• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    QUIP
    QUIP --- ---
    Pred tydnem jsem zkousel (poprve) kvasit cervenou repu s trochou zeli a dopadlo to naprosto skvostne. Driv jsem repu delal jako nakladanou s octem, ale tohle je jeste lepsi. Nejakym zazrakem se mi podarilo spravne trefit pomer slanosti a palivosti (je tam trosku chilli). Vcera jsem ochutnaval i kvasena rajcata. Chutna to trochu jak okurky rychlokvasky. Spatny to neni, ale cervena repa jasne vede. A v pristich dnech se pustim do ochutnavky tech paprik plnenych zelim.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: zadarilo se, tak mam radost :)

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DYSTOPIK:
    KOCHANSKA_CH:

    Ted jsem se o tom vic zamyslel a asi nejdriv zkusim namnozit activii a holandii a pak budu zkouset dal. Napadlo me, ze mam dlouhodobe zapujceny sous vide, tak to mohu zkusit v nem coz? Radiatory mi prave kolisaj, kdyz jedu drevem a kdyz elektrinou, tak je teplota max 40, kdyz je -15, coz je malokdy.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    POHODAVOLE: Mezofilní severská kultura Viili nepotřebuje dohřívat na vyšší teplotu, prokysá mi 12% smetanu na lahodný jogurt i na kuchyňské lince. :-)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    POHODAVOLE: a ty to chceš konkrétně kvůli týhle kultuře? já jsem si dřív množil jogurt normálně na topení během topný sezony a používal jsem na to jako kulturu normální jogurt. Nikdy se mi nestalo, že by se to nepovedlo a to to topení třeba nejede nonstop, teploty tam dost kolísaj a tak
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nema prosim nekdo toto?

    SILVERCREST® Jogurtovač SJB 18 A1 | LIDL-SHOP.CZ
    https://www.lidl-shop.cz/SILVERCREST-Jogurtovac-SJB-18-A1/p100259532

    Rad bych si udelal radost, ale koukam, ze tam asi nebude presny nastaveni teploty, tak myslite, ze to bude slapat s timto?

    Furtjogurt | Fermentárum
    https://www.fermentarum.cz/furtjogurt
    FARIN
    FARIN --- ---
    oukej dal jsem tam raději ještě pytlík s vodou. Příště dám víc zeleniny, tohle je úplně první pokus.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARIN: čím víc vzduchu, tím větší riziko kontaminace.
    QUIP
    QUIP --- ---
    FARIN: Tak to vypln pytlikem s vodou. Tim zaroven zatizis tu zeleninu, ze nevyplave. Ja mam vzdycky opacny problem - nadoba je plna a nevejde se mi tam nic na zatizeni :) Aby tam nesel vzduch, tak jsem ted zkusmo na hladinu nalil olivovy olej. Zkousim ve 4 stredne velkych zavarovackach papriky plnene zelim, tvrda (nedozrala) rajcata, a cervenou repu napul se zelim. Zatim to krasne probublava a voni, ale jsou to jen 3 dny a ja uz mam chut to sezrat :)
    FARIN
    FARIN --- ---
    Je to problém když je kvasná nádoba zaplněná jen z poloviny. (použil jsme málo zeleniny)
    Všechno je ponořené, jen je nad tím prostě vetší množství vzduchu a až pak teprve kvasná zátka.

    Jako můžu to něčím vyplnit, ale je to vůbec potřeba? Díky
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ROSADKO: voní jakoby moučně, jen trochu kysele a chuť má dost sladkou, jakoby s takovým ovocným tónem...
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Takže, ehm...do mého líného žitného kvásku jsem včera přimíchala kostku droždí - výsledek dnes večer je na fotce. Jak poznám, že už je kvásek hotový? Už? Uuuuuž? :-)

    QUIP
    QUIP --- ---
    VANEK: Diky! Procetl jsem si ty dva recepty a kazdej je uplne jinej :) Jeden dokonce zacina tim, ze se svestky a koreni rozvari... no takze to nejak zprumeruju a zkusim z tech svestek neco vyrobit. Pak dam vedet, jak to dopadlo. Snad to zase nechytne plisen.
    FARIN
    FARIN --- ---
    ZUZKAOU: jako jo, dneska to vypada o dost lépe, je to mnohem rovnoměrněji nabublané a chuťové kyselejší. Kvásek už by utíkal ze zavařovačky, takže zítra jde do práce :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    QUIP
    QUIP --- ---
    Odvazite se nekdo takhle od boku navrhnout, jak by se takova svestkova fermentovana pasta dala zkusit vyrobit? Klidne budu ten pokusnej kralik, co to vyzkousi :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    QUIP: Fermentovaná povidla? :-) To fakt netuším.
    QUIP
    QUIP --- ---
    KOCHANSKA_CH: Na ten jsem narazil, ale tohle melo byt prave jako husta omacka, neco jako "kecup".
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    QUIP: Možná máš na mysli umeocet, ale je ze speciálních umeboši švestek.
    Umeocet | Jíme Jinak
    https://www.jimejinak.cz/umeocet/
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Kdepak, jeste ze z tohohle pocitace na Facebook nemuzu / nejde :)

    Peceni me bavi, ale jen tak pro sebe, pro zabavu. Zivit bych se tim nechtel (legislativa, hygiena, COI, EET... to by mi dokazalo znechutit zivo)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam