• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    CHOBOT: to s tim samozrejme ma spolecny, octovy kvaseni potrebuje kyslik, alkoholovy ne.
    Nenapsal jsi co z toho chces vyrabet, ale pokud je to cider/jabcak, dej tam kvasnou zatku hned
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Když vrazim jablečnej mošt do skleněnýho demižonu na prokvašení, mám to při primárním kvašení nechat na vzduchu, tj. pod hadrem, nebo rovnou pod kvasnou zátkou, tj bez přístupu vzduchu?

    Názory se liší a nejsem si jistej, co je správně / lepší. Subjektivně preferuju pod zátkou, pze bez toho se mi při pokusech častěji rozjelo octové kvašení, ale to s tím nemusí mít nic společnýho.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    SKAFF: jen jestli máš vodu po okraj, tak až to začne budlat, tak ti tu bude přetejkat.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    SKAFF: staci jak mas .. musi to byt pod hladinou, coz splnujes
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    První fermentos, nicméně informace se rozcházejí, mám to zatížený pasující skleničkou a vodu mam až po okraj, nic nevyčuhuje. Mám to takhle nechat nebo ještě nahoře celý ojet fresh folií a stáhnout gumou?


    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Původně jsem se ptal na magorák: "no, prostě se vzal dvacetidekovej pytlík čaje"…
    VANEK
    VANEK --- ---
    LOJZA: Plusmínus (on to líčil podrobně, ale bylo to v hospodě, pročež sháním interviewerku, místo abych to zapsal sám), ale pomeranče jsou pro hipstry; v osmdesátkách byly jinačí zdroje cukrů a dneska se doporučuje
    Pineapple sales soar 900% in South Africa amid alcohol ban | Daily Mail Online
    https://www.dailymail.co.uk/...e-8277133/Pineapple-sales-soar-900-South-Africa-amid-alcohol-ban.html
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    ZUZKAOU: Aha, to jsem nevěděl. Možná jsem plísni předešel tím, že jsem 2x denně sklenici promíchal :) Cca druhý den začal obsah kvasit, po dvou dnech přestal a celkem po týdnu jsem vmixoval ocet, povařil a zavařil. Chuť parádní, alkohol ani ocet jsem po dokvašení necítil...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Kamarád, politický vězeň z osmdesátek, mi v pátek v hospodě podrobně vykládal, jak si dělali alkohol z chleba a džemu a dokonce ho zvládli (na pracovišti ve Škodovce) i destilovat. Zuzko, nechtěla bys přijet na Letnou udělat s ním rozhovor? (Klidně i do PN.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SLANINKA: cokoliv je v kontaktu se vzduchem, tak má výrazně vyšší riziko, že zplesniví. Takže pokud už to nemáš aerobně zkysané do alkoholova a nechceš aby ti tam začalo octové kvašení, tak chceš vyfičet vzduch.
    V rámci kvašení past je nejjednodušší nalejt na to vrstvu olivového oleje - zlepší ti pak výslednou chuť.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, děláte někdo doma srirachu? Aerobně nebo zavřenou? Já teď dodělal várku jen zakrytou ubrouskem a chuťově moc dobrá, co ale čtu, tak spousta lidí na internetu sklenici zavírá víčkem... Včera jsem začal kvasit chilli s rajčaty. mám raději zavřít nebo můžu udělat stejně jako předchozí várku?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: OK. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: jako může a nemusí. Ale s tím zelím máš pravdu. Tak to tam vraž a poreferuj!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Díky.
    To kvašení se rozjede, aj když to bude celou dobu naložené v lednici? Kysaný zelí se do utopenců dává.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: no pokud to tam dáš syrové, tak co tam bude se sacharidy, začne nejspíš ještě kvasit. Což může pro lidi být plus i mínus.

    Spíš bych ji použila jako základ na další kvašení, pokud ji nechceš sníst (saláty, sendviče, dipy, pomazánky, omáčky)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Mám pytlík kvašené cibule z výroby kvašáků, použili byste ji do utopenců?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ma nekdo zkusenosti s vyrobou Natto misa?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Ahoj, chtel bych podekovat Zuzce za nekonecnou inspiraci a poporucuji vsem vyzkouset domaci umebosky. Letos skoro 8 litru a pred sebou 7 mesicu kvaseni:)

    LISHKA
    LISHKA --- ---
    ahoj, nemáte někdo prosím fermentační kulturu na zázvorové pivo?
    https://www.fermentarum.cz/zazvorove-pivo tady to je beznadějně vyprodané...
    Kdyžtak pošta, díky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN: kluci z kojibakers mají hrachové a moc dobré https://eshop.kojibakers.cz/miso-hrachove-250g/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam