• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SCHIZOGENES: mno... Tak to slij a krátce převař a do nálevu přidej nějaký startér. Spíš pár listů zelí, nebo syrovátku, než kvásek.

    Jinak je koření je potřeba převářet - bývají v něm spory plísní.
    SCHIZOGENES
    SCHIZOGENES --- ---
    omg moje řepa...

    Mám asi v baráku moc velkou zimu -- 4 dny nadivoko založená červená řepa (zázvor, cibule, česnek, koření, sůl; bez octa) vytvořila na hladině šedý chomáček plísně. Je možné ji zkusit zkvasit ještě jednou, za pomoci ochranných stroužků česneku + lžíce kvásku + vyhřívané koupelny, nebo je celý obsah litrových flašek na vyhození? Nepáchne, kromě malinkého kousku na hladině nikde další plíseň nevidno, akorát nekvasí...

    dík
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Btw. kdyby se někdo ideálně z Prahy 6 chtěl ujmout vodního a/nebo mléčného kefíru, můžu věnovat. Ideálně s tím, že si cca za půl roku až rok poprosím o trošku na obnovení chovu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMAHL: tady určitě budou mít přebytky [ Kombucha .:. "napoj nesmrtelnosti" ]
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Od koho bych v Praze mohl dostat kombuchu? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Gut Bacteria Might Guide The Workings Of Our Minds : Shots - Health News : NPR
    http://www.npr.org/...health/2013/11/18/244526773/gut-bacteria-might-guide-the-workings-of-our-minds

    Pusťte si i video. Velmi ňuňu mikrobkové.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Microbial Foods - The Science Of Fermented Foods
    http://microbialfoods.org/

    Skvostný web.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Tyjo, já nechala oba kefíry v lednici asi před třema týdnama, musím někoho pověřit, aby je čeknul a případně přikrmil. Naštěstí jsem si nadělala v rodině a po přátelích záložní chovy, ale taky už bych na zviřátka zapomněla. Ono jak to neřve hlady, tak se to nepřipomene...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem si zahubila mléčný kefír.

    Nerozdejchal kombinaci veder a toho, že jsem na něj poněkud zapomínala a nechávala ho opakovaně hodně prokvasit.

    Prostě se přestal množit a už se nedal ani resuscitovat ruským kefírem a sušenými kulturami z milcomu :-(

    NAkonec prostě zmizel - rozpadl se.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOOEY: 2D bílá mázdra je jen otravný křís, teroeticky se tam může pomnožit nějaká patogenní candida, ale jako pokud konzumace není následována prudkým zrychlením kroků směrem na záchod, tak se nic neděje. http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/kris.html


    Jakmile to je 3D - chlupaté, kopečkovité a nebo nějak barevné, tak to je velmi pravděpodobně špatně.

    Jinak rychlokvašky je stejně ideální každý den zkontrolovat, jestli už, tak přitom se vyrovná případný přetlak.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    LA_PIOVRA: diky moc! ...takovy 'ucucnu' v tehle dnech zn. ideal misto druhyho kafe na tlak)) (aspon tedy z tech mejch prvnich pokusnejch okurek by to bylo))
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZOOEY: ono toho nalevu trosku ubejva (nevim zda vysycha, natahuje se do okurek - navic nekdy trosku ucucku:), takze to otviram a pripadne dolejvam troch prevareny vody se soli.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    LA_PIOVRA: nadhera tohle!) muzu se zeptat - u tehle vyrabenych v nadobach se sodovkovym uzaverem - se to v prubehu procesu nechava jednou za cas nadychnout a vypusti se bublinky?

    ... jinak kvetak ani nestih spravne dojit .)) osmy den zacal byt uz ideal, ale bohuzel, byl zkonzumovan predcasne .)

    jeste se chci zeptat k sedimentu a plisnim - byvaji plisne vazany na objekty a plovouci sediment/usazenina jakasi nebyva na zavadu? chutove nic divnyho neshledavam - jedna se teda uz o okurky, ktery jsem nastartovala z predchoziho kvetaku... diky!
    KABIS
    KABIS --- ---
    FITH: dekuju! :) jsema to zvedava :D
    FITH
    FITH --- ---
    KABIS: V tom případě malé naučné okénko :o): Ta voda tam musí být stále, musíš jí pravidelně doplňovat, abys zabránila pronikání vzduchu do hrnce a tím pádem nežádoucím procesům :o)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Vcera zalozeno, uz se mi sbihaji sliny:
    KABIS
    KABIS --- ---
    FITH: no nevim, dekuju :D
    FITH
    FITH --- ---
    KABIS: hlavně musíš nalít vodu kolem pokličky, ale to asi víš :o)
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    tematicke nalezy/inspirace - mozna znate?)
    rassolnik vypada obzvlast... zajimave) vubec ruske stranky ohledne 'solenie' jsou zajimave zdroje ruznych podivuhodnych nalozenych ruznoveci - to je ale asi objevena amerika)

    Şalgam - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%9Ealgam

    Рассольник — Википедия
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D1%81%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BA
    Rassolnik - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Rassolnik

    (co se tyce zacatnickych veci, kvetak po peti dnech jeste potrebuje, ale zatim to vypada dobre)) zadnej dva-de ani tri-de sajrajt. ...vyrazim pro okurky!
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZATAMOKO: dekuju :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KABIS: http://conovehonakopci.cz/?p=3949
    - zatížení je dobré ze začátku, kdy to divoce kvasí, pak už stačí jen udržovat hladinu láku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam