo zkusit červené curry, to udělám příště, až mi tahle várka zplesniví.

    Jinak koupelnu máme teď promořenou pachem kvasícího fenyklu - když naše děti předtím nadávaly na kimči, nevěděly, co činí a o co hůř ještě může být. :D
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mne se nenapadne zkazily cesnekove stonky. Vonely normalne, chutnaly normalne, jen lehce nasladle a az teprve deset, dvacet sekund po dojedeni stonku se mi v puse objevila pachut, jako bych snedla zapomenutou kytku z vazy. Cely vecer jsem se toho nemohla zbavit a druhy den to pokracovalo mirnym průjmem...A zazvorova limonáda taky neprezila, přitom byla ze sekundarniho kvaseni 1:1 rozredeny zazvorovy caj s puvodni velmi chutnou limonádou... Clovek ma po několika vcelku uspesnych kvasenich pocit, ze to jde samo a hned na to dva nezdary za sebou...Najednou se mi uvolnila pulka lednice :)

    BRAMBOREENA: VANEK: mam dotaz ke kimchi. Vsude v receptech jsou korejske paprikove vločky. Mate primo ty vločky, nebo to nahrazujete ceskou paprikou? A jak moc se lisi vysledna chut od korejského originalu (ad banket)? Rikam si, ze když uz budu nakládat, chtelo by to udelat poradne...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BRAMBOREENA: no, pokud se to stane tobě, je zřejmé, že to máš ZA TO ;)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ZUZKAOU: Mycelium je záludné... :)
    Je to tedy smutné... ale ze sobeckého hlediska musím podotknout, že ještě že jsem to nevěděla; to bych se možná neodvážila dneska všechny ty věci naložit :) Tak až mi to zplesniví taky, přijdu se sem vyplakat, jo?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: hele jako krabici předloňského jsem našla před vánoci zapomenutou ve sklepě a nic jí nebylo, jen se něka, ztratilo chilli. No a dneska na mě vybaflo obrovské, černé, chlupaté mycelium.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: No toto?! Před tím nás nikdo nevaroval, já myslel, že už se to pohlídá samo...

    VANEK: Po tom znovupřečtení přece jen ještě upřesňující dotazy, které by možná stály za edit přímo ve článku: jak poznat, jestli kvasit spíš týden nebo dva? Přestane to bublat? A to odležení v chladu slouží k čemu přesně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No a já jsem odpoledne našla půl čtyřlitrovky kimči zplesnivělou. Ještě minulý týden byla v pořádku.

    :-(
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Právě jsem strávila čtyři hodiny v kuchyni a naložila další várku kimči, protože ta od Vánoc, kterou zmiňuje VANEK, ač jí bylo pět litrů, už nám DOŠLA. (Nakládala jsem 21. prosince a pomohlo mi to přežít všechna ta mastná jídla a teď naposled mi to zachránilo život poté, co jsem se přiotrávila hnusným kafem z automatu. Vyzkoušeli jsme i na kocovinu a funguje taky pěkně :D.) Úplně jsem se do toho zbláznila, požírám to i k snídani.
    Pak jsem taky dneska naložila žlutá a černá vejce. Plán je takový, že budou na Velikonoce.
    A teď ještě dělám ostrý cider :)
    Z hmoty na kimči se kus nevešlo do kvašáku, tak mi ještě vytanula vzpomínka na nějaké další posty ze Zuzčina blogu a vrazila jsem tam houby (plus trochu čaje, něco se tuším psalo o těch taninech). I před zkvašením to chutnalo skvěle, tak uvidím, co z toho vyleze.

    Zuzko díky díky díky!!! Otevřela jsi mi celé nové obzory!
    (Ale, pravda, naše děti tě proklínají, protože kimči smrdí v celém domě a hned tak nepřestane.)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Tak zpět k tématu: naši včera nakládali zelí, tak jsem při té příležitosti seznámil matku se Zkvašeno (s křísem mívali dost problémy) a konečně ji donutil otevřít kimči, které jsem přinesl ze silvestru od BRAMBOREENy (vyrobeno dle receptu na blogu, jen se zlepšovákem, že místo těžko dostupné a drahé rýžové mouky dala obyčejnou rýžovou krupici, a tuším rozmixovala) a od té doby se mu pořád vyhýbala, protože přece jen vypadalo domáčtěji než (poněkud změkčilá pro zápaďácký vkus) verze podávaná na banketu ke korejskému státnímu svátku (heč ;-) Ale jak jsem čekal, hned si ho zamilovala a už plánuje vlastní výrobu (v panelákovém sklepě je teplo až moc, nechávají tam kvasit obyčejné. Já jsem spíš čekal na jaro, že by nám půjčili balkón, ale sousedi že prý to vydrží :-)

    Čas myslím ještě zdůraznil slanost; takže měla otázku, jestli se dá nějak omezit -- ale jak si znovučtu návod, asi postačí důkladněji propláchnout. A taky pod vlivem českého zelí spekulovala, jestli by šlo zavařit, což mi přišlo jako zhůvěřilost, ale opět až znovupřečtením jsem si uvědomil, jak velká.

    Takže tenhle post je asi zbytečný, krom vyjádření díků.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam