• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: hele zrovna ale u autoimunitníc poruch včetně snížené funkce štítné žlázy tam ta ty intolerance bývají. odkazovaný web je debiláž, ale tady zrovna se spíš terfujou.

    Increased Incidence of Thyroid Disease in Patients with Celiac Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis
    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0168708
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QUIP: Jinak takhle jsem treba vypustil kombuchu, bohuzel nemam 3d mikroskop a znalosti, ale treba to, ze je do tech pevnych vrstev pomerne velmi snadne inkorporovat velmi neprijemne druhy plisni, ktere sice nejsou v nejakych extra mnozstvich, ale fakt si nejsem jist, jestli jimi chci dotovat sve telo, proste jsem si nacet dost, abych si rek, ze KONKRETNE PRO MUJ SVETONAZOR, kombucha je min uzitecna nez jo,... ale vsude se dozvidas jak je to cool. No jako je. Pro nekoho. Kysele zeli taky, pro nekoho, lepek totez,... to je imho v klidu. Je to proste poznani, jak veci funguji.

    Taky muzes mit dobry a spatny nuz. Dokud s nim nebouras celou kravu, nevis, ktery ti pasuje a ktery je ktery,..
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QUIP: Jo, proto tu rikam, ze ani nahodou nejsem odbornik (cvlastne sakra asi na nic). Hezky to rika Vlada v tom videu

    Webinář - Jak doma šetřit jídlem
    https://www.youtube.com/watch?v=17Kx_Xeyvdg


    Co maj na zkvaseno.cz

    Ze dik tomu, ze clovek se zacne venovat vyrobe produktu ze zakladnich surovin, zacne se ucit az necekane.

    Ja treba vyuzivam covid situaci k tomu, ze jsem se naucil sit, pracovat s kuzi, vyrobil jsem si... no nic, to je uz zakonem ... nee, ale proste to dela bum a meta olovo,... s drevem jsem se naucil veci, od roubeni po krabicku na sperky a to me dovedlo k brouseni pil...

    Nejde ani o to, ze bych vsechno z toho umel dokonale, ani nahodou, ale v konecnem dulsedku jsem ted na urovni skillu, asi jako pristehovalec do US-A v dobe osvicenstvi. Jen narozdil od nich k tomu znam hodne vic chemie, fyzikty, mam lepsi naradi.

    Takze kvaseni je muj never-ending side project, a podobne jako u vareni, casem zjistuju, ze tam jsou hacky. Treba kdyz mas nejaky druh masa a pripravujes jej nejak, tak podle receptu vyhodis nejake kusy, nebo je pouzijes v jinem receptu.
    Jenze kdyz znas celou logiku, resp.minimalne najednou oba revcepty, dokazes najednou neplytvat, ani casem, ani energii, ani materialem.
    Co z jednoho zustanec jde do druheho, z loje je najednou bud svicka, nebo nekonecne trvanlivy pemivcan, a zaroven, kdyz uz stojis u sporaku, nemusis pouzivat teplo jen pro jeden proces, atd...

    Rok, i kdyz treba 12h denne, tak je malo... ale jistou predstavu mi to dalo.
    Ale je ho holisticke, a nekdy docela punk.
    Hlavne ale neoddelovat jedno od druheho.

    Priklad byl ten orezany vanocni stromek: mam vetve, slo by to zkvasit? A k cemu by to mohlo slouzit.

    Nevyhazuju skoro nic... krom plastu... a na tom makam.

    Zas jako dojdes k tomu, ze vysoce kvalitni mouky vyjdou na 10,-/kg a ovesne vlocky na 30,-/kg.
    Ze rozstrihat tricko ci kosili je sakra levnejsi, nez si poridit lnenou metraz.

    Divna doba, kdy je levnejsi koupit vyrobek nez material.

    A tak.


    Takze jo, i pro me je v kvaseni a z toho plynoucich znalostech MEGA MOC NOVEHO.
    QUIP
    QUIP --- ---
    OVERDRIVE: Pro me tohle byla zcela nova informace i kdyz si myslim, ze bych o tom mel vedet... clanek byl zajimavy do okamziku, kdy se najede na "vynechte lepek a laktozu". Skoda, ze to pak pro me devalvuje jinak i treba uzitecne a pravdive informace.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Jasan, ja to tusil, resp uz jsem setak zaridil asi tak predevcirem.
    Jen jsem sjizdel ty videja, co tam mate, a tak jsem si prosel nektere sve recepisy, co si postupne skladam do tuzka-papir-overeno-hromada-doplnku bloku.

    A tohle jsem zrovna nasel, ze je jedna z takovych tech: kdyz to ma byt recept, neni to intuitivni, a bylo by to hezke opravit (psal jsem asi pred 1/2 rokem sem, ze na zkvaseno jsou obcas neintuitivnosti)...

    Jasne recepty pro kuchare nemaj gramaz, kde neni nezbytna, proste vis, znas konzistence, znas ocekavanou chut, ale,...

    U nekterych veci si nakonec musim koupit komercne prodavanou vec, abych aspon priblizne vedel, ze jsem se trefil - typicky treba kvac je tricky, az necekane.

    Tak tak jsem to myslel
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: nebo
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Zuzko? Tady ma byt u tech 20g pomletych cerstvych vlocek, atd... misto carky neco jako “nebo”, ne? Nebo je to opravdu mysleno: od kazdeho 20g?

    Oves | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/oves
    Sekce Kysel...

    Suroviny 2 litry:

    1 l ovesného kvasu,
    1 l vody,
    20 g pomletých čerstvých vloček, prosné mouky, mouky z jiné obiloviny nebo cizrny,
    50 – 100 g cukru či medu.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Jinak ten web je na me dost ezo, ale da se odrazit dal.
    S tim kvetakem to zkusim dohledat, ale nevim, kde jsem to cet.

    Jo jinak, udelal jsem niz chybu, napsal jsem, ze me prubezne kvaseni je aerobni. Neni.

    Prosim me prispevky brat spis jako namet k diskuzi, a spis vhodne pro doplneni chytrejsimi. Neco jako s kefirem a ... kundou (potamo dnou)

    Proste me to zajima, ale rozhodne nejsem, a to vubec, zadna autorita, nebo tak (i kdyz dnes je to moderni)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QUIP: Uplne nahodne jsem nasel tohle, klicova slova zeli a stitna zlaza. To s tim kvetakem jre spis obezlicka. Kazdopadne z toho plyne, ze v podstate vsechno, co tady provozujem, tak u poruch stitne zlazy moc nechces... nejde ani o kvaseni jako takove, ale spis hromadu surovin...

    Hypotyreóza - snížená funkce štítné žlázy | CelostniMedicina.cz
    https://www.celostnimedicina.cz/hypotyreoza-snizena-funkce-stitne-zlazy.htm
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: obecně s hypofunkcí štíné žlázy necheš jíst brukvovité. žádné - tedy ne květák to fakt nevyřeší. Obsahují goitrogeny které blokují činnost štítné žlázy.
    QUIP
    QUIP --- ---
    OVERDRIVE: mas nejaky link na tu problematiku kysaneho zeli a stitne zlazy?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Dik!!!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: ne, nejde. Ve vagíně fakt nikomu neroste kefíran (ten polysacharid ve kterém mikroby bydlí)

    nejpravděpobnější původ mléčného kefíru bylo skladování mléka ve vacích z blbě zpracovaných kozích či ovčích žaludků. U rostliného se neví.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Mmchodem kdyz uz jsme u tech “nevim jiste, ale slysel jsem”, tak by me zajimalo, zda je neco pravdy na tom, ze kefirova zrna jde vlastne vyrobit vyterem z vaginy zdrave lidske zeny.
    Muze to byt urban legenda, a kdyz tak brousim internety, nemuzu se dopatrat, jak to s tema vaginalnima kulturama je. Co tak vim, tak to funguje naopak, a kefiry a dalsi kvasene veci (vcetne sampanskeho) jdou pouzif k potlaceni kvasinkovych infekci, coz je asi logicke, proste vyhraje neco, co nebvadi. To je pomerne znama vec. Ale jestli se kefiry puvodne kvasily takhle, to teda netusim.

    Zajimava je treba storka kefiru na wikipedii, ale to bych nebral jako vyhradni zdroj, navic to neni pribeh ruznych druhu kefiru...

    Kefir - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kefir
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QUIP: Jo, ja mmchodem jeste nekde zaznamenal, ze kysele zeli neni uplne koscher pro lidi s poruchama stitne zlazy, a ty pridane ingredience, treba cela glavka kvetaku, tak prej problem resi.

    S cervenou repou v zeli mam problem, ze je to dobry tak na borsc, ale treba uz na zelnacku mi pripadne, ze tam ta chut i barva zavazi.

    Udelam dalsi pokus, uvidime. Uvazoval jsem, zda treba nepresadit kus z nejakeho komercniho nalevu.

    Tady v Ostrave treba jde najit takovy polsky piticko, proste voda ze zeli, a zjistil jsem, ze neni mrtva. Do kvaseni se teda nijak moc nezene, ale nechat to par dni v teple neni uplne hygenickej napad ;)



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MORRELLI: Aha, tak s citronama se mozna pletu, ty tam naklada se squidama, ale kvasi treba

    Brad Makes a Fermented Mexican Pineapple Drink (Tepache) | It's Alive | Bon Appétit
    http://www.youtube.com/watch?v=JNcoYLVFCKg


    Kdyz jsem byl v Brazilii, tak tam maj caipirinha, coz je takovy kokteil, jehoz zaklad je cachasa. Coz je de facto “slivovice” z cehokoliv... kivi, banany, mango,... me to teda moc nejelo, ale ja nejsem fanousek ani slivovice a jejich obdob, takze... kazdopadne meziprodukty budou vina a octy. Proti gustu, zadnej disputat.

    Jdu zkusit zkvasit kiwi, co se mi tu vali. Dik za upozorneni ;)


    Co jsem koukal na recepty na olivy, tak ocividne mohou byt i fermentovane i nakladane proste na slano...

    Takze jo, urcite existuji i fermentovane slane citrony...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MORRELLI: Mozna s nejakou min hrobou salinitou, ale to, jak to delam ja, tam ma po par tydnech konzistenci rekneme medu (roztok) a co se soli tyce, tak je to nasyceny roztok. Takze spis vubec.

    Ten web je vubec divnej, co je to za modu, ted rikat ze kvasne procesy maji problem s iodizaci soli? Sice jsem to nezkoumal, ale pripadne mi to jak nejaka konspiracni teorie, nebo co.

    Kvasim vsechno s iodovou soli, dokonce i s glutamaty, a uplne v klidu. Ale mozna desne kecam, co ja vim.

    Urcite jde citrony kvasit, nezkousel jsem to, ale kanal “it is alive”, takovej nejakej typek kuchar, tak z toho delal nekolik ruznych drinku a vypadalo to dobre.
    QUIP
    QUIP --- ---
    OVERDRIVE: on by se ten zitny kvasek asi menil po dvou letech i kdybys do neho nic nezanesl, protoze pri ruznych teplotach a ruznem stupni vlhkosti hmoty tam dochazi k ruznym pomerum kyselosti, kyseliny mlecne a evoluce u tech mikroorganizmu (klidne tomu rikejme mutace) probihaji pomerne rychle, takze se za dva roky zkratka nejak vyvine.
    Chapu, ze kdyz na to jde nekdo vedecky s chemickou laboratori, tak ma nelehky zivot, kdyz chce dosahnout spokojenosti :) Ja svuj kvasek na chleba vedu dost 'macesskym' zpusobem. Nekdy mu nedam najist treba dva tydny a on mi to stejne odpusti. Jeden cas mel takovou jablecnou vuni, pak oriskovou, ted zase takovou obycejne kvaskovou, ale pro me je dulezite, ze chleba nakvasi vzdy. Asi jsem si doma zmutoval nejakou odolnou kulturu, protoze v prubehu nejakych 10 let jsem kvasku mnoho zabil. Mnoho jich chytlo plisen, nebo smrdelo acetonem. Tomuhle se nic takoveho jeste nestalo a to se mnou obcas cestuje nekam autem, prostreidal nekolik ruznych domacnosti ;)

    OVERDRIVE: zeli mi chytlo plisen asi jen jednou.
    A vetsi uspechy s jeho divokym kvasenim jsem mel v kombinaci s dalsi zeleninou (repa, rajcata, nebo papriky) a dolite slanym nalevem. To zacalo kvasit krasne.

    Jo a kmin, neprislo mi, ze by delal nejaky problem v chlebu, ani v zeli.
    A vlastne jedno to zeli, co nekvasilo, bylo bez kminu, ze ho tam budu pridavat az po dokvaseni... ale nedoslo na to.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak, pokud sem patri i ne-kvasne konzervace, tak bych vasi pozornosti doporucil citrony v soli.

    Poprve jsem to videl v Maroku, kde citronama prokladaji olivy.

    Recepty na internetu jsou obecne: rozrizni citron, treba na krizek, nebo proti sobe, ale tak, aby zustal spojeny, vloz lzicku soli do kazdeho, namackej do flasky. Pokud po 3 dnech nemas dost tekutiny, aby zakryla vsechny citrony, pridej citronovou stavu.

    Me to pripadne, ze te soli je moc, staci uz takove to “hodne slane” jak v tom plavou vejce. Ale zas jako vic neuskodi, jen mas dole pak nerozpustenou sul.

    Doporucuju citrony oplachovat hodne teplou az horkou vodou, pac jsou vodskovane a kde co.

    Ruzne citrony udelaji ruzne barvy ve flaskach, nektere zacnou UZASNE vonet, jine zas ne.

    Pouziva se to do arabskych/marockych/persjkych jidwel.

    Pokud treba do peceneho masa nebo tazinu, tak vynech kuru, a pouzij jen hodne vyplachnutou duzinu citronu (i tak bacha dal se solenim), kura se pak dodava az v posledni fazi peceni/duseni, a prida horkou chut.

    Do salatu se da pouzit cely kousek takoveho citronu.

    Fakt bacha na slanost, jeste trocha vic jak u prosolovanych syru, ale myslim, ze je to typ konzervace a skladovani citrusu, ktery by mistni posadka mohla ocenit.

    I kdyz to neni kvasne, no.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam