• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: spis do toho pridej trosku cukru a nech to v te lednici dozrar
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FARFELOO: No, asi jo asi jen první, klidně se nechám poučit, co s tím dál :) Ale jinak určitě to zkvašené je, ale bublin tam je poskrovnu, to bych to musel dělat uzavřené pod tlakem. Pak to lahvuji a uskaldňuji do lednice, tam se trochu málo něco udělá časem. Je to (alespoň pro mě) ale tak silné chuťově, že to ředím většinou tak 1:1 vodou, takže by se tam dala klidně nalít sodovka a budou i bubliny :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    GHOSTDOGG: A takže děláš jenom první fermentaci? Recepty, který jsem viděl já udělaly tímhle způsobem startér, kterým potom nakvasily tu vlastní limonádu v lahvi... Takhle to máš asi bez bublin, že? Nebo to pak lahvuješ?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    XCIDER: Já jedu punk, jak jsem psal níže. Nastrouhám zázvor (bez omývání, ani jiné úpravy; v obchodě vybírám, aby vypadal čerstvě, nikde nebyl plesnivý, nahnilý apod.), přidám cukr a zaluju vodou. Dávám do 4l zavařovačky. Tu vždy předtím "vypařím" vařící vodou. Poměry 5% zázvor; 20% cukr; zbytek voda, 10–14 dní kvasit (dle: http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/divoka-zazvorovka-cili-piratsky-grog.html). Teď jsem dělal dávku s cca 10–15% cukrem a výsledek je dost výrazný. Ta normální dávka je taková obyčejná limonáda, nasládlá, příjemná, ta zmenšená je prakticky bez cukru a hodně prokvašená, výrazná, štiplavavá.
    GALE
    GALE --- ---
    XCIDER: Dělám to tak, že uvařím klasický silný zázvorový čaj s tím, že zalívám cukr i zázvor vařící vodou rovnou z konvice. Přiklopím a nechám úplně vychladnout klidně přes noc. A po zchladnutí naliju syrovátku z jogurtu a nechám stát v zavařovačce na stole.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GALE: asi taky zkusim. davas tam zazvor syrovej, nebo ho svaris s cukrem a do vychladlyho davas uz jen jogurt? popr. prosim nahod cely recept, pokud ma nekdo vyzkousene pomery ingredienci, rad si experimentalni invenci necham na neco jineho :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Nemáme se špatně...

    GALE
    GALE --- ---
    XCIDER: To je trochu sázka do loterie. Mojí první zázvorovku jsem kvasila napřírodno a dobrý. Druhá zkvasila chuťově dobře , ale smrděla jako septik. Od té doby kvasím s jogurtem nebo kvaskem.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU:
    FARFELOO: Jen pro info, osobně jsem dělal vždy ten punkovej jenom z kultur přímo na zázvoru a nikdy jsem neměl problém, aby začal kvasit. A dělám 4l dávky ve vellké okurkovce.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    XCIDER: Jo, to je taky cesta, samozřejmě. Ale zas to není tak bohaté na probiotické kultury. Navíc může člověk z jednoho startéru dělat jakoukoliv příchuť, takže win win. A kdybych to měl dělat ve velkém, tak bych stejně použil champagne kvasinky, ty budou nejvíc konzistentní
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: no musí to být zázvor, co je ještě relativně čerstvý a byl dobře skladovaný, že.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    WENOUSH: co ho proste prisladit? nevim jakou koncentraci medu jsi daval, ale pokud nejsi vylozene abstinent, asi nebude vadit ze to bude mit par procent alkoholu, proste medove pivo :) pridal bych tam cukr/med , nechal znovu rozkvasit v uzavrene PETce (aby se nasytil CO2) a jakmile se lahev trochu natlakuje, zchladil v lednicce aby se zarazilo dalsi kvaseni...
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    Měl bych dotaz - udělal jsem medový kvas a poprvé se mi stalo, že mi nějak nevyšel. Prokvasil až moc a momenátálně je už úplně bez cukru a moc kyselý. Nicméně ale přitom stále krásně voní po medu a až na nedostek cukru je chuť příjemná (i když tam tentokrát vylezl asi nějaký alkohol).

    Nenapadá vás, zdali by se z toho nedalo něco vyrobit (ať už něco kvašeného, nebo třeba zužitkovat v kuchyni)?
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    na zazvorovku by meli byt nejlepsi kvasinky, co ma zazvor primo na sobe, ne? minuly tyden jsem pulkilo koupil a chystam se zalozit....
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: no tak tím líp :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Fandů kvašení je zřejmě více, než jsem si myslel, Tajemství přírodní fermentace se vyprodalo a bude velký dotisk… gratulace autorovi a překladatelce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: ne, darujou ti je (případně i kvásek).
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: Jo, to nemám daleko, díky za tip.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: tam i krystaly prodávají?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam