• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: no nejspíše jako protest proti přílišnému pokusu to celé kontrolovat se ti tam prostě pomnožliy alkoholové kvasinky ;-)

    Syrovátka z jogurtu bohužel žere jen laktozu, sacharoza jí moc nejde.

    Zkus to příště naočkovat buď syrovátkou z kefíru, nebo vodním kefírem a nebo šťávou z kysaného zelí. A prostě to nech zkvasit, nelaboruj se dny zahřívání.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: jde tomu nějak zabránit?
    Asi jen nákupem čistých kultur u Milkomu apod., že?
    Chtěl jsem to pít při práci, ale celkem mě to zbořilo :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jo, alkohol tam vzniká. Cucky na hladině jsou odumřelé kvasinky
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Jdu s dotazem na alkohol. Je možné, že tam vzniká i etanol?
    Protože když si dám sklenici, tak mi během chvilky začnou tepat spánky jak po vínu či panáku :D

    Druhou várku limonády jsem udělal precizněji.
    Jogurt jsem vykapal přes noc, vzniklých cca 200ml syrovátky jsem rozdělil do dvou 1l lahví, přidal do 2/3 objemu vodu a zbytek dolil bezovým sirupem.
    Lahve jsem dal na 5 dní (nebyl jsem doma, tak se to krapet prodloužilo) do hrnce na 36 °C.

    Včera jsem jednu lahev otevřel a byl jsem vydatně osprchován. CO2 se v tom vytvořilo opravdu hodně :D
    Chuť je luxusní, mnohem lepší, než první pokus. Bublinky tomu dodávají správnej říz. I vůně je mnohem lepší. Prostě tak nějak jsem si to představoval :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Tak jsem konečně zkusil zkvasit loňský bezový sirup.
    Startér jsem si udělal z jogurtové syrovátky. Kvasil jsem v okurkáči a ten jsem nechal 3 dny v zavařovacím hrnci při 36 °C.
    Dnes jsem to scedil, přelil do 1l lahví a maličko docukřil (2 čl na láhev), aby to ještě více naperlilo.
    Vůně příjemná, chuť taky, ale ještě to bylo dost sladký, tak to nechám den dva tři při 40 °C. Jogurt se dělá při 42 °C, tak to snad bude ok.

    Ale mám dotaz k novoútvarům vzniknuvším při hladině i na dně. Jsou to takové cucky cca 2x4cm, viz fotky níže. O co jde? Něco jako krystaly u Tibi nebo "poklička" u kombuchy?


    Jinak automatický zavařovací hrnec obecně doporučuju na cokoliv, kde potřebujete držet teplotu do 100 °C.
    Koupil jsem ho v Lidlu za 1600 Kč a i dle laboratorních teploměrů drží teplotu s max 1°C rozdílem, což na domácí kutění stačí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: spis do toho pridej trosku cukru a nech to v te lednici dozrar
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FARFELOO: No, asi jo asi jen první, klidně se nechám poučit, co s tím dál :) Ale jinak určitě to zkvašené je, ale bublin tam je poskrovnu, to bych to musel dělat uzavřené pod tlakem. Pak to lahvuji a uskaldňuji do lednice, tam se trochu málo něco udělá časem. Je to (alespoň pro mě) ale tak silné chuťově, že to ředím většinou tak 1:1 vodou, takže by se tam dala klidně nalít sodovka a budou i bubliny :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    GHOSTDOGG: A takže děláš jenom první fermentaci? Recepty, který jsem viděl já udělaly tímhle způsobem startér, kterým potom nakvasily tu vlastní limonádu v lahvi... Takhle to máš asi bez bublin, že? Nebo to pak lahvuješ?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    XCIDER: Já jedu punk, jak jsem psal níže. Nastrouhám zázvor (bez omývání, ani jiné úpravy; v obchodě vybírám, aby vypadal čerstvě, nikde nebyl plesnivý, nahnilý apod.), přidám cukr a zaluju vodou. Dávám do 4l zavařovačky. Tu vždy předtím "vypařím" vařící vodou. Poměry 5% zázvor; 20% cukr; zbytek voda, 10–14 dní kvasit (dle: http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/divoka-zazvorovka-cili-piratsky-grog.html). Teď jsem dělal dávku s cca 10–15% cukrem a výsledek je dost výrazný. Ta normální dávka je taková obyčejná limonáda, nasládlá, příjemná, ta zmenšená je prakticky bez cukru a hodně prokvašená, výrazná, štiplavavá.
    GALE
    GALE --- ---
    XCIDER: Dělám to tak, že uvařím klasický silný zázvorový čaj s tím, že zalívám cukr i zázvor vařící vodou rovnou z konvice. Přiklopím a nechám úplně vychladnout klidně přes noc. A po zchladnutí naliju syrovátku z jogurtu a nechám stát v zavařovačce na stole.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GALE: asi taky zkusim. davas tam zazvor syrovej, nebo ho svaris s cukrem a do vychladlyho davas uz jen jogurt? popr. prosim nahod cely recept, pokud ma nekdo vyzkousene pomery ingredienci, rad si experimentalni invenci necham na neco jineho :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Nemáme se špatně...

    GALE
    GALE --- ---
    XCIDER: To je trochu sázka do loterie. Mojí první zázvorovku jsem kvasila napřírodno a dobrý. Druhá zkvasila chuťově dobře , ale smrděla jako septik. Od té doby kvasím s jogurtem nebo kvaskem.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU:
    FARFELOO: Jen pro info, osobně jsem dělal vždy ten punkovej jenom z kultur přímo na zázvoru a nikdy jsem neměl problém, aby začal kvasit. A dělám 4l dávky ve vellké okurkovce.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    XCIDER: Jo, to je taky cesta, samozřejmě. Ale zas to není tak bohaté na probiotické kultury. Navíc může člověk z jednoho startéru dělat jakoukoliv příchuť, takže win win. A kdybych to měl dělat ve velkém, tak bych stejně použil champagne kvasinky, ty budou nejvíc konzistentní
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: no musí to být zázvor, co je ještě relativně čerstvý a byl dobře skladovaný, že.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    WENOUSH: co ho proste prisladit? nevim jakou koncentraci medu jsi daval, ale pokud nejsi vylozene abstinent, asi nebude vadit ze to bude mit par procent alkoholu, proste medove pivo :) pridal bych tam cukr/med , nechal znovu rozkvasit v uzavrene PETce (aby se nasytil CO2) a jakmile se lahev trochu natlakuje, zchladil v lednicce aby se zarazilo dalsi kvaseni...
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    Měl bych dotaz - udělal jsem medový kvas a poprvé se mi stalo, že mi nějak nevyšel. Prokvasil až moc a momenátálně je už úplně bez cukru a moc kyselý. Nicméně ale přitom stále krásně voní po medu a až na nedostek cukru je chuť příjemná (i když tam tentokrát vylezl asi nějaký alkohol).

    Nenapadá vás, zdali by se z toho nedalo něco vyrobit (ať už něco kvašeného, nebo třeba zužitkovat v kuchyni)?
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    na zazvorovku by meli byt nejlepsi kvasinky, co ma zazvor primo na sobe, ne? minuly tyden jsem pulkilo koupil a chystam se zalozit....
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: no tak tím líp :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Fandů kvašení je zřejmě více, než jsem si myslel, Tajemství přírodní fermentace se vyprodalo a bude velký dotisk… gratulace autorovi a překladatelce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: ne, darujou ti je (případně i kvásek).
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: Jo, to nemám daleko, díky za tip.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: tam i krystaly prodávají?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Ty jo by mne motivujete, že bych to zas zkusil... nepodělil by se někdo o pár krystalů vodního kefíru?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FARFELOO: Ok dík, já si ji taky právě dělám, tak jsem si řikal, jestli ji nevylepším :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    GHOSTDOGG: Jenom zázvor. Ginger beer je normální anglosaský název pro kvašenou zázvorovku. Mate to hodně lidí, to je pravda:D
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FARFELOO: Co přesně je ginger beer? Jenom zázvorovka, nebo v tom je nějaký beer?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Ten sodovkovací rituál mě hrozně baví. Konečně mám taky nějakou důležitou roli v naší kuchyni. Denně vypijeme litr limonády. Když si představím, že bych každý den koupil láhev Fentimans, tak se směju:-)

    Dnes je to obligátní ginger beer a jahodovo-granátová limča! Těším se moc na léto:-)

    FARIN
    FARIN --- ---
    BEBERA: nejaky extra velky mnozstvi CO2 nemam, ale zas je to prijemne "jemne perlivy".

    Me se zda, ze clorovana voda prilis nevadi, takze to posledni, pokud si nezvpomenu predem, klidne zalevam rovnou vodou z kohoutku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam