• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: a jak chutná to co produkuje?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: no prave ze se ji nechce.... uz lezi na dne asi mesic tj 3x vymeneny nalev
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: ona sama. Leží ti na dně v čerstvém nálevu a nebo ve starém?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    nekdo nejake tipy, jak primet kombuchu plavat na hladine?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: Diky, provedu:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: ano. Případně to dej do chladu a nech to zrát v chladu. Další možností je nasypat vrstvičku soli nahoru, aby to opravdu nezačalo plesnivět.
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Hoj prave mi dozralo shiro miso po 2,5 mesicich. Slo by pokracovat ve zrani, kdyz je v puvodni recepture na shiro odost min soli, nez pri dlouhodobem zrani? Diky za tip.
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    RED_KOMUSO: nukazuke!
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    NILA: Ano, je třeba se starat každý den. Odměnou je stálý přísun zeleninek - neukazuje.

    ZUZKAOU: Nevím, jestli posílají. Koupil jsem to normálně v supermarketu v Japonsku.
    NILA
    NILA --- ---
    ZUZKAOU: delivery charges som tam našla iba v rámci Japonska
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RED_KOMUSO: posílají do ČR? Ten web se mi nějak nechce ve chromu pořádně překládat
    NILA
    NILA --- ---
    RED_KOMUSO: tie sú prekrásne! naozaj sa treba o nukadoko starať ako o dieťa? čítala som, že keď to denne neprehrabeš tak musíš začať odznova...
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    V lockdownu jsme opět rozjeli nukadoko z připraveného setu z kokujo.jp
    Musím bohužel uznat, že tento set vytvořil mnohem chutnější kousky na moje samo-domo nukadoko. Takhle vypadají ředkvičky po jednom dni naložení. Chutnají skvěle.

    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Doporucuju rucne nasbirane jidasovo ucho, krasne chroupe
    NILA
    NILA --- ---
    DRAGON: ja dávam tmavšiu miso pastu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Obecný návod na kimčchi - pasta z česneku, zázvoru a chilli. Do toho umami. Pokud nenakládám zeleninu předem do slané vody, tak pasta by měla být docela slaná, tak aby se to ve výsledku dostalo na ty 2 % slanosti v celé hmotě (komu se nechce počítat, tak druhý den ochutná, jestli to slané tak akorát).

    A pak nějakou směs zeleniny, kde bude něco brukvovitého a cibulového.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tady to je kdyžtak do podrobna

    Tajný trik na umami aneb bombastické kimči (a jiná jídla) i pro vegany.
    https://www.zkvaseno.cz/2019/01/tajny-trik-na-umami-aneb-bombasticke.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jo ty český houby chceš světlý, ne hříbky - ty to moc ztmav - takže bedly super, nebo za chvíli budou májovky. ale fungujou i žampiony. Sušený a rehydrovaný jsou lepší, než čerstvý, protože mají koncentrovanou chuť - normálně je rehydruješ, uvaříš a ten vývar použiješ na základ té kimčchi pasty.

    Další zdroj vege umami jsou mořské řasy, které v tom jsou taky moc dobré.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DRAGON: uděláš si kimčchi pastu - svaříš škrob a nebo mouku na řidší kašičku a ochutíš to - rozmixovaným česnekem, zázvorem a korejským čilli. (bez něj to prostě není ono, ale můžeš dávat sladkou papriku, aby to bylo hodně červený a pak opatrně jiné chilli, aby to pálilo tak jak chceš). Suroviny přidáváš postupně za stálého ochutnávání, mělo by to být o fous intenzivnější, než je tvoje ideální chuť - protože se to vcucne do té zeleniny.

    Když máš základ pasty, tak do toho potřebuješ přidat umami. Buď rybí, nebo sojovou omáčku, nebo třeba miso, případně jejich kombinaci. POkud ti to takhle chutná (zároveň by to mělo tu pastu dosolit o fous víc, než bys chtěl výslednou chuť), tak to můžeš nechat. A nebo tam přidat další zdroje umami - buď sušenou mořskou žoužel (nejčastěji se tam dávají solené korejské krevetky) a nebo třeba rehydratovaný a uvařený shitake nebo nějaké české houby (cca 1% celkového objemu).

    No a pak vezmeš zeleninu co máš, opatláš ji v pastě, nandáš do něčeho, zatížíš aby všechno bylo pod hladinou láků a nešel k tomu vzduch a počkáš.

    Pokud používáš zelí (a fakt nemusíš), tak ho předítm na 12 hodin namoč do 5% solného roztoku.

    Určitě můžeš ředkvové a ředkvičkové kimčchi - to je teď tak v sezoně
    Kkakdugi (Cubed radish kimchi) recipe - Maangchi.com
    https://www.maangchi.com/recipe/kkakdugi

    Nebo rebarborové/křídlatkové
    Rebarborové kimči
    https://www.zkvaseno.cz/2015/06/rebarborove-kimci.html
    Křídlatka japonská, sachalinská i česká
    https://www.zkvaseno.cz/2015/05/kridlatka-japonskasachalinska-i-ceska.html

    Nebo prostě co máš doma - měla by tam být nějaký brukvovitá zelnina a jarní cibulka + pasta.

    Pastu si můžeš udělat dopředu a nechat v lednici tak, aby k ní mohlo co nejméně vzduchu.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ahoj, doporucite prosim pro momentalni situaci nejjednodussi recept na tvorbu kimchi v domacich podminkach?
    a druhy dotaz: vsude ctu, ze do toho musim narvat sardinky, anchovicky nebo nejaky jiny minirybicky, fakt je to nutne? nemuze to byt jen vege? diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam