• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    DAVE_PAGE: na rohliku jsem tohle i love kimchi objevila s rybi omackou a za me nejlepsi kupovany kimchi u nas.
    bohuzel v mezicase prestal muj albert prodavat to vegetariansky, tak mam pristup k nemu mirne zkomplikovan :]
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    DAVE_PAGE: ten mi taky chutna. V pze albert stejna cena, country life asi 85. Ochutnala jsem x kimchi v pze a toto opravdu nej. Jejich hummus je taky z kupovanych nejlepsi.
    VANEK
    VANEK --- ---
    DAVE_PAGE: Za kolik a hlavně kde?
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    v mistnim Albertu jsem dnes narazil na Vegetarianske Kimchi od http://www.ilovehummus.cz
    Po pootoceni vicka jsem cekal, ze se ozve drobny psouk, ale misto toho mi to osprchovalo pulku stolu. Tak bacha! :) Nastesti mam vcelku tolerantniho kolegu.

    Chutove je to celkem fajn. Je to zatim nejlepsi (nekorejske) kimchi, ktere jsem si koupil. Ale pri ochutnavani mi chybela vetsi komplexnost, kterou tomu (asi) doda rybi omacka.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Dá se s burčákem dělat něco jiného než divoké experimenty? Zejména, má smysl ho (při delším přechovávání) přelévat a vyhazovat rmut po mrtvých kvasinkách, nebo to nic nezmění? A když prokvasil až moc, dá se "přikrmit" zejména jablečnou šťávou?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: njn. na jaře to byl takový pokusný ročník, viděli že zájem je velký a tak to tentokrát dělají ve větším a za vstup. Plus teda protože si pronajímají větší prostor, tak možná už musí platit nájem, nebo tak něco. Nevidím jim do financí, jen tam dobrovolnicky přednáším.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Vstupné 100 Kč, to je od minule novinka?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a 10. listopadu bude druhá Kimchi battle

    https://www.facebook.com/events/519620288491400/
    NILA
    NILA --- ---
    ZUZKAOU: z toho čo čítam to bude ako hovoríš, nikto vlastne poriadne nevie čo je to za placku...skúsim teda prekonvertovať jednu kombuču :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NILA: osobně nevěřím že je to specifická kultura - kdybych to chtěla chovat, tak prostě začnu kombuču krmit medem a zeleným čajem.
    NILA
    NILA --- ---
    ahoj vospolok - nechováte niekto jun kultúru o ktorú by ste sa chceli za úplatu podeliť?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: Korejci ji jedí výrazně čerstvější a neprokysany. Klasické baechu nechávají zrat okolo nuly, aby to šlo pomalu a na jaře to ještě nebylo moc kyselé. Ale to je na každém konkrétním jazyku, zejo.
    SMALL_CLANGER
    SMALL_CLANGER --- ---
    imho dva tydny fakt minimum, spis ten mesic. ale na druhou stranu lidi rikaj, ze jim to chutna i 'syrovy' tak jsem to letos ochutnal a neni to spatne - je to jak chilli zeleninovej salat, akorat tomu chybi ta zkvasena cast.
    jinak mi to vydrzi tak 2-3 mesice (delam 7-8l).
    STOOL
    STOOL --- ---
    o víkendu jsem vedl debatu o dýlce zrání kimči a dozvěděl jsem se, že jsem asi jedinej, kdo to jí nejdřív za dva týdny. jakou máte zkušenost vy? teď dojíždím dýňovo-patizonové a upřímně mi po tom měsíci začíná nejvíc chutnat až teď.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako korejci dělají kimči z toho, co maj zrovna po ruce a v nejrůznějších obmněnách. Horší než bramborovej salát, tohlecto!
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    BASTOCH: taky jsme nad tim premysleli :) Ale melo to dost uzkej tvar a petrzelovo-mrkvovou nat. Proste to bylo cele podobne nasi petrzeli.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    DAVE_PAGE: no a nebyla to daikon? .)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ja si koupil v korejskem obchode balicek s kimchi, kde byla jen jedna petrzel (pastinak, nebo neco podobneho - nemelo to popisky v latince) v celku i s nati :) Tahal jsem to z toho pytliku dost podezrivave, ale bylo to fajn.
    SMALL_CLANGER
    SMALL_CLANGER --- ---
    ZUZKAOU: je to tam :) pouzivam uz asi tretim rokem Tvuj recept z webu: mnohe diky i za nej.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SMALL_CLANGER: určitě můžeš.

    Zkvasí to pěkně, pak dej vědět, jaká byla.
    SMALL_CLANGER
    SMALL_CLANGER --- ---
    ahoj, muzu dat do kimchi petrzel? podle uvahy 'mrkev tam uz je, petrzel je skoro mrkev a zrovna ji mam dost'
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: Ok, udělám to tak. Ještě mě napadlo, jen střílím od boku: ta tibetská kefírová houba, co dělá kefír z mlíka - kdybych použila malé množství mlíka a k tomu ty rozmixované ořechy, je nějaká šance, že by mi ta houbička ten kefír taky vyrobila?
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: 2 % soli objemová, to znamená 4,3 % hmotnostní? ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam