• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: to poznáš na chuti - pokud chutná přesoleně... Ale pousta mléčných bakterií vydrží hodně soli. Prostě se to pokazilo, to se stává...
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: To budu muset teda ještě vitamín B vyškrabat z petky :D

    Ještě nemohla být ta ředkev naopak moc soli? Jako že jsem to tím v podstatě zakonzervoval?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: usazenina jsou odumřelé kvasinky a bakterie - zdroj vitamínu B.

    Škrábat starší zeleninu, čerstvou a bio jen umýt - na slupce sedí divoké kultury. To že se zkazila může bejt spousotu faktorů - nejčastěji přístup vzduch a případně málo soli.

    Salep v čajovnách je ze šáchoru, ten v turecku je z prosa. Aha - do 4 litrovky je pytlík a to je půlkilo...
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Zkusil jsem zázvorovku aka pirátský grog a je to moc dobré a naprosto jednoduché i na přípravu. Asi to začnu dělat ve velkém :) Akorát se mi tam v lednici teď dělá nějaká bílá usazenina (není na závadu chuti), nevíte, co to je?
    (http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/divoka-zazvorovka-cili-piratsky-grog.html)

    Zkusil jsem základní bílou ředkev s cibulí a něco se pokazilo. Má se ta ředkev oškrabat? Jestli ne, tak by tam přec byla hlína. Možná jsem to teda přesolil, a tím zabil, po pár dnech nebublání jsem to zkusil zředit do dvou nádob, ale stejně nic. Pak už to stálo moc dlouho, vonělo to tak nějak ne úplně nejlépe, tak jsem to raději vyhodil. A nešlo mi to teda nějak moc nadusat, dost se to vzpouzelo a pořád vynořovalo.
    (http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/03/bila-redkev.html)

    Teď jedu oves. Zatím mám základ, zfermentováné vločky, lehce nakyslé, šlemovité, moc dobré hned z kvašáku. Z kvasu zkouším kysel. Není kysel náhodou sahleb, který mívají v čajovnách? Těším se na zítřejší ovesnou kaši :D Jen podotýkám, že poměr na stránkách ZUZKAOU 1kg vloček a 3l vody musí být chybně. Dal jsem kilo vloček do pětilitrovky a byla téměř plná, byl jsem línej to nějak řešit a říkal jsem si, že přece ty vločky toho dost nacucaj. Povedlo se mi do nich nacpat necelé dva litry vody. Větší problém byl, že třetí den mi utíkaly všude po lince a revoltovali ze sklenice ven :D Příště dávám do dvou sklenic s polovičním množstvím vloček v každé.
    (http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/10/oves.html)

    Ještě teda chválím ZUZKAOU blog, super inspirace, ač kvasím už dlouho, tak zpravidla klasiku, teď jsem rozjel styl alá "co potkám, to zkvasím" a parádně to oživuje jídelníček a za málo práce, hodně muziky :)
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---


    kimči ze 14 kg zelí, to by mohlo chvilku vydržet... (+ ředkev do falafelu)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WENOUSH: blbě, moc blbě. Aspergillus se dá koupit u makrobiotiků jako poněkud předražené koži , ale v koláčcích jsou ještě kvasinky. A nejdřív fermentovat koži a pak přidat evropské vinné kvasinky moc nefunguje, respektive výsledky jsou - no bude z toho takový horší ocet na vaření. (mělo to být rýžové víno)

    JEdnu dobu mívali vietnamci balíček rýže na víno i s koláčkem, ale když jsem ho scháněla na podzim, tam kde jsem to kdysi koupila, tak už ho neměli. Paní číňanka v Malešicích taky nic nemá.

    Daj se koupit přes ebay, ale jen po jednotlivých kusech. Nejlíp aby ti někdo ze známých kdo jede do asie přivezl pytel.

    [ Nabídka/poptávka dovozu/zasílání zboží do/ze zahraničí: pojďme si vypomoct ]
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    Zdravím, nevíte náhodou někdo, zda-li se tu dá někde sehnat tzv. Jiubing ? ("alkoholový koláček") - jde o rýži se speciální plísní (http://en.wikipedia.org/wiki/Aspergillus_oryzae), která se používá při výrobě huangjiu (resp. sake)...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: chlor mi v ničem nevadí, pokud převařuju, tak koření - to v sobě má hodně spor plísní a tak je převařením hubím. Plus to zesiluje chuť láku.

    Převařování bez koření má smysl jedině v případě, že jde o nepitnou vodu a tu bych stejně spíš nepoužívala...
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Prosím vás, jak je obecně důležité u kvašení všeho druhu převařovat vodu? A má nějaký vliv chlor ve vodě, resp. konkrétně pražská voda?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FITH: no cukr ti tam nezůstane, ten se změní na alkohol a posléze ocet...
    FITH
    FITH --- ---
    ZUZKAOU: Do jedné sklenice jsem přilila cca 1 dcl jablečného octa, údajně je bez siřidel, a nechala jsem to stát, doufám, že to skutečně časem dojde. To by mělo, doufám, stačit. Nějak se mi nechce do toho přidávat ten cukr (jedu paleo) :o), díky za analýzu...

    VIKY_K: Zbylý ocet jsem v lahvích přesunula do špajzu, nějak jsem neměla to srdce to vylít a počkám si :o).

    Vaše odpovědi mi vlily naději do žil :o)
    XAJA
    XAJA --- ---
    tak mame doma stav ohrozenia. asi nas zozeru kvasinky.

    vo stvrtok mi prisli objednane krystaly ginger beer plant. 15 g, na pol litra. nechala som ich najskor v naleve len jeden den, no a vytiahla som ich 52 g. po druhom, uz dvojdnovom nalozeni ich mam 157 g. skoro sa mi nezmestili do sitka. a to som ich oklamala a dala im trochu menej melasy, nez sa uvadza.

    tak neviem, vsade pisu, ze sa mnozia pomalsie nez klasicky vodny kefir, tak mi asi dorazili nejake divotvorne mutanty.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    FITH: Náš ocet začal být dobrý až po roce ve špajzu (kam byl odložen na technické použití), teď po třech letech je vynikající. Octy potřebují čas, víc času než víno.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: je to mírně alkoholické..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: jestli je v tom alkohol, tak z toho půjde ocet.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Mám doma asi 30l něčeho z jablek,co měl být cider,ale nějak se to zvrhlo kvůli křísu,aspoň myslím a nechutná to dobře.. Co se s tím dá udělat, šel by ten ocet?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FITH: ta blanka jsou bakterie octového kvašení a potřebuješ aby ti tam vznikla.

    Jinak soudruzi udělali chybu v trpělivosti - obecně ten recept je hodně rychlej. Ocet chce čas. Octové bakterie potřebují alkohol, který nejdřív musí vyrobit kvasinky alkoholového kvašení z cukru.

    Jestli ti věc ještě máš, tak do toho nasyp kilo cukru a pytlík droždí. Dej to pod kvasnou zátku a nebo pod balónech a nech to probublat alespoń 2 týdny. Pak to přelij do něčeho dostatečně širokého - octové bakterie jsou aerobní a potřebují vzduch a než se ti začne na povrchu tvořit ta blána, tak tím pravidelně míchej. Pak to ještě nech stát klidně měsíc a teprve pak slij. Je možné že i tak to nebude moc dobré, ale nech to odležet, časem se ta chuť pročistí.

    A nebo do toho nalej vodku a nech to zoctovatět ;-)


    FITH
    FITH --- ---
    Kde udělali soudruzi z NDR chybu? Podle receptu č. 4 http://jahoda2020.blog.cz/0809/jablecny-ocet jsem založila na jablečný ocet, výsledek je hnusnej... postupovala jsem přesně podle návodu, po prvním slití po 10ti dnech se začala na povrchu tvorit taková blanka, ale už se mi zdálo, že to nekvasí a po finálním slití byl ten výsledný produkt chuťově na hony vzdálený octové chuti. Celé to bylo mdlé, kalné, prostě nepoužitelné...
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: Na ruské texty je k nezaplacení yandex, do angličtiny bez problémů.
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: kefír jsem taky vzdal, protože se mi po nějaké době zkazil, ale tudle kombinaci někdy zkusím. určitě pak ještě napíšu :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: pokud máš kefír, tak stačí smíchat s moukou a nechat cca 24 hodin stát a máš aktivní kvásek. U celožita se pak ještě stejně přidává špetička droždí, protože jak to musí být kyselé, tak to kvasinky moc nedávaj a potřebujou podporu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam