• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    SQUZZA: v Korunni tohle nemaj, bohuzel.
    Korejsky potraviny v SAPA nejdes presne TADY

    VANEK: je to pulkilovka, stoji neco malo pres 100,- (presnou cenu nevim, ale pri dalsim nakupu muzu zjistit). Palivost uplne akorat, pali - ale ne peklo. Ja mam rad palive, moje devce dava paliveho koreni do jidla mene nez ja, ale tohle chutna nam obema.
    Zatim asi vedou ty rekdve, jsou bajcne krupave a stavnate.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Dík, právě jsem si vygooglil taky.
    MOIRAIN: Pravda, co začal otec nakupovat v Normě a Plusu, tak jich myslím výrazně přibylo.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    VANEK: zkusím si vzpomenout v práci a podívat se do skript, jestli se tam o tom nepíše víc (kyselé salámy jsou doménou německy mluvících zemí a snad i Itálie)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: aha, tak kecam, žernou normálně cukr, co se přidává do toho salámu a pak je vyžrán.

    Průvodce výrobou – Kmotr – Masna Kroměříž, a.s.
    http://www.kmotr.cz/cs/pruvodce-vyrobou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: jak kyselého salámu?

    Ale fermentované uzeniny typu uherák/vysočina/herkules a spol. se očkují bakteriemi mléčného kvašení co žere tuk a blíkoviny a případně tuším že camembertovou plísní.

    Vhodné doplňky k naší stravě
    http://www.knivic.unas.cz/dtestsalam.htm
    VANEK
    VANEK --- ---
    Tak mě včera u kyselého salámu napadlo, v čem vlastně spočívá ta jejich fermentace?

    LA_PIOVRA: A kolik ho je, kolik stojí a jak pálivou máš chuť? ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAAR: http://www.maskrtnica.cz/hamburgerove-housky/

    SQUZZA: Přikrouhej zelí a ředkve a nech to ještě dokvasit. A teda je dobré pastu při výrobě ochutnávat průběžně ;-)
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    nekdo osvedcenej recept na burger buns z kvasku??
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    LA_PIOVRA: super tip, kde to tam je? nemaj ho nahodou i v tom obchode v korunni?

    otazka do plena: ja jsem ted doma udelala kimchi, ktery je tak palivy az je temer nepozivatelny... co s tim mam delat? mam to naredit zelim? 8]
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Zacal jsem v Sape v korejskym obchode kupovat tohli kimchi, lepsi jsem v zivote nejel, uplne presne dle me chuti:
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MIC: Našemu dvouletýmu strašně chutná zubní pasta, dřevo, papír, písek, hlína, pastelky... Možná mu nechybí nic a je to termit, jako ostatní děcka :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    MIC: Vitamín B? :-)
    MIC
    MIC --- ---
    Našemu ani ne dvouletému synovi strašně chutná syrovej kvásek. Dedukuju z toho, že mu nějaká substance chybí.. Co to tak může být?
    FLU
    FLU --- ---
    BEBERA: asi jsem kimchi nazi, ale korejske paprikove vlocky povazuji za nenahraditelne.

    a uz vubec bych tam nedaval tum yum pastu, cervene curry, sambal ölek ani takove ty korejske pasty a la miso.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BEBERA: Vločky jsem neměla, dala jsem tam Sambal oelek - neberu to puristicky a snad to žádný kimchi nazi nezjistí :) Zvažovala jsem Tom Yum pastu, akorát jsem zrovna dodělala skleničku a novou jsem neměla doma. Teď při druhé várce jsem se držela http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/11/kimci.html a dala "směs sladké papriky a chilli" (bylo to ovšem tak 1:10 :D). Ještě mě napadlo zkusit červené curry, to udělám příště, až mi tahle várka zplesniví.

    Jinak koupelnu máme teď promořenou pachem kvasícího fenyklu - když naše děti předtím nadávaly na kimči, nevěděly, co činí a o co hůř ještě může být. :D
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mne se nenapadne zkazily cesnekove stonky. Vonely normalne, chutnaly normalne, jen lehce nasladle a az teprve deset, dvacet sekund po dojedeni stonku se mi v puse objevila pachut, jako bych snedla zapomenutou kytku z vazy. Cely vecer jsem se toho nemohla zbavit a druhy den to pokracovalo mirnym průjmem...A zazvorova limonáda taky neprezila, přitom byla ze sekundarniho kvaseni 1:1 rozredeny zazvorovy caj s puvodni velmi chutnou limonádou... Clovek ma po několika vcelku uspesnych kvasenich pocit, ze to jde samo a hned na to dva nezdary za sebou...Najednou se mi uvolnila pulka lednice :)

    BRAMBOREENA: VANEK: mam dotaz ke kimchi. Vsude v receptech jsou korejske paprikove vločky. Mate primo ty vločky, nebo to nahrazujete ceskou paprikou? A jak moc se lisi vysledna chut od korejského originalu (ad banket)? Rikam si, ze když uz budu nakládat, chtelo by to udelat poradne...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BRAMBOREENA: no, pokud se to stane tobě, je zřejmé, že to máš ZA TO ;)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ZUZKAOU: Mycelium je záludné... :)
    Je to tedy smutné... ale ze sobeckého hlediska musím podotknout, že ještě že jsem to nevěděla; to bych se možná neodvážila dneska všechny ty věci naložit :) Tak až mi to zplesniví taky, přijdu se sem vyplakat, jo?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: hele jako krabici předloňského jsem našla před vánoci zapomenutou ve sklepě a nic jí nebylo, jen se něka, ztratilo chilli. No a dneska na mě vybaflo obrovské, černé, chlupaté mycelium.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: No toto?! Před tím nás nikdo nevaroval, já myslel, že už se to pohlídá samo...

    VANEK: Po tom znovupřečtení přece jen ještě upřesňující dotazy, které by možná stály za edit přímo ve článku: jak poznat, jestli kvasit spíš týden nebo dva? Přestane to bublat? A to odležení v chladu slouží k čemu přesně?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam