• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARIN: zjevně máš mouku, kde bylo dost kvasnic, takže rychle roste - když ho ochutnáš, je kyselý? Jinak teda na té fotce je spíš nezralý kvásek, zejména ve spodní části.

    Nezralý kvásek často dělá nepravidelnou střídu a nebo velké díry.
    FARIN
    FARIN --- ---
    ja bych měl opačný dotaz. Všechny postupy na založení kvásku uvádí založení a cca 4x dokrmovat.
    Mě přijde, že po prvním dokrmu už vypadá celkem schopně a mohl bych z něho péct
    použil jsme 100g vody na 100g mouky, za den půlku vyhodil a opět dokrmil 100/100, teď uběhl další den a vypadá to takhle

    Dropbox - 2019-09-17 16.27.09.jpg - Simplify your life
    https://www.dropbox.com/s/4znewehqcfz8br4/2019-09-17%2016.27.09.jpg?dl=0

    Je nutné to ještě nějak občerstvovat? Zkazím něco když z toho rozvnou upeču?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A nebo do něj prostě přidej trochu droží. :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: koupit jinou celozrnou žitnou mouku - jako od úplně jinýho výrobce, z tohohle kvásku odebrat lžíci a smíchat to se 100g čerstvé mouky a vody. a pokračovat v krmení.

    A nebo si na kváskové mapě domluvit předání nějakého zralého a funkčního kvásku, a ten by mohl úspěšně žrát i tu mouku, co v sobě má málo kvasinek.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Nejede mi kvásek na chleba - mám ho dva týdny (žitná mouka+voda) a pravidelně přikrmuju, stabilní teplota 22,5°C v pokoji. Chutná a voní mírně nakysle, ale bublinky dělá pořád úplně minimální, žádné ty větší vzduchové kapsy, jak by měl podle návodů dělat. Netušíte někdo, jak ho trochu popohnat? Zkoušela jsem tam dvakrát přidat vodu z kvašenejch ovesnejch vloček, ale nepomohlo to...
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: jj, tohle byl takovy nahodny pokus "z nudy" a az pak jsem si zacal cist, jak to delat lip... takze pristi pokus bude snad uspesnejsi :)
    PETD
    PETD --- ---
    JANDOUR: Určitě to jde, rozdíl je hlavně v pohodlnosti a kompaktnosti. Prostě vzhledem k tomu, že vím jak příhodný je ten klobouček od Vínky, tak upřednostňuji použít ten.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    PETD: a neslo by z kvasny nadoby vyvest hadicku a ponorit do nadoby s vodou?
    PETD
    PETD --- ---
    ZUZKAOU: Děkuju moc za radu, ale bohužel ho neměli, takže hledám dál.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: mozna to zkusit priste trosku prikrmit octem a dal bych k tomu stamprdli chlastu ? :)
    Vzdycky jsem takhle prikrmoval, kdyz byla kombucha chaba a bylo to OK ;-) plisen jsem nemel nikdy. ALe je fakt, ze ocet jsem vyrabel jen kombuchovy :D Takhle z samotneho ovoce nikdy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PETD: ptala bych se v domácích potřebách v Budečské

    Domácí potřeby KUDRNÁČ
    https://www.domacipotreby.cz/
    PETD
    PETD --- ---
    Netušíte někdo kde v Praze sehnat vínku - kvasný klobouček v kamenném obchodě, ideálně centrum nebo západní břeh? Jde mi o to, že normální kvasná zátka je pro plánované kvašení moc vysoká.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: Tak mam smutnou zpravu - ten bezinkovej samoser otestovat nemuzu, protoze mel na sobe dneska pul centimetru plisne a skoncil v zachode :(
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: neboj, necham to jeste tak 2 - 3 tydny prokvasit a pokud se to do te doby nezkazi, tak pak to ochutnam a dam vedet.
    Vcera jsem jen tak trosku oliznul ze lzicky a jeste je to malo kysely.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: každopádně - o výsledek se určitě poděl :) dost mě zajímá, díky
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: Ja bych rekl, ze mi z toho nic nebude. Nekolik bezinek jsem letos ochutnaval v syrovem stavu a krome toho, ze nejsou dobry, to nic neudelalo. Spis uz mi pak bylo nedobre z toho smradu, kdyz se bezinky varej. Letos jsem delal spoustu ruznych marmelad a sirupu, tak uz je mi z toho sladkyho smradu lehce soufl :)
    Ale bezinkovej ocet (jestli je to opravdu octove kvaseni) zacina i docela vonet, tak uvidime.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: už si četl Sandora :-D ?
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: kazdopadne pak dej vedet, jestli jsi se posral a bylo ti blbe, nebo ne ;-) Docela me to zajima. ;-))
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ale ty to stejně kvasíš na divoko, tak je velká šance že tam bude i nějaká bakterie či kvasinka, která zrovna bude žrát glycosidy.

    tohle na mistni diskuzi miluju, je to spravne punk :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: https://epdf.pub/fermentation-and-food-safetyc138d2fbd4db109f813d48bd91d52a3f46656.html

    Sice to tam rozkládaj jinými mikroby než je sacharomcesa a acetobactery, ale ty to stejně kvasíš na divoko, tak je velká šance že tam bude i nějaká bakterie či kvasinka, která zrovna bude žrát glycosidy.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Asi neumim hovorit tou spravnou chemickou reci, abych zjistil, ze se glycosidy a sambunigrin daji rozlozit na sacharidy :)) Takze mockrat dekuju za vysvetleni.

    A samozrejme to budu testovat na sobe. Je ho tak malo, ze to ani nemam v planu nikomu rozdavat. To kdyztak az ten jablecnej, protoze toho muzu udelat hodne (pokud se povede).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: hele to nedělej - čím je ocet starší, tím je lepší. Ale donutil si mě googlit za tebe :-D

    ty problematické látky jsou glycosidy vicianin a sambunigrin a oboje by se mělo být rozložitelné na sacharidy, takže se to fermentací nejspíš ztratí.

    Každopádně to nejdřív otestuj na sobě, než to budeš dávat dětem a nebo neurotikům s drážviým tračníkem.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Kdyz prevarim ten vysledny "ocet", tak to porad zustane kysely, ne? Chapu, ze v tom uz nezustane nic ziveho, ale na ochuceni by to mohlo fungovat
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: no když to převaříš, tak přijdeš o bakteriea budeš začínad odznovu. Když to dooctuje, tak to budeš jíst stejně jen po lžičkách. Respektive je otázka, kolik tam je cukru a kolik ti tam toho octa nakonec vznikne.

    Hele jako dítě jsme se na táboře přiotrávili šťávou z bezinek - do vody rozmačkat bezinky, zcedit a vypít. Mě bylo jen blbě, jednoho kluka vezli do nemocnice na výplach žaludku.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: A ma smysl vyslednou "octovou tekutinu" prevarit? :)

    Zkousel jsem tu jedovatost bezinek dohledavat a pise se, ze nebezpecne jsou listy, kura a nezrale plody. Jedovatost je tak nejak na urovni mandli. Kdyz jich snis hodne, muzes se otravit "kyanidem" :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: jen potvrzuju, ze jsem taky nakoupil od nej a vse jede. Akorat to trvalo dyl jak s kombuchou tak s kvasem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: kde je nějaký cukr, voda a vzduch, tam časem bude i ocet. Podle toho kolik tam je cukru, tak to bude a nebo nebude silné.

    Bezinky jsou mírně jedovaté - jed se rozkládá teplem, je možné že i fermentací, ale to bych musela dogooglit co to je za látku a co s ní dělá fermentace a tak nějak doufám, že to zvládneš sám :-D

    _BENNY: aha, to mě mrzí a překvapuje. Qwerťák mívám kombučy čerstvé a zdravé. Kdyžtak mu napiš, jestli by ti neposlal ještě jednu a klidně mě použij jako argument, že jsem říkala by mohl brát reklamace. Ale on to nejspíš udělá i sám od sebe.

    Jinak funkční skupina na šíření kultur je na facebooku https://www.facebook.com/groups/1403279383312110/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: Kombucha to nakonec nevydrzela, zplesnivela do modre, takze sla rovnou do odpadu. nevim kde se stala chyba :/ ale to ze cely ten proces trval tak dlouho bylo od zacatku podezrele. dal bych tomu jeste sanci, tak kdyby se tu nasel nejaky ochotny donor z Brna... :)
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: Wikipedia: Čerstvé plody se dle některých zde uvedených pramenů nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje.

    I tak nejak tohle vim odmala, kdy jsme bezinky dost zpracovavali, ze tepelne nezpracovany fakt nejist... + zkusenost kamaradky, ktera jich par takhle jako mala snedla a moc prijemny to nebylo.
    O tom, ze to neutralizuje i suseni jsem se dozvedel az o dost pozdeji.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: Ja teda cetl akorat o tom, ze nezrale bezinky jsou slabe jedovate a silne projimave a ze se to nezmeni ani tepelnou upravou.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: Nemusi se IMHO bezinky prevarit nebo ususit, jinak to muze byt potencialne pruserovy ? Jakoze slabe jedovaty ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam