• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: velký bochník, co nejprudší teplo a hodit to co nejblíže zdroji tepla. Případně si od někoho půjčit takovou tu plynovou pistoli na karamelizaci, udělat nedopečený chleba a pak jen připáit kůrku tou pistolí.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Tak já beru pivo jako nápoj, vykvašený z cukrů, vzniklý z z nějakých škrobů. Imho bude problém, jak docílit toho, aby chleba byl nahoře připečený a uvnitř přitom ještě bylo dost živých kvasinek na fermentaci.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: imho základní zádrhel bude ve středoevropské chuti a představě jak má chutnat pivo :-)

    Ale určitě poreferuj.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Chtěl bych z hecu zkusit recept na egyptské pivo z Tajemství přírodní fermentace, mohl by v tom být nějaký háček? Kvásek je rozjetý a prodejna krmiva pro zvířata a obchod s bio potravinami mají materiálu na výrobu dost :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KORKMAZ: co konkrétně tou limonádou myslíš?

    Sirup - tedy svařený cukr s citronem a zázvorem, co se doředí vodou či minerálkou, nebo rovnou pitelnou limonádu s bublinkama, které tam vytvoří nějací mikrobové - tedy: voda+ cukr+ zázvor kvasinky, případně nadivoko zkvašený zázovor a cukr a voda?
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Blíží se léto a budu zase vařit zázvorovou limču. Nebaví mě to dělat furt dokola, tak to dělám po trochu větších várkách a lidem i docela chutná, tak rozdávám. Otázka zní, jak dlouho ta limča vydrží než se zkazí? Přidávám citrón i med, což jsou de facto přírodní konzervanty a dávám to do skleněných flašek od vincentky/matéčka. Flašky jen vyplachuju vodou (nevyvařuji) a skladuji v lednici (co se vejde). Doposud mám ověřeno, že 2 týdny to vydrží v pohodě...za tuto hranici jsem se ještě nedostal (sem vypil/rozdal). Nějaké zkušenosti?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jinak teda tibi dělá taky trošku alkoholu, ale za těch 48h při dvojí fermentaci udělá nějaké desetiny procent - tj. maximálně pár gramů na litr

    V běžném pivu je nějakých 30 g na litr
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: jj, s tibi pocitam, jen jsem nestihal skocit do ty Esky :-/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: no nejspíše jako protest proti přílišnému pokusu to celé kontrolovat se ti tam prostě pomnožliy alkoholové kvasinky ;-)

    Syrovátka z jogurtu bohužel žere jen laktozu, sacharoza jí moc nejde.

    Zkus to příště naočkovat buď syrovátkou z kefíru, nebo vodním kefírem a nebo šťávou z kysaného zelí. A prostě to nech zkvasit, nelaboruj se dny zahřívání.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: jde tomu nějak zabránit?
    Asi jen nákupem čistých kultur u Milkomu apod., že?
    Chtěl jsem to pít při práci, ale celkem mě to zbořilo :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jo, alkohol tam vzniká. Cucky na hladině jsou odumřelé kvasinky
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Jdu s dotazem na alkohol. Je možné, že tam vzniká i etanol?
    Protože když si dám sklenici, tak mi během chvilky začnou tepat spánky jak po vínu či panáku :D

    Druhou várku limonády jsem udělal precizněji.
    Jogurt jsem vykapal přes noc, vzniklých cca 200ml syrovátky jsem rozdělil do dvou 1l lahví, přidal do 2/3 objemu vodu a zbytek dolil bezovým sirupem.
    Lahve jsem dal na 5 dní (nebyl jsem doma, tak se to krapet prodloužilo) do hrnce na 36 °C.

    Včera jsem jednu lahev otevřel a byl jsem vydatně osprchován. CO2 se v tom vytvořilo opravdu hodně :D
    Chuť je luxusní, mnohem lepší, než první pokus. Bublinky tomu dodávají správnej říz. I vůně je mnohem lepší. Prostě tak nějak jsem si to představoval :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Tak jsem konečně zkusil zkvasit loňský bezový sirup.
    Startér jsem si udělal z jogurtové syrovátky. Kvasil jsem v okurkáči a ten jsem nechal 3 dny v zavařovacím hrnci při 36 °C.
    Dnes jsem to scedil, přelil do 1l lahví a maličko docukřil (2 čl na láhev), aby to ještě více naperlilo.
    Vůně příjemná, chuť taky, ale ještě to bylo dost sladký, tak to nechám den dva tři při 40 °C. Jogurt se dělá při 42 °C, tak to snad bude ok.

    Ale mám dotaz k novoútvarům vzniknuvším při hladině i na dně. Jsou to takové cucky cca 2x4cm, viz fotky níže. O co jde? Něco jako krystaly u Tibi nebo "poklička" u kombuchy?


    Jinak automatický zavařovací hrnec obecně doporučuju na cokoliv, kde potřebujete držet teplotu do 100 °C.
    Koupil jsem ho v Lidlu za 1600 Kč a i dle laboratorních teploměrů drží teplotu s max 1°C rozdílem, což na domácí kutění stačí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: spis do toho pridej trosku cukru a nech to v te lednici dozrar
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FARFELOO: No, asi jo asi jen první, klidně se nechám poučit, co s tím dál :) Ale jinak určitě to zkvašené je, ale bublin tam je poskrovnu, to bych to musel dělat uzavřené pod tlakem. Pak to lahvuji a uskaldňuji do lednice, tam se trochu málo něco udělá časem. Je to (alespoň pro mě) ale tak silné chuťově, že to ředím většinou tak 1:1 vodou, takže by se tam dala klidně nalít sodovka a budou i bubliny :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    GHOSTDOGG: A takže děláš jenom první fermentaci? Recepty, který jsem viděl já udělaly tímhle způsobem startér, kterým potom nakvasily tu vlastní limonádu v lahvi... Takhle to máš asi bez bublin, že? Nebo to pak lahvuješ?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    XCIDER: Já jedu punk, jak jsem psal níže. Nastrouhám zázvor (bez omývání, ani jiné úpravy; v obchodě vybírám, aby vypadal čerstvě, nikde nebyl plesnivý, nahnilý apod.), přidám cukr a zaluju vodou. Dávám do 4l zavařovačky. Tu vždy předtím "vypařím" vařící vodou. Poměry 5% zázvor; 20% cukr; zbytek voda, 10–14 dní kvasit (dle: http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/divoka-zazvorovka-cili-piratsky-grog.html). Teď jsem dělal dávku s cca 10–15% cukrem a výsledek je dost výrazný. Ta normální dávka je taková obyčejná limonáda, nasládlá, příjemná, ta zmenšená je prakticky bez cukru a hodně prokvašená, výrazná, štiplavavá.
    GALE
    GALE --- ---
    XCIDER: Dělám to tak, že uvařím klasický silný zázvorový čaj s tím, že zalívám cukr i zázvor vařící vodou rovnou z konvice. Přiklopím a nechám úplně vychladnout klidně přes noc. A po zchladnutí naliju syrovátku z jogurtu a nechám stát v zavařovačce na stole.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GALE: asi taky zkusim. davas tam zazvor syrovej, nebo ho svaris s cukrem a do vychladlyho davas uz jen jogurt? popr. prosim nahod cely recept, pokud ma nekdo vyzkousene pomery ingredienci, rad si experimentalni invenci necham na neco jineho :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Nemáme se špatně...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam