• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: zadělat s ním chleba. imho nemá smysl překvašenej burčák schovávat. Jako jo, když ho trošku naleješ do moštu, tak ti vznikne jabčák.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Dá se s burčákem dělat něco jiného než divoké experimenty? Zejména, má smysl ho (při delším přechovávání) přelévat a vyhazovat rmut po mrtvých kvasinkách, nebo to nic nezmění? A když prokvasil až moc, dá se "přikrmit" zejména jablečnou šťávou?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: njn. na jaře to byl takový pokusný ročník, viděli že zájem je velký a tak to tentokrát dělají ve větším a za vstup. Plus teda protože si pronajímají větší prostor, tak možná už musí platit nájem, nebo tak něco. Nevidím jim do financí, jen tam dobrovolnicky přednáším.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Vstupné 100 Kč, to je od minule novinka?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a 10. listopadu bude druhá Kimchi battle

    https://www.facebook.com/events/519620288491400/
    NILA
    NILA --- ---
    ZUZKAOU: z toho čo čítam to bude ako hovoríš, nikto vlastne poriadne nevie čo je to za placku...skúsim teda prekonvertovať jednu kombuču :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NILA: osobně nevěřím že je to specifická kultura - kdybych to chtěla chovat, tak prostě začnu kombuču krmit medem a zeleným čajem.
    NILA
    NILA --- ---
    ahoj vospolok - nechováte niekto jun kultúru o ktorú by ste sa chceli za úplatu podeliť?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: Korejci ji jedí výrazně čerstvější a neprokysany. Klasické baechu nechávají zrat okolo nuly, aby to šlo pomalu a na jaře to ještě nebylo moc kyselé. Ale to je na každém konkrétním jazyku, zejo.
    SMALL_CLANGER
    SMALL_CLANGER --- ---
    imho dva tydny fakt minimum, spis ten mesic. ale na druhou stranu lidi rikaj, ze jim to chutna i 'syrovy' tak jsem to letos ochutnal a neni to spatne - je to jak chilli zeleninovej salat, akorat tomu chybi ta zkvasena cast.
    jinak mi to vydrzi tak 2-3 mesice (delam 7-8l).
    STOOL
    STOOL --- ---
    o víkendu jsem vedl debatu o dýlce zrání kimči a dozvěděl jsem se, že jsem asi jedinej, kdo to jí nejdřív za dva týdny. jakou máte zkušenost vy? teď dojíždím dýňovo-patizonové a upřímně mi po tom měsíci začíná nejvíc chutnat až teď.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako korejci dělají kimči z toho, co maj zrovna po ruce a v nejrůznějších obmněnách. Horší než bramborovej salát, tohlecto!
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    BASTOCH: taky jsme nad tim premysleli :) Ale melo to dost uzkej tvar a petrzelovo-mrkvovou nat. Proste to bylo cele podobne nasi petrzeli.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    DAVE_PAGE: no a nebyla to daikon? .)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ja si koupil v korejskem obchode balicek s kimchi, kde byla jen jedna petrzel (pastinak, nebo neco podobneho - nemelo to popisky v latince) v celku i s nati :) Tahal jsem to z toho pytliku dost podezrivave, ale bylo to fajn.
    SMALL_CLANGER
    SMALL_CLANGER --- ---
    ZUZKAOU: je to tam :) pouzivam uz asi tretim rokem Tvuj recept z webu: mnohe diky i za nej.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SMALL_CLANGER: určitě můžeš.

    Zkvasí to pěkně, pak dej vědět, jaká byla.
    SMALL_CLANGER
    SMALL_CLANGER --- ---
    ahoj, muzu dat do kimchi petrzel? podle uvahy 'mrkev tam uz je, petrzel je skoro mrkev a zrovna ji mam dost'
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: Ok, udělám to tak. Ještě mě napadlo, jen střílím od boku: ta tibetská kefírová houba, co dělá kefír z mlíka - kdybych použila malé množství mlíka a k tomu ty rozmixované ořechy, je nějaká šance, že by mi ta houbička ten kefír taky vyrobila?
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: 2 % soli objemová, to znamená 4,3 % hmotnostní? ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: přidej ji do vody na namáčení - tak 2% objemu vody. Stejně to pak ale převař- výrazně tím zvýšíš stravitelnost a výsledné ořechové mléko bude hustší a lepší chuti, protože za tepla se těch látek prostě vylouhuje víc.

    Namočit, rozmixovat na hrubo, převařit a horké domixovat do hladka. Počkat až to vychladne, přecedit a zaočkovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam