Tak jsem konečně zkusil zkvasit loňský bezový sirup.
Startér jsem si udělal z jogurtové syrovátky. Kvasil jsem v okurkáči a ten jsem nechal 3 dny v zavařovacím hrnci při 36 °C.
Dnes jsem to scedil, přelil do 1l lahví a maličko docukřil (2 čl na láhev), aby to ještě více naperlilo.
Vůně příjemná, chuť taky, ale ještě to bylo dost sladký, tak to nechám den dva tři při 40 °C. Jogurt se dělá při 42 °C, tak to snad bude ok.
Ale mám dotaz k novoútvarům vzniknuvším při hladině i na dně. Jsou to takové cucky cca 2x4cm, viz fotky níže. O co jde? Něco jako krystaly u Tibi nebo "poklička" u kombuchy?
Jinak automatický zavařovací hrnec obecně doporučuju na cokoliv, kde potřebujete držet teplotu do 100 °C.
Koupil jsem ho v Lidlu za 1600 Kč a i dle laboratorních teploměrů drží teplotu s max 1°C rozdílem, což na domácí kutění stačí.