• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vysvětlit to neumím, ale hnědý by to bejt nemělo a už vůbec by to nemělo být cítit bahnem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: no, ta plastová je asi fakt na komopst, u té skleněné bych to slila celé propláchla a znovu zalila slaným lákem, spíš tak 4%, než 2% a počkala.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: většina je bílé zelí, asi 15% červená řepa, 15% cibule a 15% mrkev. Ta plastová nádobka je cítit dost silně nakysle a lehce už tak jako bahnitě (horní tekutina v ní má výrazně hnědší barvu). U té velké skleněné nádoby to pořád docela příjemně lehce kysele voní.

    Myslíš, že by mělo smysl u té velké skleněné zkusit vytlačit tu hnědou vodu a dolít převařenou osolenou? Té plastové moc šancí nedávám teda... :(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: co v tom je, kromě červeného zelí? Jak to je cítit?
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Zdravím vespolek, poradíte, pls? Dělám svoje první pickles a dějou se mi tam podivné věci - základ jsem dělala ve středu, tedy dnes je to třetí den. V plastové nádobě na kvašení se přes noc na dnešek vytvořila v horní části podivná tekutina hnědé barvy, ze 4l sklenice, kterou jsem utěsnila jinou skleněnou zavařovačkou s vodou, po stranách nejprve vytejkala šťáva (to je podle návodů ok) - ale včera se tam začala dělat divná hnědá pěna a dneska ráno už byla tekutina v horní části lehce nahnědlá...co s tím? Je to zkažené? Nebo se to dá ještě nějak zachránit? Posílám fotky obou.



    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ANEZAK397: vypada to luxusne. Hned bych zkusil :)
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    Už tuhle diskuzi dlouho jen sleduju, tak je na čase abych přispěla svým zelím do mlýna. Bílé zelí, nastrouhaný kořen kurkumy, korejské chilli, hořčičné semínko, pepř a samozřejmě sůl. Kvasilo to v této nádobě pod pytlíkem naplněným vodou asi tak deset dní (teploty tu doma jsou i nad 30 pokud nejsme doma) no a výsledek je super :) dík za inspiraci.

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: je mi jasný, že je každý dítě jiný, ale v mým případě mohu potvrdit, že nemá smysl se s tím nějak srat. Minule jsem udělal omáčku, zeptala se, jestli je to chilli, tak jsem řekl, že je, ať ochutna a byl klid :-)
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    POHODAVOLE: BASTOCH: super, díky, až budu vyrábět další kimchi, tak odeberu, udělám skleničku jen pro něj a dám tam toho chilli (celkově pro něj upravím tu pastu) úplně minimum a uvidíme, zda bude chtít :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: dělám mu málo palivy, kimcchi začal víc vyzadovat asi ve 2,5roce
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: to bych kecal, ale v listopadu ji bude šest a nějakou dobu ho už ji. Silná palivost ji taky vadila, tak se dává míň chilli, ale pikantní je stále :-)
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    POHODAVOLE: kimchi i přesto, že ho jíme skoro každý den, tak ho nejí, dost pálí :) Od kolika let ho jí? Je pálivé to Kimchi?
    JANDOUR: díky, nad tím jsem dnes přemýšlela, že bych to vyrobila :)
    BASTOCH: a vyrábíš speciální pro dítě málo pálivé nebo nepálivé ? :)

    Dnes přišla zelenina ze statku a mnoho papriček (nepálivých) přemýšlím nad naložením. Nějaké doporučení? :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: u nás teda taky nejvic jede kimcchi a kvasaky
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: my jedem hodne mrkev zeli v pomeru cca 3:4, nakrou/strouhany, k tomu nasekanej svazek petrzelky, 1-1,5% soli a deti to mely rady odedavna...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: dcera jí kimchi a kombucha ji taky jede :-)
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ahoj, mám dotaz. Kvašení a děti. :) Mám doma dvouletáka. Zajímáme, zda existuje něco osvědčeného, co mají děti fakt rády, případě co zkusit? :) Nebo prostě to mám dělat tak, že vše co doma zkvasím, tak zkoušet ochutnat a uvidím co mu pojede? Zatím z kyselé chuti pozře jen okurky a zelí.
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    ZUZKAOU: Dělal jsem loni i předloni. Vždycky do 6 cl skleniček a skladoval jsem je v lednici. Všechny vydrželi bez problémů a to tu mám ještě jednu z podzimu 2017. Všechny byli dobré, ale ty "archivní" jsou nejlepší, krásně se to celé rozleží. Dělal jsem to většinou ze Zimbabwe bird a jednu várku i z tohoto zla na obrázku (nepodařilo se mi určit co to je, žádnému ze zasazených semínek to neodpovídalo) to jsem, ale zbavil jadřince.
    Letos bych to chtěl dělat z Cayanu, protože s tím ptákem je strašně práce.
    Ještě jsem dělal pravidelně Agent Orange z Habaner, ale pouze s octem. Tam mě úplně nebaví ta hustota, kterou jsem nikdy nedokázal úplně vyladit. Teda myslím, že byla dobrá, ale ideální by byla v těch tabasco skleničkách s úzkým dnem.

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    _BENNY: záleží, jak je velká. Já pořídil taky nedávno a 4,5L zmakne okolo týdne, ale trvalo dost dlouho,než se rozjela. Do toho jsem si jednu namnozil a tam to trvá aktuálně skoro 14 dní na litr a ještě není, takže za mě to chce akorát trpělivost, pokavad je živá a dodržujes postup.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    zacal jsem nedavno s par experimentama. z fermentarum.cz jsem si objednal kefirove kultury a odkudsi jinud uplne mladou kombuchu. kombuse se nejak moc nedari, nevim co je spatne (tusim problem akorat v ne uplne dokonale tme). navrchu se vyskytne silna vrstva, ktera pri sebemensim pohybu klesne ke dnu, a uz nestoupne. takhle se mi to neustale opakuje, uz mam ve sklenici naskladanych X vrstev, a porad je to sladky, pit se to neda. stari skoro dva mesice.

    mlecny kefir, to je jina, ten je fakt super. behem par tydnu se mi kultury premnozily na ctyrnasobne mnozstvi (predtim to byla jedna vrchovata polevkova lzice, dneska vic jak ctyri), porad jsou pekne bile, zivim je tim nejlepsim nehomogenizovanym mlekem co v okoli dostanu. kdybych mel cas se tomu pres den vic venovat ( = nemusel jsem proces zpomalovat skladovanim v lednici kdyz nemam cas), mel bych se soucasnym stavem kultur produkci cca 3 litry kefiru denne. chutove je to uplne jinde jak kefiry z obchodu, ale dost tezko jde trvale produkovat stejnou kvalitu - nemam kontrolovane prostredi, takze obcas to zkysne moc, obcas malo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ONLINEQUE: v praze si zajdi třeba do Esky, dostaneš velkou porci.

    Případně tady je skupina na přebytky kultur

    https://www.facebook.com/groups/1403279383312110/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam