• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    FLU: jj. Ono to je samozrejme slozitejsi, protoze cider se dela v ruznych podobach od jihu Evropy po Skandinavii. Ja to zjednodusil na zaklade bezne dostupnych cideru v nasich obchodech. A je pravda ze dobre delane cidery z Britanie jsou blizke svrchne kvasenemu pivu. Ale asi mam smulu, protoze tyhle cidery se mi v posledni dobe vyhybaji a vetsinou je to namichanej koktejl cukru, mostu, sladidel, CO2,.... A ty francouzske jsou vykvasenej most + nejake zasireni.
    FLU
    FLU --- ---
    DAVE_PAGE: Ja bych rekl, ze rozdil je prave v kvasinkach. Muzes tam dat jakekoli, anebo to nechat kvasit prirozene, ale mam za to, ze cider by mel kvasit pivnim kvasenim (svrchne?), zatimco cidre vinnym (bud prirozene, anebo se daji koupit vinne kvasinky). Ve vysledku je rozdil hlavne v tom, do jakeho obsahu alkoholu to prokvasi, nez to ty kvasinky zabije, ale na chuti to jde taky poznat.

    Kazdopadne, kdyz jsem delal cider doma, v pivotece jsem nakoupil jakesi belgicke pivni kvasinky, abyc to kvasenim poradne rozjel a rekl bych, ze vysledek byl v porovnani s domacim ovocnym vinem vyrazne odlisny.

    Prumyslove vyrabeny cider nekomentuji.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    LINKOS: francouzskej cidre je ciste z jablek a dela se obdobne jako vino. Britskej cider je casto spis jablecnej koktejl s cukrem, aromaty a vyrazem se muze blizit i pivu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BASTOCH: ale tak mel jsem za to ze to kvasi "pivni" kvasinky a snad v tom je i trocha chmelu ne?
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    LINKOS: ve výsledku je to přesně ono
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kauzá!

    "Pan prezident skutečně neřekl, že Otické zelí je hnus, ale jeho výrok nemohl nechat nikoho na pochybách, že považuje za hnus VŠECHNY druhy kysaného zelí, tedy i to otické.“


    Zeman: Otické zelí je hnus!
    http://www.regionopavsko.cz/2018/05/21/zeman-oticke-zeli-je-hnus/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    mam takovy dotaz ohledně cideru. Proc jediny recept jsem nasel na jablecne vino,vzdit cider je kapanek neco jineho...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Naštěstí jsem ředkev sehnal. Ovšem opravdu se dost liší od toho jarního kimči.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BASTOCH: tuříny, ředkvičky, kedlubny -cokoliv co máš po ruce. A místo čínského zelí klidně to mladé jarní zelí kimči je sezonní věc a mění se podle sezony.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BASTOCH: Kedlubna mi přijde moc tuhá, české ředkvičky bych dal spíš.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BASTOCH: Kedlubna není špatný nápad, díky.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    ZOIDBERG: tak je po sezoně .. ale podle mě nahradit to kedlubnou, případně i našima ředkvičkama nebude k zahození
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Z krámů zmizela bílá ředkev, zrovna když už mám suroviny na kýbl kimči. Zřejmě se to bude muset obejít bez ní…snad to nebude fatální.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: to není kombuča, to je jen octová blána - kombuča je octová blána, ve které se usídlí další mikrobi. Ocet zjevně nebyl dokvašený dokonce a ještě tam byl nějaký zbytek alkoholu a tak se toho pochopitelně chytly bakterie octového kvašení.

    Onehdá mi na facebook přišla ňuňu fotka 3 roky starých octových blán v něčem, co bylo původně jablečný mošt.

    VANEK
    VANEK --- ---
    Udělala se vám někdy kombucha ve vinném octě?
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Mám na rozdání několik dávek Tibi krystalů v Mladé Boleslavi, zájemci pište do pošty.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    ZUZKAOU:
    No vzhledem k tomu, že mám po osvěžení a vypilování svejch starejch receptur výhledově záměr to taky nabízet v kavárně, by mi to přišlo trochu žinantní.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JANDOUR: zajdi do Esky.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Máte-li někdo nazbyt, budu povděčen!
    [ LOOKING FORSHÁNÍM: vodní kefír tibi / Praha ]
    STOOL
    STOOL --- ---
    GIA_: dokázal bych sehat aj v Brně
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GIA_: odpadá ti péče o základní kolonii daných kulutr, protože prostě nasypeš prášek do vody či mlíka a počkáš. Takže se vyhneš tomu, že jsi zaplavená krystaly kefíru a nevíš co s nima.

    Podle složení ovšem mají méně kultur, než obecně bývá v kefírech z krystalů. Ale zase zato máš garantované složení, to co konkrétně je v té které kultuře nikdo nikomu garantovat nemůže, dokud si z toho neudělá laboratorní analýza.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam