• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JANDOUR: no já tam budu žvanit právě o tom, že fakt není potřeba dělat baechu kimči když není žádný beachu...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    jsem prave uvazoval, jestli je kvetnova kimci battle minena jako podniceni k experimentovani s ingrediencema, nebo k prihlasovani vintage vzorku.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PAJENC: tak je po sezoně. Korejci na jaře dělají rychlokimči třeba ze špenátu a nebo ředkviček.
    PAJENC
    PAJENC --- ---
    Česká verze kimchi do kvašáku :) Namísto pekingu naše zelí, jako navíc je tam přidaná vodnice a medvědí česnek. Situace s cenoo pekingského zelí začíná být teda velmi zajímavá :(

    BTW potřeboval bych tibíky a kefírová zrna. Nějaký change? Praha

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PERRYN: no na vinici, ale musíš počkat až narostou ;-) Respektive klidně ti něco otrhám od nás co nám roste na baráku. Ale prostě až budou i čerstvý okurky. Jestli je nutně potřebuješ dělat teď, tak tam dej asi zelenej čaj - jde taniny.

    Jako višně a třeštně už nějaké lístečky mají, ale jaksi jak jsou mladé, tak bez taninu.
    PERRYN
    PERRYN --- ---
    Kam pro vinne listy na rychlokvasky v Praze? Lze je vubec koupit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: rozkladu organické hmoty na komopost.
    VANEK: ne, vzduch to spíš celé kontaminuje a přidá tam nové kultůry. Proces zpomalí nízká teplota.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Ale rozkladu čeho na co? ;)

    ZUZKAOU: Což mi připomíná: když se mi začne nafukovat balíček, který budu jíst až např. nazítří (a to kvašení je pro mě jen tolerované zlo), má smysl ho otevřít, že by kyslík proces zpomalil?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: no pokračovalo to v rozkladu. Zabít by tě to nemělo, ale spíš bych to kompostovala.
    PABLITOS
    PABLITOS --- ---
    VANEK:už z toho nebude nic dobrého, pošli to do koše..
    VANEK
    VANEK --- ---
    Někdy na podzim jsem dostal sklenici domácího kysaného zelí (bez láku) a zapomněl zbytek v lednici. Teď je takové... mycelium nikde, ale ztmavlo, změklo a vůbec není kyselé, spíš má takovou mléčnomáselnou pachuť a vůni. To tam nastalo nějaké druhotné kvašení (a hodné, nebo zlé?)?
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    FAT: děkuji už mi jedno id do pošty napsalo :) provedeno a jsem spokojená :)
    FAT
    FAT --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Vyvařit láhev a naplnit jí vodou.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    cim zatížit doma kimchi prosim? sacky mam derave, plastove vicka nemam, jine vicka jsou moc velka, nejak nemam nápad. a potrebuji to hned :D napada vas prosim nekoho neco?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JANDOUR: hele řepa je nějaká taková náladová. Velmi často mi chytá křís a nebo sliz. Imho pokud to chceš kvasit dlouho, aby to prokvasilo dovnitř, tak potřebuješ hodně slanej nálev. A myslím že to není potřeba vařit. A teda dělala bych to na podzim s co nejčerstvější řepou, aby tam bylo co nejvíc bakterií a co nejméně plísní.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    A kysate ji nekdy celou? ja to pred lety zkousel - oloupat, uvarit, zalejt nalevem a pridat starter ze zeli - ale proste zplesnivela (jak jsem solil, si nepamatuju). Tyhle cely kvaseny zeleniny mne neodolatelne lakaj, ale zkrouhlo mi to tenkrat hrebinek.)
    FLU
    FLU --- ---
    Standardne kysam repu v hlinenem kvasaku a nikdy mi to kris ani sliz nechytlo. Je ale pravda, ze ji solim vice nez jinou zeleninu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nekysám ji na zelí, ale nejčatěji v láku na kvas a funguje mi to. Je fakt, že strašně ochotně chytá křís a nebo ten sliz, ale to řeší důsledné vypuštěné vzduchu a o fous věší slanost. A teda zadělávám vodním kefírem.

    A v tom kimči je fakt skvělá.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    mam stejnou zkusenost, repa mi proste nekysa. zkousel jsem dvakrat, poprve ca 2% soli, podruhe tak 1 procento, v obou pripadech to i po nekolika tydnech v teple neudelalo vubec nic, jen od shora trochu zhnedla....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALUCARD153: řepa občas ten sliz chytá. Pokud to bylo teď, tak je to delším skladováním.

    Přidej víc soli - tak 3-4 procenta, spíš než jen 2 %. A zkus ziplockový sáček, ze kterého vážně vymáčnkeš co nejvíc vzduch.
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    My jsme zkoušeli kvasit řepu podle Katze (prakticky jak zelí), ale chytla sliz (jednou to vytvořilo něco jako kombuchu) a dost nahoře zhnědla. Vypadalo to velmi nevábně, tak jsme to vyhodili. Namíchali jsme to i se zelím a přidali trochu nakvašené zelné šťávy, ale výsledek bohužel stejný. Zatížené to bylo, nasolené taky dost, tak nevím kde se stala chyba. Napadá vás něco?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam