• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jinak teda tibi dělá taky trošku alkoholu, ale za těch 48h při dvojí fermentaci udělá nějaké desetiny procent - tj. maximálně pár gramů na litr

    V běžném pivu je nějakých 30 g na litr
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: jj, s tibi pocitam, jen jsem nestihal skocit do ty Esky :-/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: no nejspíše jako protest proti přílišnému pokusu to celé kontrolovat se ti tam prostě pomnožliy alkoholové kvasinky ;-)

    Syrovátka z jogurtu bohužel žere jen laktozu, sacharoza jí moc nejde.

    Zkus to příště naočkovat buď syrovátkou z kefíru, nebo vodním kefírem a nebo šťávou z kysaného zelí. A prostě to nech zkvasit, nelaboruj se dny zahřívání.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: jde tomu nějak zabránit?
    Asi jen nákupem čistých kultur u Milkomu apod., že?
    Chtěl jsem to pít při práci, ale celkem mě to zbořilo :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jo, alkohol tam vzniká. Cucky na hladině jsou odumřelé kvasinky
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Jdu s dotazem na alkohol. Je možné, že tam vzniká i etanol?
    Protože když si dám sklenici, tak mi během chvilky začnou tepat spánky jak po vínu či panáku :D

    Druhou várku limonády jsem udělal precizněji.
    Jogurt jsem vykapal přes noc, vzniklých cca 200ml syrovátky jsem rozdělil do dvou 1l lahví, přidal do 2/3 objemu vodu a zbytek dolil bezovým sirupem.
    Lahve jsem dal na 5 dní (nebyl jsem doma, tak se to krapet prodloužilo) do hrnce na 36 °C.

    Včera jsem jednu lahev otevřel a byl jsem vydatně osprchován. CO2 se v tom vytvořilo opravdu hodně :D
    Chuť je luxusní, mnohem lepší, než první pokus. Bublinky tomu dodávají správnej říz. I vůně je mnohem lepší. Prostě tak nějak jsem si to představoval :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Tak jsem konečně zkusil zkvasit loňský bezový sirup.
    Startér jsem si udělal z jogurtové syrovátky. Kvasil jsem v okurkáči a ten jsem nechal 3 dny v zavařovacím hrnci při 36 °C.
    Dnes jsem to scedil, přelil do 1l lahví a maličko docukřil (2 čl na láhev), aby to ještě více naperlilo.
    Vůně příjemná, chuť taky, ale ještě to bylo dost sladký, tak to nechám den dva tři při 40 °C. Jogurt se dělá při 42 °C, tak to snad bude ok.

    Ale mám dotaz k novoútvarům vzniknuvším při hladině i na dně. Jsou to takové cucky cca 2x4cm, viz fotky níže. O co jde? Něco jako krystaly u Tibi nebo "poklička" u kombuchy?


    Jinak automatický zavařovací hrnec obecně doporučuju na cokoliv, kde potřebujete držet teplotu do 100 °C.
    Koupil jsem ho v Lidlu za 1600 Kč a i dle laboratorních teploměrů drží teplotu s max 1°C rozdílem, což na domácí kutění stačí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: spis do toho pridej trosku cukru a nech to v te lednici dozrar
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FARFELOO: No, asi jo asi jen první, klidně se nechám poučit, co s tím dál :) Ale jinak určitě to zkvašené je, ale bublin tam je poskrovnu, to bych to musel dělat uzavřené pod tlakem. Pak to lahvuji a uskaldňuji do lednice, tam se trochu málo něco udělá časem. Je to (alespoň pro mě) ale tak silné chuťově, že to ředím většinou tak 1:1 vodou, takže by se tam dala klidně nalít sodovka a budou i bubliny :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    GHOSTDOGG: A takže děláš jenom první fermentaci? Recepty, který jsem viděl já udělaly tímhle způsobem startér, kterým potom nakvasily tu vlastní limonádu v lahvi... Takhle to máš asi bez bublin, že? Nebo to pak lahvuješ?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    XCIDER: Já jedu punk, jak jsem psal níže. Nastrouhám zázvor (bez omývání, ani jiné úpravy; v obchodě vybírám, aby vypadal čerstvě, nikde nebyl plesnivý, nahnilý apod.), přidám cukr a zaluju vodou. Dávám do 4l zavařovačky. Tu vždy předtím "vypařím" vařící vodou. Poměry 5% zázvor; 20% cukr; zbytek voda, 10–14 dní kvasit (dle: http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/divoka-zazvorovka-cili-piratsky-grog.html). Teď jsem dělal dávku s cca 10–15% cukrem a výsledek je dost výrazný. Ta normální dávka je taková obyčejná limonáda, nasládlá, příjemná, ta zmenšená je prakticky bez cukru a hodně prokvašená, výrazná, štiplavavá.
    GALE
    GALE --- ---
    XCIDER: Dělám to tak, že uvařím klasický silný zázvorový čaj s tím, že zalívám cukr i zázvor vařící vodou rovnou z konvice. Přiklopím a nechám úplně vychladnout klidně přes noc. A po zchladnutí naliju syrovátku z jogurtu a nechám stát v zavařovačce na stole.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GALE: asi taky zkusim. davas tam zazvor syrovej, nebo ho svaris s cukrem a do vychladlyho davas uz jen jogurt? popr. prosim nahod cely recept, pokud ma nekdo vyzkousene pomery ingredienci, rad si experimentalni invenci necham na neco jineho :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Nemáme se špatně...

    GALE
    GALE --- ---
    XCIDER: To je trochu sázka do loterie. Mojí první zázvorovku jsem kvasila napřírodno a dobrý. Druhá zkvasila chuťově dobře , ale smrděla jako septik. Od té doby kvasím s jogurtem nebo kvaskem.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU:
    FARFELOO: Jen pro info, osobně jsem dělal vždy ten punkovej jenom z kultur přímo na zázvoru a nikdy jsem neměl problém, aby začal kvasit. A dělám 4l dávky ve vellké okurkovce.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    XCIDER: Jo, to je taky cesta, samozřejmě. Ale zas to není tak bohaté na probiotické kultury. Navíc může člověk z jednoho startéru dělat jakoukoliv příchuť, takže win win. A kdybych to měl dělat ve velkém, tak bych stejně použil champagne kvasinky, ty budou nejvíc konzistentní
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: no musí to být zázvor, co je ještě relativně čerstvý a byl dobře skladovaný, že.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    WENOUSH: co ho proste prisladit? nevim jakou koncentraci medu jsi daval, ale pokud nejsi vylozene abstinent, asi nebude vadit ze to bude mit par procent alkoholu, proste medove pivo :) pridal bych tam cukr/med , nechal znovu rozkvasit v uzavrene PETce (aby se nasytil CO2) a jakmile se lahev trochu natlakuje, zchladil v lednicce aby se zarazilo dalsi kvaseni...
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    Měl bych dotaz - udělal jsem medový kvas a poprvé se mi stalo, že mi nějak nevyšel. Prokvasil až moc a momenátálně je už úplně bez cukru a moc kyselý. Nicméně ale přitom stále krásně voní po medu a až na nedostek cukru je chuť příjemná (i když tam tentokrát vylezl asi nějaký alkohol).

    Nenapadá vás, zdali by se z toho nedalo něco vyrobit (ať už něco kvašeného, nebo třeba zužitkovat v kuchyni)?
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    na zazvorovku by meli byt nejlepsi kvasinky, co ma zazvor primo na sobe, ne? minuly tyden jsem pulkilo koupil a chystam se zalozit....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam