• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Udělala jsem teď ze 3,5 kila pekingského zelí kimchi bez česneku a cibule, chutná to taky dobře a zázrak - muž to nejenom snědl, on si o něj dokonce sám řekl :) Za mě dobré, česnek oželím...

    Naopak nukazuke docela zklamala i mě, a to mám weird chutě ráda. Založila jsem dvě krabičky, jednu zázvorovou, druhou s korejskými chilli vločkami. Zjistila jsem, že samotné rýžové otruby překvapivě krásně voní. Zralé nuka-lůžko mi taky vonělo, kdyby nebylo tak slané, snědla bych ho samotné. Ale zeleninu z toho prostě nemůžu. Se sebezapřením jsem snědla kus mrkve, zbytek jsem nechala na talířku na lince, postupně se na to nachytali všichni členové rodiny, jeden jako druhý si v průběhu odpoledne kousli a pak s výkřikem vyplivli. A mám další poznatek - zatímco zázvorová krabička po týdnu a půl nemíchání zplesnivěla, krabička s korejskými chilli vločkami byla stále fit...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele základ kimči pasty je cibule/česnek/zázvor

    Jinak vůně může být dost ovlivněná mírou prokysání a tím, za jaké teploty to kysá. Zkus udělat nějaké jemné, rovnou ho vrazit do ledničky a nechat ho tam tak týden, dva a pak mu dát ochutnat.


    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BEBERA: Tak si odpovím sama, projela jsem asi třicet receptů na kimchi, preferovala jsem korejsky vyhlížející blogerky z youtube a česnek byl úplně všude. Dokonce i paní v korejském kroji a mluvící jen korejsky s aj titulky (víc autentické už to snad nemůže být) ho dávala. Takže mám soukromou teorii, že klasické kimchi si korejci dělají doma a v restauracích nabízí light společenskou verzi, jinak to nechápu...

    ZOIDBERG: Podle videí tam dávají cokoliv, co zesílí umami - ančovičky, olihně, rybí omáčku, vývar ze sušené tresky (nebo přímo sušenou rybu), nakládané krevety atd. Mně tam rybí omáčka chutná, dávala jsem i sušené krevety, ale na netu jsou i veganské recepty bez výše uvedeného, mrkni se...
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ja použivam tenhle recept od znameho na kimchi/kaktugi, ale to bude asi ta pachnouci varianta:

    5l zelak hrnec
    2kg bíle ředkve
    2kg okurek
    sul
    100 ml rybí omáčky
    2-3 lžíce chilli v prášku (pouzivam cayen)
    3 palice česneku (cesky cesnek)
    1 velka cibule
    3 svazky jarní cibulky
    1 lžička drceného zázvoru (cerstvy)
    200 ml francouzske hrubozrne horcice
    150-200g cerstveho chilli (pouzil jsem jalapenos a vietnam yellow)
    kukuricny skrob (pokud sezenete ryzovy bude asi lepsi ale ja nesehnal)
    1 lžíce třtinového cukru

    Ředkev oloupeme, opláchneme vodou a nakrájíme na 2 až 3 cm veliké kostky. Ředkvové kostky prosypeme solí, důkladně promícháme a necháme 2-3h odstát. Take cibulku, a okurky nakrajime na hrubsi kousky prosolime a nechame odstat tak 30min. Cerstve chilli zbavime seminek a nasekame na kousky.
    Z prosolenou zeleninu po určene dobe proplachneme aby se zbavila prebytecne soli a nasledne v jedne nadobe promichame s chilli.

    Omacka
    cca v 3/4 l vody si uvarime cca deci mačeneho skrobu (konzistence uvareneho skrobu by nemela byt ani moc husta a ani prilis vodova) a nechame schladnout. Dale si rozmixujeme cesnek, cibuli a zazvor na hrubou kasi, pak pridame horčici, sul, cukr, melete chilli a rybi omacku. Do smesi přilejeme skrob a dobre promíchame (melo by vam vzniknout kolem 1l omacky)

    Připravime si zelak hrnec a do nej vrstvime vzdy smes zeleniny a pak zalit omackou atd, zeleninu je dobre trochu upechovat. Az budete mit hrnec plny zalejte vse zbytkem omacky aby zalenina byla pod hladinou. Priklopime vikem zalejeme vodou proti pristupu vzduchu a nechame pri pokojove teplote kvasit cca 14 dni.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    BEBERA: ajo, ja pochytil nějak, že muž je korejec.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    PLAGUEDIL: Jaké mámy? Muž jezdil do Koreje služebně. Mně to Zuzky kimchi chutná, ale musí bydlet na balkoně a pro zachování dobrých partnerských vztahů bych ho tam teoreticky měla i jíst... Zajímá mě, jaké je kimchi, které prodávají Korejci v Praze...
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    BEBERA: tak když vi, že je to naprd, ať se zeptá mámy co tam patří a pak se můžeš podělit.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Já bych se taky přidal, recept na nepáchnoucí kumchi by se hodil. Je třeba udělat zásoby na zimu. Ta rybí omáčka je povinná? Nějak si mi ekluje…
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mám dotaz na kimchi znalce. Potřebovala bych srovnat kimchi recept od Zuzkaou na blogu Zkvaseno s kimchi kupovaným od Korejců v Praze/jedeným v Koreji. Po první výrobě podle Zuzkaou (Maangch) se muž ošklíbal, že takhle (rozuměj takhle hnusně) kimchi v Koreji nikdy nesmrdělo. Ubrala jsem podstatně na česneku (nechala jsem asi stroužek) a pořád to podle něj bylo hnusné a úplně jiné. Dokonce prý když měl návštěvu v Koreji a vzal ji tu do asijského bistra (provozovaného předpokládám Vietnamci), kde měli kimchi, které smrdělo stejně jako to moje, Korejci si ze zvědavosti objednali a pak to odmítli jíst, že toto není kimchi. Minulý týden jsem byla poprvé v opravdu korejském bistru (v Berlíně), překvapivě v něm nebyl 100% žádný česnek a překvapivě nebylo ani slané. Předevčírem jsem udělala další pokus, vynechala česnek, cibuli a zázvor, zůstala jen kaše, rybí omáčka a paprikové vločky, je to dobré, ale stejně se to neblíží tomu z bistra, říkám si, že snad dává mnohem míň rybí omáčky... A otázka je - dávají Korejci v Praze do kimchi česnek a cibuli? A jak slané to kimchi je? Dík
    PETD
    PETD --- ---
    Zdravím, nenašel by se někdo v Praze, kdo by se mohl podělit o kousek octové matky nebo jiný startér na ocet. Bohužel se mi doma nedaří ho nastartovat z jablečné slupky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jo a nepamatuju si čím jsem ten kvašený humus startovala, ale nejspíš buď kefírovou syrovátkou a nebo vodním kefírem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: může, velmi snadno. Dělá. Zkoušela jsem to. Nechutnalo mi to. http://www.culturesforhealth.com/learn/recipe/lacto-fermentation-recipes/lacto-fermented-hummus/

    Co mi docela chutnalo byly fermentované fazole. http://thecoconutmama.com/fermented-black-bean-dip/ - nakonec jsem je vnutila na blog http://zkvaseno.blogspot.cz/2016/02/symbioticky-pust-vi-misky-hojnosti.html
    VANEK
    VANEK --- ---
    Může hummus zkysnout? Asi může, proč byne, žejo; tak spíš, dělá se něco podobného někdy schválně?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: jo takhle :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: aby to zůstalo sladké? Potřebuješ něco nefermentovatelného jako je stévie a nebo xylitol.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    [ Begin Japanology Plus ] Season 2 EP30 Tsukemono Pickles 2009 10 02
    https://www.youtube.com/watch?v=4E3wmWQjCNA
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Aha, tak to taky zkusím se speciálníma...

    Co říkáte na tohle, proč tam jsou umělý sladidla? http://www.vasepivo.cz/zbozi/kvasnice/-pro-cidery-O100/kvasnice-sladky-cider-Z439.html
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    dekuju, jen abych vas uved do obrazu, budu kvasit po treti a minuly leta sem pouzival prave obycejny kvasinky na vino (vinka etc...) a vysledek nebyl prilis uspokojivej, zmizelo treba jablecny aroma temer uplne... a bylo mi doporuceno pouzivat kvasnice primo na cider... takze tak...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    IZSTVOCH: v drogerii(nějaký tradiční) prodávaj tekutý kvasinky. V dejvicích je taková u kulaťáku
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    IZSTVOCH: Celkem dobře funguje koupit si litr bílého burčáku, vypít ho a tu desetinu co je u dna použít na rozkvašení…
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    nemate nekdo tip kde v praze sehnat kvasinky na cider? klidne posta, dik.
    (rychly jabka, specha to, cekani na eshop je spatne)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam