• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Jasně, jsou tam od středy. Potřebuju, aby mi ještě pár týdnů vydržely, takže pak asi půjdou do poloprázdné lednice na chalupě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: průběžně už od druhého dne a říkat tomu kalibrace - potřebuješ přece otestovat jak moc prokvašené ti to chutná! Ale prokysané bývají tak po pěti až sedmi dnech.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Od kterého dne po naložení má smysl lézt a ochutnávat z kvašených okurek? Voní to po kopru a okurkách, je to velké pokušení :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale teď v sezoně ti čerstvá zelenina/ovoce bez problémů zkvasí nadivoko, bez startéru. A pak nálev z toho se dá uchovat coby startér.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JONKA: ne - to je jen slaná voda a mozarella se navíc musí zahřát, aby vůbec vznikla. Ale můžeš ho případně nalejt do vody na vaření těstovin.
    JONKA
    JONKA --- ---
    Čistě náhodou, nálev z kupované mozzarelly se asi jako startér použít nedá, co?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Zapomenout dnes kefír zvenčí na parapetu byla asi fatální chyba, snad to chudák rozchodí.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: To dělávám. Zkusím spíš změnit poměr kefíru a mlíka, teď to dělám 1:1, což je zjevně příliš.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: hele tak zrna hibernuj a pěstuj kefírové mléko ze slitého kefíru. To by mohlo zrát konzistentněji. Tedy do trošky zbylého slitého kefíru nalij mléko a nech to prokysat a posléze zchlaď.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: nevynechává, protože tam kde se vyrábí zakysané výrobky, tak kupují mléko z mlékárny, ne z kravína. Plus teda hygiena a konzistence výrobků.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Já už s tou změnou chuti víceméně počítám a jedu především sekundární kvašení v lednici, ale stejně naštve, když večer má kefír přesně tu správnou chuť a když si ho chci dát k snídani, chutná už zase jinak. Asi je příliš kulturní.
    Že bych přešla z klasického kefíru na monokulturu? Zní to ale trochu nudně, jako čistě smrkový les.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: A homogenizace a pasterizace mléka se teda nevynechává ani tady? Není to tam zbytečné, když se to pak "zakysá"? (A díky za odpověď.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: tak v pravém kefíru, ze zrn je okolo 20 kultur. V poctivém kefírovém mléku je těch kultur cca 9 a většina toho, co se prodává jako kefírové mléko, je kysané acidofilní kulturou - tedy monokulturuou a ty pak se tolik nemění.

    Plus je stáčen čerstvý a je udržován v chladu.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Vážně není ta aktivnost ani omezená? Můj domácí kefír během půl dne poznatelně změní chuť, kupovaný vydrží víceméně stejný i několik dní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: je to normálně aktivní.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ty jo, pro velky uspech s kvasenym kvetakem (+ mrkev, cibule, cesnek, koreni a cerstve chilli) jsme nalozili znovu. Fakt paradicka, nema sanci se to rozblemcnout, nebot 3litrova sklenice je hnedka pryc :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Prosím vás, jak je to obecně s prodávanými kysanými mléčnými výrobky jako je kefír? Je to v obchodě "živé", nebo se to jako obvykle nějak konzervuje/pasteruje apod. a je to už "mrtvé"?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: zkus to hodit pod kvasnou zátku, aby k tomu nemohl vzduch a nevznikl ti tak třešňový ocet a počkej až to dokvasí a pak to ochutnej.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Mám třešně naložené v rumu (37,5%) byla jsem týden pryč a začalo mi to kvasit. Původně kvašené nebylo v plánu, ale nebráním se tomu. Co s tím aby to bylo dobré a použitelné?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    budu tam mít na ochutnání pod pultem rebarborové kimči, tak se kdyžtak přihlašte...


    https://www.facebook.com/events/424759377706910/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam