• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Zarovickou se mi nikdy v troube nepodarilo dosahnout takove teploty.
    V jedne el. troube, kde se dalo nastavit minimalne 50 stupnu jsem to vyresil tak, ze jsem nadobu s mlekem dal do vetsi nadoby, ve ktere byla voda, ta se vlastnim odparovanim o neco ochlazuje, takze voda ani mleko nedosahlo vyssich teplot nez tech cca 40.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: realistický postup má https://kitchenette.cz/clanek/kokosovy-jogurt

s tím že jí tam chybí ta nejjednodušší cesta jak dosáhnout těch cca 40°C je trouba ve které zapneš žárovičku.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: Děkuju, vyzkouším
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: jo jen teda nezhoustne tak jako klasický jogurt, takže se hodí vrazit do toho buď škrob, nebo pomleté chia/len. Pokud na to chceš jogurtové kultury, tak je ptořebuješ udržovat v teplotě 30°-40°C.

Zhoustnutí u klasického jogurtu dělá denaturovaná mléčná bílkovina (proto se mléko na jogurt převařuje), u rostliných to prostě nejde.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Chci si udělat jogurt z kokosového mléka (takového toho co prodávají v Lidlu v plechovce) - můžu na to použít jako startér pár lžiček selského jogurtu Hollandia? Moje otázka se týká hlavně toho, jestli jogurtové kultury zvyklé na kravské mléko přesídlí ochotně na kokosové a nebude s tím problém?
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Ja vubec nezpochybnuju, ze nekomu lepek, nebo laktoza nedela dobre, ale to, jakym zpusobem je to zmineno v tom clanku, je proste jen takova omylana mantra, ktera je ... z meho pohledu nesmyslna. Stejne tak tam mohlo byt zmineno, ze ma clovek s onemocnenim stitne zlazy prestat kourit, vynechat alkohol a do prace chodit pesky, nebo na kole. Platilo by to vic, nez to o lepku a mlecnych vyrobcich. Ja mam s temahle pausalizujicima vyrokama (tohle by nikdo nemel jist, ale tamto dela vsem dobre) proste problem.. s lepkem a laktozou nikoliv ;)
    Ony by ty alergie / intolerance byly taky zajimavy protiargument v vegetarianske / veganske strave. Kdyz si takovy alergik zajde do Loving Hutu / Dhaba Beas, tak si muze dat leda kopecek suche ryze a sklenici vody. Vetsina tech jidel obsahuje alergeny. Ale zbochybnovat kvuli tomu vegetarianskou stravu asi nikdo nebude.

Nicmene vratme se radeji k tomu kvaseni :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: hele zrovna ale u autoimunitníc poruch včetně snížené funkce štítné žlázy tam ta ty intolerance bývají. odkazovaný web je debiláž, ale tady zrovna se spíš terfujou.

Increased Incidence of Thyroid Disease in Patients with Celiac Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis
    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0168708
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QUIP: Jinak takhle jsem treba vypustil kombuchu, bohuzel nemam 3d mikroskop a znalosti, ale treba to, ze je do tech pevnych vrstev pomerne velmi snadne inkorporovat velmi neprijemne druhy plisni, ktere sice nejsou v nejakych extra mnozstvich, ale fakt si nejsem jist, jestli jimi chci dotovat sve telo, proste jsem si nacet dost, abych si rek, ze KONKRETNE PRO MUJ SVETONAZOR, kombucha je min uzitecna nez jo,... ale vsude se dozvidas jak je to cool. No jako je. Pro nekoho. Kysele zeli taky, pro nekoho, lepek totez,... to je imho v klidu. Je to proste poznani, jak veci funguji.

Taky muzes mit dobry a spatny nuz. Dokud s nim nebouras celou kravu, nevis, ktery ti pasuje a ktery je ktery,..
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QUIP: Jo, proto tu rikam, ze ani nahodou nejsem odbornik (cvlastne sakra asi na nic). Hezky to rika Vlada v tom videu

Webinář - Jak doma šetřit jídlem
    https://www.youtube.com/watch?v=17Kx_Xeyvdg

Co maj na zkvaseno.cz

Ze dik tomu, ze clovek se zacne venovat vyrobe produktu ze zakladnich surovin, zacne se ucit az necekane.

Ja treba vyuzivam covid situaci k tomu, ze jsem se naucil sit, pracovat s kuzi, vyrobil jsem si... no nic, to je uz zakonem ... nee, ale proste to dela bum a meta olovo,... s drevem jsem se naucil veci, od roubeni po krabicku na sperky a to me dovedlo k brouseni pil...

Nejde ani o to, ze bych vsechno z toho umel dokonale, ani nahodou, ale v konecnem dulsedku jsem ted na urovni skillu, asi jako pristehovalec do US-A v dobe osvicenstvi. Jen narozdil od nich k tomu znam hodne vic chemie, fyzikty, mam lepsi naradi.

Takze kvaseni je muj never-ending side project, a podobne jako u vareni, casem zjistuju, ze tam jsou hacky. Treba kdyz mas nejaky druh masa a pripravujes jej nejak, tak podle receptu vyhodis nejake kusy, nebo je pouzijes v jinem receptu.
    Jenze kdyz znas celou logiku, resp.minimalne najednou oba revcepty, dokazes najednou neplytvat, ani casem, ani energii, ani materialem.
    Co z jednoho zustanec jde do druheho, z loje je najednou bud svicka, nebo nekonecne trvanlivy pemivcan, a zaroven, kdyz uz stojis u sporaku, nemusis pouzivat teplo jen pro jeden proces, atd...

Rok, i kdyz treba 12h denne, tak je malo... ale jistou predstavu mi to dalo.
    Ale je ho holisticke, a nekdy docela punk.
    Hlavne ale neoddelovat jedno od druheho.

Priklad byl ten orezany vanocni stromek: mam vetve, slo by to zkvasit? A k cemu by to mohlo slouzit.

Nevyhazuju skoro nic... krom plastu... a na tom makam.

Zas jako dojdes k tomu, ze vysoce kvalitni mouky vyjdou na 10,-/kg a ovesne vlocky na 30,-/kg.
    Ze rozstrihat tricko ci kosili je sakra levnejsi, nez si poridit lnenou metraz.

Divna doba, kdy je levnejsi koupit vyrobek nez material.

A tak.

Takze jo, i pro me je v kvaseni a z toho plynoucich znalostech MEGA MOC NOVEHO.
    QUIP
    QUIP --- ---
    OVERDRIVE: Pro me tohle byla zcela nova informace i kdyz si myslim, ze bych o tom mel vedet... clanek byl zajimavy do okamziku, kdy se najede na "vynechte lepek a laktozu". Skoda, ze to pak pro me devalvuje jinak i treba uzitecne a pravdive informace.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Jasan, ja to tusil, resp uz jsem setak zaridil asi tak predevcirem.
    Jen jsem sjizdel ty videja, co tam mate, a tak jsem si prosel nektere sve recepisy, co si postupne skladam do tuzka-papir-overeno-hromada-doplnku bloku.

A tohle jsem zrovna nasel, ze je jedna z takovych tech: kdyz to ma byt recept, neni to intuitivni, a bylo by to hezke opravit (psal jsem asi pred 1/2 rokem sem, ze na zkvaseno jsou obcas neintuitivnosti)...

Jasne recepty pro kuchare nemaj gramaz, kde neni nezbytna, proste vis, znas konzistence, znas ocekavanou chut, ale,...

U nekterych veci si nakonec musim koupit komercne prodavanou vec, abych aspon priblizne vedel, ze jsem se trefil - typicky treba kvac je tricky, az necekane.

Tak tak jsem to myslel
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: nebo
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Zuzko? Tady ma byt u tech 20g pomletych cerstvych vlocek, atd... misto carky neco jako “nebo”, ne? Nebo je to opravdu mysleno: od kazdeho 20g?

Oves | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/oves
    Sekce Kysel...

Suroviny 2 litry:

1 l ovesného kvasu,
    1 l vody,
    20 g pomletých čerstvých vloček, prosné mouky, mouky z jiné obiloviny nebo cizrny,
    50 – 100 g cukru či medu.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Jinak ten web je na me dost ezo, ale da se odrazit dal.
    S tim kvetakem to zkusim dohledat, ale nevim, kde jsem to cet.

Jo jinak, udelal jsem niz chybu, napsal jsem, ze me prubezne kvaseni je aerobni. Neni.

Prosim me prispevky brat spis jako namet k diskuzi, a spis vhodne pro doplneni chytrejsimi. Neco jako s kefirem a ... kundou (potamo dnou)

Proste me to zajima, ale rozhodne nejsem, a to vubec, zadna autorita, nebo tak (i kdyz dnes je to moderni)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QUIP: Uplne nahodne jsem nasel tohle, klicova slova zeli a stitna zlaza. To s tim kvetakem jre spis obezlicka. Kazdopadne z toho plyne, ze v podstate vsechno, co tady provozujem, tak u poruch stitne zlazy moc nechces... nejde ani o kvaseni jako takove, ale spis hromadu surovin...

Hypotyreóza - snížená funkce štítné žlázy | CelostniMedicina.cz
    https://www.celostnimedicina.cz/hypotyreoza-snizena-funkce-stitne-zlazy.htm
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: obecně s hypofunkcí štíné žlázy necheš jíst brukvovité. žádné - tedy ne květák to fakt nevyřeší. Obsahují goitrogeny které blokují činnost štítné žlázy.
    QUIP
    QUIP --- ---
    OVERDRIVE: mas nejaky link na tu problematiku kysaneho zeli a stitne zlazy?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Dik!!!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: ne, nejde. Ve vagíně fakt nikomu neroste kefíran (ten polysacharid ve kterém mikroby bydlí)

nejpravděpobnější původ mléčného kefíru bylo skladování mléka ve vacích z blbě zpracovaných kozích či ovčích žaludků. U rostliného se neví.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Mmchodem kdyz uz jsme u tech “nevim jiste, ale slysel jsem”, tak by me zajimalo, zda je neco pravdy na tom, ze kefirova zrna jde vlastne vyrobit vyterem z vaginy zdrave lidske zeny.
    Muze to byt urban legenda, a kdyz tak brousim internety, nemuzu se dopatrat, jak to s tema vaginalnima kulturama je. Co tak vim, tak to funguje naopak, a kefiry a dalsi kvasene veci (vcetne sampanskeho) jdou pouzif k potlaceni kvasinkovych infekci, coz je asi logicke, proste vyhraje neco, co nebvadi. To je pomerne znama vec. Ale jestli se kefiry puvodne kvasily takhle, to teda netusim.

Zajimava je treba storka kefiru na wikipedii, ale to bych nebral jako vyhradni zdroj, navic to neni pribeh ruznych druhu kefiru...

Kefir - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kefir
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam