• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: mám teď v lednici kilo těsta na staročeský perník podle tvého blogu (1:1 pšenice:žito). Vzhledem k tomu, že já to nemůžu, je to určeno primárně pro děti. Je to dobrý nápad použít žito, když to těsto nekvasí? Nebo stačí jen pořádně propéct, aby to bylo dostatečně stravitelné? A přišla jsi už na to, co se s tím perníkovým těstem během dlouhého ležení v lednici děje? Díky
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: nn děkuju, já chleba jím spíš střídavě, někdy se rozhodnu nejíst žádné pečivo a to mi vydrží tak 3 měsíce a pak tomu zase propadnu a nechce se mi proto pečovat furt o kvásek. nicméně z countrylife už kupovat chleba nebudu. spíš jestli by si věděla o nějakém opravdu poctivém kváskovém celožitňáku v praze, když budu potřebovat něco dlabat na cestách. momentálně u nás doma frčí kvasový mšenský chléb http://www.sklizenodejvicka.cz/msensky-kvasovy-chleb-1kg?nazev=1 , ale není celožitnej a ještě mu pomáhají droždím. Ten z country life je 100% vlhkej a to jsem ho jednu dobu kupoval furt a myslel jsem si jak je to zdravý... achjo
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: naštípaly. Pardon.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: no žitné škroby jsou mrchy složité a pokud se pořádně neprokvasí a nepropečou (potřebujou vyšší teplotu než pšeničné), tak můžou dělat rotyku.

    Takže bych to svedla na to, že ho dotyčný pekař prostě neumí moc udělat. Vzhledem k tomu, že se na svém promu chlubí chlebem prasknutým z nedokynutí , a jestli dobře koukám, tak na tom obrázku co je asi celožito je dole brousek, tak bych se moc nedivila, kdyby ho dávali péct moc brzo, kdy ještě PH dostatečně nekleslo, aby se škroby naštípali a nepečou ho dost dlouho, aby uvnitř měly fakt přes 99 stupňů.

    Jestli je mazlavý, tak není co řešit - to je špatně upečný žiťák.

    Nejlepší způsob jak to otestovat je upéct si ho sám. Chceš recept spíš na celozrnnej a nebo na nadýchanej?
    RUM
    RUM --- ---
    Ahoj mám takový dotaz. Tady je to trochu aktivnější než vedle v auditku domácí pekárna, tak se chci zeptat, jesli má někdo taky zkušenost s tím že je pro něj kváskový celožitný chleba hůř stravitelný než klasický kváskový namíchaný pšeničnou moukou. Po tom celožitným mám totiž hrozný větry. Tedy po tom, který si kupuju v country life.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    :-)
    SPACE YEAST: Today, March 17th, Spaceweather.com and the students of Earth to Sky Calculus are flying a Space Weather Buoy into the geomagnetic storm to measure the effect of the CME's impact on cosmic rays in the stratosphere. Along with radiation detectors and other sensors, the payload will carry some hitchhikers--brewer's and baker's yeast:



    This picture shows packets of yeast flown to the edge of space last week. More of the microbes will fly today to experience the geomagnetic storm. During their ascent to the stratosphere, they will receive a dose of cosmic rays at least 40 times Earth-normal.

    What can you do with Space Yeast? Bake space bread, brew space beer, or whip up any recipe that calls for yeast. Also, teachers and homeschoolers can conduct some cool classroom experiments.

    If you would like a packet of space yeast, you can have one by making a donation of $49.95 to Earth to Sky Calculus. Every flown packet comes with a control packet that remained behind on Earth during the flight, so you can conduct a properly-controlled scientific experiment. All proceeds support student space weather research. Contact Dr. Tony Phillips to place your order.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHUSHI: i veganské? Tipla bych si, že to bude slabší :-)

    Na cizrnovej bílek jsem koukala. Jestli ty makronky na fotce byly na první pokus, tak to nejspíš bude i lepší na zpracování než klasickej bílek...
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    ZUZKAOU: dik, i kdyz ted jsem zamestnana ciznovym bilkem :)
    btw chlapci u nas nalozili kimci, zatim to vypada dobre, ale mame ho na balkone a pokazde, kdyz se de testovat, to zasmrdi celej vnitroblok ;))
    XAJA
    XAJA --- ---
    tak som si to tu vyfiltrovala a vidim, ze sa uz riesilo. uz som si dohladala v katzovi, u doma a na yemoos. no, uvidim, objednala som. som zvedava.

    FARFELOO: a co teda vravis ty? mas uz vyskusane?
    XAJA
    XAJA --- ---
    nepoznate niekto toto? nebude to len klasicky vodny kefir zafarbeny po krmeni melasou? predavaju to ako samostatny druh zrn - http://www.gesundheitsgeber.de/was-ist-ginger-root-beer.html
    XAJA
    XAJA --- ---
    SARRI: nepytaj sacok. pytaj gazu. bud stvorce, alebo trojrohe satky, alebo take nieco. byva to dokonca sterilne. no a zosit dve strany nie je problem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARRI: hele mám organzový z galanterie. Jen jsem ho vyvařila. A ta umělá hmota je stejně trvanlivější, protože přírodní vlákna sežere kyselina.
    SARRI
    SARRI --- ---
    TUILE: super, zkusim .. mam totiz presne stejny pisek momentalne

    a kde sezenu gazovy sacek? zkousela jsem uz par lekaren a nic .. mam sacek z platna, ale je moc tlusty a nefunguje to pak tak dobre
    TUILE
    TUILE --- ---
    SARRI: Odkazu se na zuzku. Tohle si zkousela?

    A dá se to zkvasit?: Kokos a vodní kefír.
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2015/02/kokos-vodni-kefir.html?m=1
    SARRI
    SARRI --- ---
    jak docilim toho aby se mi mnozily tibi ve vodnim kefiru? mam je uz nejakou dobu, ale prijde mi, ze se temer nehnuly .. muze to byt prilis tvrdou prazskou vodou?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHUSHI: Máma si bude nejspíš transglutaminázu objednávat kvůli vývoji bezlepkových receptur pro jakousi pekárnu, které Ečka nevadí, takže mám slíbenej vzorek na pokusy. Ti pak můžu případně odsypat, jestli to bude fungovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nejen že existují psychobiotika, ale celá ta moje úchylka má odborný název. Zymologie a procesu kvašení se dá říkat zymurgie

    zymologie - ABZ.cz: slovník cizích slov
    http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/zymologie
    Zymology - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Zymology
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHUSHI: hele netuším, nikdy jsem to nezkoušela, kvasím kefírama, nebo specifickejma kulturama a nebo nadivoko - ale tipla bych si tak takovou tu želatinovou kapsli, dvě a nechat to v teple 24 hodin? Převařit, nalejt do vyvařený uzavírací nádoby, nechat zchladnout, zaočkovat a 24-48 hodin nechat stát.

    Ale co si tak pamatuju, tak Machala do těch jeho nesolených pickles dává právě jednu kapsli na litr zeleniny.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    ZUZKAOU: diky za tipy. Kolik tak tech probiotik na cca 2 litry sojmlika?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHUSHI: chceš vodní kefír. http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/02/vodni-kefir.html

    Teď jich zrovna mám málo, ale až se namnoží, tak ti můžu nějaké dát. Nebo tam vraž tabletku probitik, hledej takové, kde je lactobacilus brevis a obecně jich tam je alespoň 5 druhů.

    Zkus případně nigari (. A pak to naložit do syrovátky/vodního kefíru, pokud chceš aby to nadále prokysávalo, když to převaříš a srážíš za tepla) a nebo chlorid vápenatý a přidat syřidlo, co to udělá Zdroje sýrařských věcí zde http://www.eshop.ekokoza.cz/


    (pokud máš z 200g bobů 200 g tofu, tak máš výtěžnost hodně dobrou. Z normálního mlíka je tak 20-30% )
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    tak jsem zkousela to tofu lactofermente

    - chut prijatelna, ale ne tak dobra, jako to Sojami. Kazdopadne neni to temer sojovy a je tam takova ta nakyslost
    - nevim, jak ze sojmlika nejlepe udelat kefir. Ted jsem pouzila nejaky sacek na vyrobu kefiru, ktery jsem jednou omylem koupila, ale v nem je krome lactobacilus atd. i trochu susenyho kravskyho mlika. Nejaky tipy pro dummies?
    - vyteznost nic moc - z 200 gr sojovych bobu 200 gr tofu
    - budu muset pouzit jiny srazedlo, citron + trochu jablecneho octa vysrazel po zahrati z kefiru dost mekky tofu (nerovnomerne lisovani v cedniku tomu taky dvakrat nepomohlo)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Psychobiotics: Bacteria For Your Brain? - Page 2 | GreenMedInfo
    http://www.greenmedinfo.com/blog/psychobiotics-bacteria-your-brain?page=2
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam