• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMAHL: tady určitě budou mít přebytky [ Kombucha .:. "napoj nesmrtelnosti" ]
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Od koho bych v Praze mohl dostat kombuchu? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Gut Bacteria Might Guide The Workings Of Our Minds : Shots - Health News : NPR
    http://www.npr.org/...health/2013/11/18/244526773/gut-bacteria-might-guide-the-workings-of-our-minds

    Pusťte si i video. Velmi ňuňu mikrobkové.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Microbial Foods - The Science Of Fermented Foods
    http://microbialfoods.org/

    Skvostný web.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Tyjo, já nechala oba kefíry v lednici asi před třema týdnama, musím někoho pověřit, aby je čeknul a případně přikrmil. Naštěstí jsem si nadělala v rodině a po přátelích záložní chovy, ale taky už bych na zviřátka zapomněla. Ono jak to neřve hlady, tak se to nepřipomene...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem si zahubila mléčný kefír.

    Nerozdejchal kombinaci veder a toho, že jsem na něj poněkud zapomínala a nechávala ho opakovaně hodně prokvasit.

    Prostě se přestal množit a už se nedal ani resuscitovat ruským kefírem a sušenými kulturami z milcomu :-(

    NAkonec prostě zmizel - rozpadl se.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOOEY: 2D bílá mázdra je jen otravný křís, teroeticky se tam může pomnožit nějaká patogenní candida, ale jako pokud konzumace není následována prudkým zrychlením kroků směrem na záchod, tak se nic neděje. http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/kris.html


    Jakmile to je 3D - chlupaté, kopečkovité a nebo nějak barevné, tak to je velmi pravděpodobně špatně.

    Jinak rychlokvašky je stejně ideální každý den zkontrolovat, jestli už, tak přitom se vyrovná případný přetlak.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    LA_PIOVRA: diky moc! ...takovy 'ucucnu' v tehle dnech zn. ideal misto druhyho kafe na tlak)) (aspon tedy z tech mejch prvnich pokusnejch okurek by to bylo))
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZOOEY: ono toho nalevu trosku ubejva (nevim zda vysycha, natahuje se do okurek - navic nekdy trosku ucucku:), takze to otviram a pripadne dolejvam troch prevareny vody se soli.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    LA_PIOVRA: nadhera tohle!) muzu se zeptat - u tehle vyrabenych v nadobach se sodovkovym uzaverem - se to v prubehu procesu nechava jednou za cas nadychnout a vypusti se bublinky?

    ... jinak kvetak ani nestih spravne dojit .)) osmy den zacal byt uz ideal, ale bohuzel, byl zkonzumovan predcasne .)

    jeste se chci zeptat k sedimentu a plisnim - byvaji plisne vazany na objekty a plovouci sediment/usazenina jakasi nebyva na zavadu? chutove nic divnyho neshledavam - jedna se teda uz o okurky, ktery jsem nastartovala z predchoziho kvetaku... diky!
    KABIS
    KABIS --- ---
    FITH: dekuju! :) jsema to zvedava :D
    FITH
    FITH --- ---
    KABIS: V tom případě malé naučné okénko :o): Ta voda tam musí být stále, musíš jí pravidelně doplňovat, abys zabránila pronikání vzduchu do hrnce a tím pádem nežádoucím procesům :o)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Vcera zalozeno, uz se mi sbihaji sliny:
    KABIS
    KABIS --- ---
    FITH: no nevim, dekuju :D
    FITH
    FITH --- ---
    KABIS: hlavně musíš nalít vodu kolem pokličky, ale to asi víš :o)
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    tematicke nalezy/inspirace - mozna znate?)
    rassolnik vypada obzvlast... zajimave) vubec ruske stranky ohledne 'solenie' jsou zajimave zdroje ruznych podivuhodnych nalozenych ruznoveci - to je ale asi objevena amerika)

    Şalgam - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%9Ealgam

    Рассольник — Википедия
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D1%81%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BA
    Rassolnik - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Rassolnik

    (co se tyce zacatnickych veci, kvetak po peti dnech jeste potrebuje, ale zatim to vypada dobre)) zadnej dva-de ani tri-de sajrajt. ...vyrazim pro okurky!
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZATAMOKO: dekuju :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KABIS: http://conovehonakopci.cz/?p=3949
    - zatížení je dobré ze začátku, kdy to divoce kvasí, pak už stačí jen udržovat hladinu láku
    KABIS
    KABIS --- ---
    Dostala jsem od mamky k narozeninam zelak... Mam takovy blby dotaz, jak se s tim pracuje? :D tam proste napechuju to zeli az kam to jde a priklopim to? Nema se to necim zase zatezovat?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOOEY: a proto je dobré používat SI jednotky. Ideální roztok na kysání je někde mezi 3-6%, pokud to má být rychle zkvašeno a k přímé spotřebě. Pokud to má vydržet dlouho, tak kolo 10-15% soli ve vodě a pak se to většinou ještě musí namáčet, aby to šlo jíst.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam