• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: hele - ještě kup někde kefírové mléko a nebo v ruské speciálce kefír, namíchej ho půl na půl s čerstvým mlékem, přidejt kefírová zrna a nech to cca 48 hodin prokysat, tento ozdravný nálev slej a ochutnej až ten další, kam naleješ klasicky čerstvý mlíko.

    Já teď zrovna kefírová zrna přebytečná nemám, ale von se někdo najde -buď tady a nebo [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]


    VANEK: nejspíš bude na chuť hodně kyselý a na povrchu by se mohlo objevit něco syrovátky, pokud je nezahušťovanej škrobama (pokud zahuštěnej je, tak tu vodu udrží uvnitř). Pokud na něm není vidět plíseň, nebo nějaké divné tvary či barvy, tak je v pohodě.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Lama dotaz: Pokud jogurt (kupovaný) nechaný v lednici několik týdnů po datu spotřeby není viditelně změněný, co se s ním tak mohlo stát?
    RUM
    RUM --- ---
    ahoj je tu někdo v praze s kefírovou houbou? potřeboval bych novou. ta moje asi chcípla nebo se nějak skazila... byl jsem totiž teď necelý týden pryč a doma nikoho nenapadlo vyměnit mlíko, ikdyž se v tom jinak běžně střídáme.. nenapadlo mě to nikomu připomenout... tak jsem to vylil a houbu přelil čistým mlíkem a dal tam nové mlíko z mlíkomatu... no a druhej den jsem to zkonzumoval, ikdyž to nebylo ta husté, jak jsem byl zvyklý a další den ráno mě hrozně bolelo břicho, jak se ve mě nahromadili plyny a pak z toho byl průjem. rozhodl jsem se tedy houbu a vše co zbylo vyhodit
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRED: doporučuju začínat s tou sojou - roste to na ní nejsnáze.
    GRED
    GRED --- ---
    diky za info.

    Navodu jsem precetl uz dost, ale zajimal me nejakej trik na ten inkubator. Asi zkusim nejdriv tu troubu, pripadne krabici s zarovkou.
    A s tema dalsima lusteninama je to zajimavej tip. To asi taky zkusim :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tady je pak ten startér - aha, tak se to suší před rozmixováním (si to moc nepamatuju, a mám ho pytlík na mrazáku, dělala jsem ho před rokem)

    Home made Tempeh Culture (Tempeh Starter) | Make the best Tempeh | Gunter Pfaff
    http://www.makethebesttempeh.org/home-made-tempeh-culture-te.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    což mi připomíná, že bych zase měla namočit soju a nechat se znovu a znovu frustrovat tím, že se mi zase nepodaří natto.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    české návody třeba tady
    Jak si vyrobit svůj vlastní tempeh
    http://www.merc.cz/tempeh/


    A nemusí být jen ze soji - jdou použít víceméně libovolné luštěniny (cizrnovej je moc dobrej), dá se namíchat se semínky (sezam, mňam) či oříšky, a nebo třeba s kroupama. Ale teda ten sojovej mi nakonec vždycky chutnal nejlíp.

    Watch Barry’s Tempeh: Non-traditional, Experimental Tempeh | Food. Curated. Episodes | Food & Drink Videos | Blip
    http://blip.tv/food-curated/barry-s-tempeh-non-traditional-experimental-tempeh-6458663

    Experiments | Make the best Tempeh | Gunter Pfaff
    http://www.makethebesttempeh.org/experiments/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRED: tempeh je jednoduchej, nejtěžší je oloupat slupky ;-)

    Startér získáš z nějakého přírodního tempehu, jemuž doma propícháš dírky do folie, ve které je zabalené a necháš ho v teple dozrát, až bude celý šedý - tedy vyrazí na něm spóry. Rozmiuješ a většinu zamrazíš a část použiješ jako startér.

    Ohledně inkunbátoru. Taková mezi cesta je chladící box a ohřívátko do akvárií. http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/12/kynarna-jogurtovac-domecek-na-plisne-v.html

    Na tempeh, kvásek, kefír a mléčné kvašení v nádobách to funguje pěkně, nefuguje to na koji a na natto, protože tam je moc vlhko.

    Další věc, co dá nějkých těch 40 stupňů je žárovička v troubě - tempeh, koji či jiné fermenty dát na plech a na vrchní štekl do trouby, tu zavřít a jen rozsvítit žárovku.


    U tempehu je potřeba průběžně kontrolovat vnitřní teplotu a kdyžtak posunout níž, aby se nepřehřál.


    Ze strojů pak má smysl uvažovat o pekárně, co umí kynutí http://eta.cz/domaci-pekarny/domaci-pekarna-duplica-vital-eta-214790000

    http://www.sanapekarna.cz/

    a nebo nějaké multicookery.
    GRED
    GRED --- ---
    Ahoj, byl jsem sem preposlan z diskuze o veganstvi a vegetarianstvi. Tady je muj dotaz:

    Cau, mate nekdo zkusenosti s vyrobou tempehu? Tempeh starter se da objednat uz i v CR (a ne jen v Belgii, nebo Indonesii jak tomu bylo driv), ale co mi vrta hlavou je, z ceho vyrobit "inkubator" na pestovani tempehu. Je potreba udrzovat teplotu mezi 28 a 33 °C (v tomhle se navody lisej, ale vzdycky je to neco podobnyho) po dobu 24h i vic.

    Nejaky napady, zkusenosti jak to udelat levne a jednoduse?
    Doma jsem vyhrabal nejakej starej jogurtovac, ale nema nastavitelnou teplotu a jogurtovace obvykle topej neco kolem 40°C coz je rozhodne moc.
    TUILE
    TUILE --- ---
    nemáte někdo přebytek vodního kefíru v Praze?
    bych vás ho humánně zbavila.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: tyjo, to vypada luxusne, dik :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: dá, ale je to škoda - je skvělé jako salát bez kysání a nebo jako curtido , nebo teda trošku podušené.

    Je krásně křehoučké a regulérním kvašením se nejspíš celkem rozblemcá.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Koupili mi mosto klasickyho zeli nejaky ranny. Da se to nalozit a zkvasit stejne jako normalni? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: A mě kvasí, ale moc se nemnoží. Pokud si z prahy, tak můžeme vyměnit část krystalů a vzájemně je naočkovat.


    Budou jim chybět kvasinky - zkus přisypat do prvního nálevu trochu droždí (to jsou ty kvasinky, co ten CO2 dělají) a dej jim tak dva, tři dny a víc cukru, aby se chytli.

    Jiná varianta - kup ve zdravé výživě/včelařských potřebách rouskový pyl a do základního nálevu přidejt lžičku - tam pak bude docela široké mnžoství různých prudcne kvasících kvasinek, co by se ti mohly v krystalu usídlit.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mám krystaly vodního kefíru. Daří se jim dobře - množí se vcelku rychle. První den dostanou vodu s cukrem a rozinkami, druhý den je zcedím, naliju do lahve, dám do lednice a v lahvi nevznikne žádné CO2. Zkoušela jsem víc osladit, zkoušela jsem míchat s džusem, zkoušela jsem nechat stát mimo lednici, nic, nebublá to. Po 24 hodinách mimo lednici unikne z lahve opravdu malinko plynu, nic víc. Jsou krystaly vadné - chybí tam bakterie, které by tam měly být? Mám se poohlídnout po jiných?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    A teda pokud nekdo vi, kam na vodni kefir, tak at se podeli :] Brala bych. Dekuji.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Mam prebytek kefiroveho zrna, kdyby mel nekdo zajem. Praha :]
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: ok dik. Ted jsem uspesne spotrebovala kus na koupel a zbytek teda spotrebuju vnitrne. Doted jsem ji pouzivala na chleba ale ted si davam pauzu, tak se mi hromadi :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: je to nakyslý iontový nápoj s docela slušným obsahem bílkovny - klidně to vypij, nebo tím něco zadělej (ale teda přidej droždí či kvásek).
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    prevarila jsem kefirovou syrovatku. je v tom jeste neco prospesnyho nebo to muzu vylejt..? daj se s tim zalejt kytky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam