• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: to není kombuča, to je jen octová blána - kombuča je octová blána, ve které se usídlí další mikrobi. Ocet zjevně nebyl dokvašený dokonce a ještě tam byl nějaký zbytek alkoholu a tak se toho pochopitelně chytly bakterie octového kvašení.

    Onehdá mi na facebook přišla ňuňu fotka 3 roky starých octových blán v něčem, co bylo původně jablečný mošt.

    VANEK
    VANEK --- ---
    Udělala se vám někdy kombucha ve vinném octě?
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Mám na rozdání několik dávek Tibi krystalů v Mladé Boleslavi, zájemci pište do pošty.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    ZUZKAOU:
    No vzhledem k tomu, že mám po osvěžení a vypilování svejch starejch receptur výhledově záměr to taky nabízet v kavárně, by mi to přišlo trochu žinantní.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JANDOUR: zajdi do Esky.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Máte-li někdo nazbyt, budu povděčen!
    [ LOOKING FORSHÁNÍM: vodní kefír tibi / Praha ]
    STOOL
    STOOL --- ---
    GIA_: dokázal bych sehat aj v Brně
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GIA_: odpadá ti péče o základní kolonii daných kulutr, protože prostě nasypeš prášek do vody či mlíka a počkáš. Takže se vyhneš tomu, že jsi zaplavená krystaly kefíru a nevíš co s nima.

    Podle složení ovšem mají méně kultur, než obecně bývá v kefírech z krystalů. Ale zase zato máš garantované složení, to co konkrétně je v té které kultuře nikdo nikomu garantovat nemůže, dokud si z toho neudělá laboratorní analýza.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LINKOS: proč by nemohly? Pokud dodržuješ nějakou základní hygienu... Listerie a spol se v tom většinou nevyskytujou, protože to je kyselý...

    Respektive u malejch dětí je potřeba otestovat, jestli jim to bude chutnat (obecně ne vždy mají kyselé rádi) a jak na to budou reagovat a spíš v menším množství a zvyšovat.

    KEfírové koktejly a limonády z vodního kefíru děti většinou pijou dost ochotně.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    me by zajimalo, jestli mohou kvasenou zeleninu male deti,cca dvoulete...? A co mladsi deti a tehotne zeny? :-)
    GIA_
    GIA_ --- ---
    VXP: ahá :D tak to jsem nevěděla, každopádně děkuji za info. Holt o tom zatím moc nevím :)
    VXP
    VXP --- ---
    GIA_: jako vážně chceš dát 447,- za něco, co se dá běžně sehnat zadarmo (stačí se zeptat tady v klubu)? :-o

    nebo pokud za to chceš opravdu platit, tak na letgo to máš od holky ze strašnic za 40,- ;)
    https://www.letgo.cz/item/tibetska-houba-na-kefir-iid-8399488
    GIA_
    GIA_ --- ---
    Ahoj, nemáte někdo prosím zkušenost s kefírem od Wugi a tip na dobrá probiotika po léčbě atb?
    Děkuji :)
    LITTLEWONDER
    LITTLEWONDER --- ---
    Rising fame: experts herald Canadian woman's 120-year-old sourdough starter | World news | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2018/may/14/ione-christensen-canada-yukon-sourdough-starter-yeast
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak konečně - kombuča. Teda od Qwertyho, já ji furt nemám ráda ;-)

    Kombucha revival
    https://zkvaseno.blogspot.cz/2018/05/kombucha-revival.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMIONG: no, tak ho ho vylej na kompost či tak něco (ve vodovodnim odpadů má tendenci se hromadite a ucpávát) a zkus to znovu, no
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ZUZKAOU: teď jsem to znovu otevřela a smrdí to jako hodně přezrálý až hnijící banán
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ZUZKAOU: hm, aceton smrdí jak? No zkusím to jak píšeš
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMIONG: Odeber lžičku, přidej 100 g celozrnné žitné mouky a 100 ml vody a počkej co to udělá do zítra do odpoledne.

    Úplně po alkohou by smrdět neměl, ale je to lepší než po acetonu.
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Prosím o radu ohledně kvásku. Chtěla jsem udělat ten 4denní kváskový chléb z kefíru, smíchala jsem první fázi a pak jsem to zapomněla dva dny na lince. Dnes jsem sklenici otevřela a smrdí to po alkoholu. Mám pokračovat, nebo to vyhodit a začít znovu? Jak má správně kvásek vonět?
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    ZUZKAOU: já jsem skončil někde uprostřed,
    něco byla docela zajímavá chuťová inspirace, něco málo byl fakt běs
    pokud vyjde další díl, tak se asi i hecnu na nějakou vymazlenější verzi ,)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam