• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    GALE
    GALE --- ---
    FAT: O nich vím. Dokonce se dá nakrouhané zelí i koupit, nicméně tato varianta mu nevyhovuje. Neptej se mě proč.
    FAT
    FAT --- ---
    GALE: Jo, existuji krouhárny, kde si nakrouhané zelí koupíš.
    GALE
    GALE --- ---
    Mám dotaz na krouhač zelí pro tátu k Vánocům. Jeho současný robot dosloužil a nový nevyužije. Jde mu jen o to krouhání jednou ročně. Máte něco vyzkoušeného, na čem se dá rozumně nakrouhat jednorázově asi 10 kg zelí?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XARGH: sůl určit ě nepridávej, starter to nepotřebuje, jen to díky té soli bude kvasit trošku pomaleji. Dej pod to nějakou věc, kam ti bude přetýkat bublající lák, ať nemáš posléze celu skříň od zelí.

    Jkinak zatížit to klidně můžeš i třeba igeliťákem z části naplněným vodou.

    a jinak prostě, za stálého ochutnávání, počkej.
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    XARGH: ja jsem vymyslel fintu k zatizeni, kdyz mi dosla tezitka - dat navrch mikrotenovy sacek a napustit ho vodou.. :-)
    XARGH
    XARGH --- ---
    GOGGA: jj to jsem si zhruba pamatoval. dnes vysbiram co plave na hladince a dam novou steril sklenici na zatizeni! snad se to ujme, uzirat zacnu uz pristi tyden :) (kdyztak jsem -10kc a pul h prace)
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    XARGH: po svete se pise, ze je potreba 2+ % soli v roztoku a kvasny obsah musi byt cely pod hladinou, aby se zablokovaly hnilobne procesy
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    XARGH: na muj vkus je soli hrozne moc, povazuju osobne za fajn 1,5 vahovyho procenta, nad 2 by mi to prislo presoleny.
    ze to prokvasi ok bych se moc nebal - byla-li doza aspon opravdu cista, zeli je pod hladinou tekutiny a ve skrini neni moc zima.
    XARGH
    XARGH --- ---
    zastesklo se mi po kvasenem zeli, tak jsem vcera 1600g prohnal robotem,promackal rukama s 40g soli a nacpal do vysoke plastove dozy stouchadlem na mochito. zatizil nepresne pasujici zavarovackou a strcil do skrine. nic jsem nesterilizoval.
    a) prezije to nebo mam pridat sul? b) mam pridat starter? prip co?
    NILA
    NILA --- ---
    JAJITA: úplne bežne, dávku menšiu ako 5 litrový pohár už ani nerobím, nemá to zmysel :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BEBERA: však taky další várka bude mnohem větší :)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    shanim mlecny kefir, praha. posta prosim :]
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    JAJITA: Když nakládám,tak ve velkém,je to strašně dobré. Mě poprvé překvapilo,jak dobré je už samotné pekingské zelí,když se
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: každému korejci. Zejména ty letní jedí klidně jen tak lehce odleželé.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    XCIDER: já naložila v pondělí poprvé, z 2 kg č. zelí a dnes mám tak 1/4, dost mě překvapilo, jak je to žravé hned :)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    JAJITA: Ted zrovna jsem dal par vidlicek z varky, kterou jsem nakladal ve stredu a teprve to zacina kysat. Ujidam vzdycky prubezne celou dobu, chutna mi i cerstve nalozene a navic me bavi sledovat, jak postupne pribyva kyselost a ubyva palivost.... Jen jsem ho teda nemel nechavat cely vikend bez dozoru, krapet se vzedmula hladina a kazdou lahev opustil cca velky panak smrdute cervene kapaliny :) Nastesti jsem s tim trochu pocital a podlozil tackem...
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Zdravím, stalo se už někomu, že sežral (omluva outlocitným) kimči před pořádným prokvašením? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FAIRYPLAY: no - nejspíš je v tom méně kultur, než bylo v té původní kombuše. pokud ti to chtuná, tak to pij. Pokud to chceš obohatit, tak k tomu přilej koupenou kombuču, kdy se ty mikroby z ní nastěhujou do té blány.
    FAIRYPLAY
    FAIRYPLAY --- ---
    Ahoj, našla jsem v barelu s jablečným octem houbu, která je k nerozeznání od kombuchy, jíž jsem dlouholetou pěstitelkou. Ta kupovaná mi po pár měsících umřela a tak jsem měla radost, že mám možná kombuchu domácí. Dala jsem jí normální nálev sladkýho čaje a množí se pěkně. Jen nevím, zda je to fakt kombucha a můžu to bez problémů pít. (Je to dobrý). Máte někdo zkušenost? Nebo nějaký zprávy ze záhrobí?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    a špatně použitá předpona meta.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: bože - jeden vedec a tři digitální nomádi a obchdníci s info-marketingem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam