• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: A když do toho přidám droždí, nezkazím ten kváskový základ nějak? Tzn. když si chci vychovávat svůj kvásek, tak ovlivní to droždí nějak trvanlivost? Mám ho ve skleněné míse, překrytý utěrkou - chci to nechat jako věčný kvásek, jak píše S.E. Katz v té knížce, tedy ani to nevymývat a vždycky jenom přidávat.

Ale teda stejně to po stranách asi budu muset nějak trochu oškrabávat, protože po dvou týdnech se mi jak to rozmíchávám dělá po straně docela solidní zatvrdlá krusta, který s každým zamícháním trochu přibyde, tak to asi nepůjde takhle nechat donekonečna, že? Jak to děláte vy ostatní, vymejváte misku nebo oškrabáváte ty zaschlý okraje?
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: Aha, to je zajímavej nápad, díky, vyzkouším :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARIN: zjevně máš mouku, kde bylo dost kvasnic, takže rychle roste - když ho ochutnáš, je kyselý? Jinak teda na té fotce je spíš nezralý kvásek, zejména ve spodní části.

Nezralý kvásek často dělá nepravidelnou střídu a nebo velké díry.
    FARIN
    FARIN --- ---
    ja bych měl opačný dotaz. Všechny postupy na založení kvásku uvádí založení a cca 4x dokrmovat.
    Mě přijde, že po prvním dokrmu už vypadá celkem schopně a mohl bych z něho péct
    použil jsme 100g vody na 100g mouky, za den půlku vyhodil a opět dokrmil 100/100, teď uběhl další den a vypadá to takhle

Dropbox - 2019-09-17 16.27.09.jpg - Simplify your life
    https://www.dropbox.com/s/4znewehqcfz8br4/2019-09-17%2016.27.09.jpg?dl=0

Je nutné to ještě nějak občerstvovat? Zkazím něco když z toho rozvnou upeču?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A nebo do něj prostě přidej trochu droží. :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: koupit jinou celozrnou žitnou mouku - jako od úplně jinýho výrobce, z tohohle kvásku odebrat lžíci a smíchat to se 100g čerstvé mouky a vody. a pokračovat v krmení.

A nebo si na kváskové mapě domluvit předání nějakého zralého a funkčního kvásku, a ten by mohl úspěšně žrát i tu mouku, co v sobě má málo kvasinek.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Nejede mi kvásek na chleba - mám ho dva týdny (žitná mouka+voda) a pravidelně přikrmuju, stabilní teplota 22,5°C v pokoji. Chutná a voní mírně nakysle, ale bublinky dělá pořád úplně minimální, žádné ty větší vzduchové kapsy, jak by měl podle návodů dělat. Netušíte někdo, jak ho trochu popohnat? Zkoušela jsem tam dvakrát přidat vodu z kvašenejch ovesnejch vloček, ale nepomohlo to...
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: jj, tohle byl takovy nahodny pokus "z nudy" a az pak jsem si zacal cist, jak to delat lip... takze pristi pokus bude snad uspesnejsi :)
    PETD
    PETD --- ---
    JANDOUR: Určitě to jde, rozdíl je hlavně v pohodlnosti a kompaktnosti. Prostě vzhledem k tomu, že vím jak příhodný je ten klobouček od Vínky, tak upřednostňuji použít ten.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    PETD: a neslo by z kvasny nadoby vyvest hadicku a ponorit do nadoby s vodou?
    PETD
    PETD --- ---
    ZUZKAOU: Děkuju moc za radu, ale bohužel ho neměli, takže hledám dál.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: mozna to zkusit priste trosku prikrmit octem a dal bych k tomu stamprdli chlastu ? :)
    Vzdycky jsem takhle prikrmoval, kdyz byla kombucha chaba a bylo to OK ;-) plisen jsem nemel nikdy. ALe je fakt, ze ocet jsem vyrabel jen kombuchovy :D Takhle z samotneho ovoce nikdy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PETD: ptala bych se v domácích potřebách v Budečské

Domácí potřeby KUDRNÁČ
    https://www.domacipotreby.cz/
    PETD
    PETD --- ---
    Netušíte někdo kde v Praze sehnat vínku - kvasný klobouček v kamenném obchodě, ideálně centrum nebo západní břeh? Jde mi o to, že normální kvasná zátka je pro plánované kvašení moc vysoká.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: Tak mam smutnou zpravu - ten bezinkovej samoser otestovat nemuzu, protoze mel na sobe dneska pul centimetru plisne a skoncil v zachode :(
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: neboj, necham to jeste tak 2 - 3 tydny prokvasit a pokud se to do te doby nezkazi, tak pak to ochutnam a dam vedet.
    Vcera jsem jen tak trosku oliznul ze lzicky a jeste je to malo kysely.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: každopádně - o výsledek se určitě poděl :) dost mě zajímá, díky
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: Ja bych rekl, ze mi z toho nic nebude. Nekolik bezinek jsem letos ochutnaval v syrovem stavu a krome toho, ze nejsou dobry, to nic neudelalo. Spis uz mi pak bylo nedobre z toho smradu, kdyz se bezinky varej. Letos jsem delal spoustu ruznych marmelad a sirupu, tak uz je mi z toho sladkyho smradu lehce soufl :)
    Ale bezinkovej ocet (jestli je to opravdu octove kvaseni) zacina i docela vonet, tak uvidime.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: už si četl Sandora :-D ?
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: kazdopadne pak dej vedet, jestli jsi se posral a bylo ti blbe, nebo ne ;-) Docela me to zajima. ;-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam