• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK ZUZKAOU: Aha, katalog "Zimní nápoje" od minulého pondělka do 6. prosince, https://www.billa.cz/content-elements/flipbook/katalog-zimni-napoje-od-911 strana 13. Spíš asi na pobočkách v hipsterštějších oblastech, v mé to bylo nahoře na regálu s džusy.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    tak zase budu o něco moudřejší do budoucna. Jak jsem to teď uložil zpět, tak už došlo k promíchání. Ono se s tím celkem špatně manipuluje. Většinou to postupně vysypávám do velkýho cedníku, pod kterým je kastrol, do kterýho teče šťáva. Nandám to do zavařovaček a pak zaleju šťávou a uskladním. Teď to mám ze 4,5kg zeleniny + šťáva + ta nádoba z tlustostěnnýho skla, po všem teče sliz.. :D
    No snažím se to dělat opatrně, abych tu flašku nerozbil..

    Jinak pro pobavení: vždycky je tý šťávy víc a občas tu přebývající někam sliju a pak si dávám občas panáka pro povzbuzení organizmu.
    Tentokrát jsem si na to dokonce připravil flašku:) a ono sliz..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: jako nejjednodušší je odebrat postiženou část plus tak půllitr pod ní, nezasažené části vrazit do chladu, a zbytek nechat na pokusy.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: ještě jsem to hlouběji prozkoumal a níž se to zdálo o něco tekutější. Ale většina šťávy je vyhnaná nahoru. Vrátil jsem to celý zpět pod kameny a nechám to asi pár dní v teple.
    Moc děkuju za rychlou odpověď. O výsledku budu informovat.

    Co do chuti je to v pohodě
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: fermentaci chladem nezastavíš, jen zpomalíš... V teple to samozřejmě proběhne rychleji.

    Hele není náhodou ten sliz jen ve vrchních vrstvách, když toho máš větší množství?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: to jako, že se to rozpustí i při uskladnění v chladu? Tohle mi neni úplně jasný. Jestli to můžu už nechat v chladu, nebo to je potřeba zase ohřát na pokojovou teplotu.

    Mám 9L láhev s kvasnou zátkou a měl jsem v plánu to teď dát do menších nádob a uskladnit v chladu, abych se nemusel bát, že mi to na balkoně přejde mrazem
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: ne - prostě počkej, sliz je škrob a dříve či později ho někdo sežere :-D

    A příště to klidně na ten balkon dej rovnou a zamez přístupu vzduchu, ten sliz dělají nejčastěji aerobní bakterie.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ahoj,
    už jsem tady četl o slizovitý konzistenci šťávy u kimchi, ale teď se mi to poprvé stalo. Nemám v plánu se z toho zbláznit, jen jsem spíš zvědavej.
    Co jsem pochopil, tak se následnym kvašením tenhle sliz rozpustí. Já to nechával kvasit dva týdny (což mi přijde dost) a pak jsem to dal celý do chladu na balkon.
    Mám s tím dělat něco speciálního?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: dík
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Výslovně nepíšou, ale je to mimo chlaďák s trvanlivostí do srpna 2021, takže akosi... Jo aha, přehlíd jsem, že to nacpali na konec druhového popisu "Kombucha. Nápoj vyrobený z bylinného čajového nálevu, sycený, fermentovaný, tepelně ošetřený."
    Carpe Diem Kombucha Classic | Košík.cz
    https://www.kosik.cz/produkt/carpe-diem-kombucha-classic
    https://www.carpediem.com/en/different-varietie/classic
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: je to živé anebo pasterované?
    VANEK
    VANEK --- ---
    V Bille ("City", Jankovcova) jsem našel kombuchu Carpe Diem, sedmička v akci za 35. (Na webu o ní kupodivu nic nenacházím.) Je to samozřejmě korporátně-gentrifikované až na půdu, výrobce patří pod Rauch, octové tóny nejsou prakticky žádné, spíš líbivá vůně "směsi bylinného čaje", ale cukru jen 5,5 % a osvěživá mírně perlivá limonádička - proč ne, aspoň pro začátek?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: já bych to smíchala se zeleninou a vrazila do lednice. to že chvíli bude něco už hotový a něco ještě syrový je vlastně zajímavá konzistence a nakonec se to srovná.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    ZUZKAOU: dobře a když přidám zeleninu tak to mám nechat opět venku kvasit nebo to vrátit do ledníce prosím? Asi nechat uz v lednici předpokládám?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: přidej zeleninu. jinak tu sůl to v rakovemjle množství chce nejdřív důkladně rozpustit, no.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: nejvíc slané jsou jen poslední dvě sklenice ktere jsem nandavala. 5 a 2 litry
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Zuzi já letos dělala kimchi z cca 12kg zeleniny dohromady. Poprvé se mi stalo, že jsem zelí asi málo proplachla nebo nevím, ale je slané. Cítím slanou hcut kimchi i po tydnu kvašení.
    3, 5 hodiny jsem zelí namacela ve vaničce - ikea vAnička pro děti plná zelí a asi mi tam na dně zbyla nějak sůl. Co s tím? Přidělat pastu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALIENABLE: ne - není pravidlo že řídne, ale jestli něco, tak spíš řídne, než houstne. Pokud se ti tam teda nedostane nějaká slizutvroná bakterie, ale ty se do kimčchi většinou dost bojí a stejně když člověk počká, tak ten jejich sliz - tedy polysacharid - někdo nakonec taky sežere.
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    ZUZKAOU: zelí jsem právě přes noc namočený měla, možná jsem ho málo (blbě) vysušila... Příště zkusim hustší tu kaši, dík.
    Jo a chápu to teda správně, že jsem tim pádem asi kupovala/jedla čerstvější kimčchi, když to nebylo řidký? :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALIENABLE: udělej kaši hustější a nedělej ji moc. Ber to spíš jako omáčku, než jako polévku :-D

    A především nech zelí v té nasolené vodě přes noc, nebude pak pouštět příliš vody do kimčchi protože ji už pustí do slaného nálevu.

    Kozistence kimčchi spíš řídne, než houstne. pokud to kvasí správně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam