• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    LOJZA: Pro ilustraci - kultivovaný šampus. Polosuchý cider, přirozené perlení bez přidaného curku nebo sirupu...



    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: To mam samozrejme jako tu posledni moznost :)
    Bavi me ta domaci alchymie, kdyz se to podari nastartovat odnuly.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: kup někde kus živého zelí a hoď ho navrch?
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Takže dneska mi matka sdělila, že jak letos nakládali pozdě a věděla, že to už není ono a že ty bakterie pocházejí z hlíny, tak tam přidala (trochu jsem se děsil) dávku probiotik, co někde zrovna našla; a jak krásně prokvasilo!
    QUIP
    QUIP --- ---
    Letos se mi stalo, ze zeli vubec nekvasi. Uz se mi to v minulosti jednou stalo. Cim to muze byt? Starter tam zadny nebyl, spolehla jsem, ze to zacne kvasit nadivoko jako obvykle. Zeli bylo krasne, cerstve z holoesovicke trznice, pridaval jsem jen cibuli, kmin a sul. Ani nemam pocit, ze vych to presolil a tim zabranil kvaseni. Umistene je to v kuchyni s teplotou okolo 22 stupnu. Ani po dvou tydnech to nic nedela. Je to proste jenom osolene zeli. Na chut to neni spatny, ale proste to nekvasi, nejsou v tom zadne bublinky, nema to klasicky kvaseny smradek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLEINZACH: ano, prostě tam dolej buď rybí omáčku nebo to dosol, nebo obojí. A zamíchej...
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    ahoj, mam opet dotaz - letos jsem kimchi udelal nejak malo slane - da se to jeste dodatecne dosolit? tj. treba pridat rybi omacku, nebo roztok soli a cely to promichat? nebudou se bakterie zlobit? :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK ZUZKAOU: Aha, katalog "Zimní nápoje" od minulého pondělka do 6. prosince, https://www.billa.cz/content-elements/flipbook/katalog-zimni-napoje-od-911 strana 13. Spíš asi na pobočkách v hipsterštějších oblastech, v mé to bylo nahoře na regálu s džusy.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    tak zase budu o něco moudřejší do budoucna. Jak jsem to teď uložil zpět, tak už došlo k promíchání. Ono se s tím celkem špatně manipuluje. Většinou to postupně vysypávám do velkýho cedníku, pod kterým je kastrol, do kterýho teče šťáva. Nandám to do zavařovaček a pak zaleju šťávou a uskladním. Teď to mám ze 4,5kg zeleniny + šťáva + ta nádoba z tlustostěnnýho skla, po všem teče sliz.. :D
    No snažím se to dělat opatrně, abych tu flašku nerozbil..

    Jinak pro pobavení: vždycky je tý šťávy víc a občas tu přebývající někam sliju a pak si dávám občas panáka pro povzbuzení organizmu.
    Tentokrát jsem si na to dokonce připravil flašku:) a ono sliz..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: jako nejjednodušší je odebrat postiženou část plus tak půllitr pod ní, nezasažené části vrazit do chladu, a zbytek nechat na pokusy.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: ještě jsem to hlouběji prozkoumal a níž se to zdálo o něco tekutější. Ale většina šťávy je vyhnaná nahoru. Vrátil jsem to celý zpět pod kameny a nechám to asi pár dní v teple.
    Moc děkuju za rychlou odpověď. O výsledku budu informovat.

    Co do chuti je to v pohodě
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: fermentaci chladem nezastavíš, jen zpomalíš... V teple to samozřejmě proběhne rychleji.

    Hele není náhodou ten sliz jen ve vrchních vrstvách, když toho máš větší množství?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: to jako, že se to rozpustí i při uskladnění v chladu? Tohle mi neni úplně jasný. Jestli to můžu už nechat v chladu, nebo to je potřeba zase ohřát na pokojovou teplotu.

    Mám 9L láhev s kvasnou zátkou a měl jsem v plánu to teď dát do menších nádob a uskladnit v chladu, abych se nemusel bát, že mi to na balkoně přejde mrazem
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: ne - prostě počkej, sliz je škrob a dříve či později ho někdo sežere :-D

    A příště to klidně na ten balkon dej rovnou a zamez přístupu vzduchu, ten sliz dělají nejčastěji aerobní bakterie.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ahoj,
    už jsem tady četl o slizovitý konzistenci šťávy u kimchi, ale teď se mi to poprvé stalo. Nemám v plánu se z toho zbláznit, jen jsem spíš zvědavej.
    Co jsem pochopil, tak se následnym kvašením tenhle sliz rozpustí. Já to nechával kvasit dva týdny (což mi přijde dost) a pak jsem to dal celý do chladu na balkon.
    Mám s tím dělat něco speciálního?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: dík
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Výslovně nepíšou, ale je to mimo chlaďák s trvanlivostí do srpna 2021, takže akosi... Jo aha, přehlíd jsem, že to nacpali na konec druhového popisu "Kombucha. Nápoj vyrobený z bylinného čajového nálevu, sycený, fermentovaný, tepelně ošetřený."
    Carpe Diem Kombucha Classic | Košík.cz
    https://www.kosik.cz/produkt/carpe-diem-kombucha-classic
    https://www.carpediem.com/en/different-varietie/classic
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: je to živé anebo pasterované?
    VANEK
    VANEK --- ---
    V Bille ("City", Jankovcova) jsem našel kombuchu Carpe Diem, sedmička v akci za 35. (Na webu o ní kupodivu nic nenacházím.) Je to samozřejmě korporátně-gentrifikované až na půdu, výrobce patří pod Rauch, octové tóny nejsou prakticky žádné, spíš líbivá vůně "směsi bylinného čaje", ale cukru jen 5,5 % a osvěživá mírně perlivá limonádička - proč ne, aspoň pro začátek?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: já bych to smíchala se zeleninou a vrazila do lednice. to že chvíli bude něco už hotový a něco ještě syrový je vlastně zajímavá konzistence a nakonec se to srovná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam