• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    FAT
    FAT --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Vyvařit láhev a naplnit jí vodou.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    cim zatížit doma kimchi prosim? sacky mam derave, plastove vicka nemam, jine vicka jsou moc velka, nejak nemam nápad. a potrebuji to hned :D napada vas prosim nekoho neco?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JANDOUR: hele řepa je nějaká taková náladová. Velmi často mi chytá křís a nebo sliz. Imho pokud to chceš kvasit dlouho, aby to prokvasilo dovnitř, tak potřebuješ hodně slanej nálev. A myslím že to není potřeba vařit. A teda dělala bych to na podzim s co nejčerstvější řepou, aby tam bylo co nejvíc bakterií a co nejméně plísní.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    A kysate ji nekdy celou? ja to pred lety zkousel - oloupat, uvarit, zalejt nalevem a pridat starter ze zeli - ale proste zplesnivela (jak jsem solil, si nepamatuju). Tyhle cely kvaseny zeleniny mne neodolatelne lakaj, ale zkrouhlo mi to tenkrat hrebinek.)
    FLU
    FLU --- ---
    Standardne kysam repu v hlinenem kvasaku a nikdy mi to kris ani sliz nechytlo. Je ale pravda, ze ji solim vice nez jinou zeleninu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nekysám ji na zelí, ale nejčatěji v láku na kvas a funguje mi to. Je fakt, že strašně ochotně chytá křís a nebo ten sliz, ale to řeší důsledné vypuštěné vzduchu a o fous věší slanost. A teda zadělávám vodním kefírem.

    A v tom kimči je fakt skvělá.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    mam stejnou zkusenost, repa mi proste nekysa. zkousel jsem dvakrat, poprve ca 2% soli, podruhe tak 1 procento, v obou pripadech to i po nekolika tydnech v teple neudelalo vubec nic, jen od shora trochu zhnedla....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALUCARD153: řepa občas ten sliz chytá. Pokud to bylo teď, tak je to delším skladováním.

    Přidej víc soli - tak 3-4 procenta, spíš než jen 2 %. A zkus ziplockový sáček, ze kterého vážně vymáčnkeš co nejvíc vzduch.
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    My jsme zkoušeli kvasit řepu podle Katze (prakticky jak zelí), ale chytla sliz (jednou to vytvořilo něco jako kombuchu) a dost nahoře zhnědla. Vypadalo to velmi nevábně, tak jsme to vyhodili. Namíchali jsme to i se zelím a přidali trochu nakvašené zelné šťávy, ale výsledek bohužel stejný. Zatížené to bylo, nasolené taky dost, tak nevím kde se stala chyba. Napadá vás něco?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ááááá - řepa v kimči je boží!
    TOULASE
    TOULASE --- ---
    KOCHANSKA_CH:
    ZUZKAOU: tak holky moc děkuji, chytla jsem paní z Fcb (prý je taky Nyxačka:) a už mi to doma spokojeně háže bubliny.. dík:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo jinak kvas je nejlepší ze sladovýho kafe z DM (pak už to tedy není levná věc, jak se zbavit starýho chleba, no)

    Sladový kvas
    https://www.zkvaseno.cz/2018/08/sladovy-kvas.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOULASE: ta fb skupina je nejspolehlivější. Pokud jsi v Praze, tak vodní ti dají v Karlíně v Esce, v Ostravě to má nějaká z kaváren.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TOULASE: Mléčný kefír bych poskytla, jsi-li z Brna. Jinak je FB skupina s poptávkou/nabídkou:

    https://www.facebook.com/groups/1403279383312110/?fref=gs&dti=393705340762974&hc_location=group
    TOULASE
    TOULASE --- ---
    VXP:
    :))))) pobavila jsem se, děkuji
    (njn jenom teď zase budu shánět chmel:)

    TOULASE
    TOULASE --- ---
    Ještě dotaz... má vodní/mléčný kefír něco společného s nápojem, který se prodává rozléváním z cisteren v Rusku??
    (tuším, že se tam tomu říká "Kvas")
    TOULASE
    TOULASE --- ---
    Ahoj, poraďte mi prosím, kde můžu sehnat vodní, nebo mléčný kefír?
    (v obou mých Zdravých výživách byli docela vykulený)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LOPIN: OK, díky :)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    EXCITE: nenormalne, z jogurtu v kauflandu nebo lidlu, pres 500g je vetsinou takovy vicko pres alobal jeste
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam